«ژرار آرو» سفیر پیشین فرانسه در واشنگتن بامداد جمعه پس از درخواست رسمی «مایک پمپئو» وزیر امور خارجه آمریکا از شورای امنیت سازمان ملل متحد برای فعال کردن مکانیسم ماشه در قطعنامه ۲۲۳۱ این شورا علیه ایران که با مخالفت اروپاییها روبرو شد، به این موضوع واکنش نشان داد.
وی در پیامی توییتری نوشت: اینکه نزدیکترین متحدان غربی ایالات متحده بدون ابهام، مشروعیت استفاده [آمریکا] از فراینده ماشه در قطعنامه ۲۲۳۱ را رد کردند، تاییدکننده پایبندی آنها به برجام و مخالفت آنها با سیاست فشار حداکثری [علیه ایران] است.
آرو همچنین با اشاره به بیانیه سه کشور اروپایی در رد این اقدام آمریکا و تاکید براینکه واشنگتن به دلیل خروج از برجام دیگر حق استفاده از مکانیسم ماشه را ندارد، افزود: [این مسئله] حرفهای بسیاری را درباره جایگاه امروز آمریکا در جهان برای گفتن دارد.
دونالد ترامپ رییس جمهوری آمریکا در ۱۸ اردیبهشت ۱۳۹۷ به طور رسمی از مشارکت در برجام خارج شد و تحریمهای یکجانبه را در قالب تروریسم اقتصادی علیه مردم ایران اعمال کرد.
وی که احتمال میدهد در انتخابات ۱۳ آبان که در ایران روز ملی مبارزه با استکبار نام دارد، مغلوب حریف شود، میکوشد برجام نیمه جان را از بین ببرد تا شرایط را برای دولت بعدی آمریکا سختتر کند.
در همین راستا، جمعه گذشته قطعنامهای را برای تمدید محدودیت تسلیحاتی ایران به شورای امنیت ارائه داد که با مخالفت اکثریت قریب به اتفاق شورای امنیت روبه رو شد.
مایک پمپئو وزیر امور خارجه آمریکا عصر پنجشنبه به مقر نیویورک سازمان ملل متحد رفت تا در دیدار با دیان دیجانی سفیر و نماینده دائم اندونزی در سازمان ملل متحد که ریاست دورهای این شورا را هم برعهده دارد، درخواست دولت ترامپ را برای بازگرداندن تحریمهای شورای امنیت علیه ایران ارائه دهد.
در این دیدار که برایان هوک نماینده مستعفی آمریکا در امور ایران وزیر خارجه ترامپ را همراهی کردند، پمپئو نامهای را با امضای کلی کرافت نماینده دائم آمریکا در سازمان ملل متحد ارائه داد که طی آن اعلام شده است ایران به تعهدات برجامی خود عمل نکرده و همچنین ممنوعیت تسلیحاتی را نقض کرده است.
سه کشور اروپایی عضو برجام بلافاصله پس از اقدام پمپئو با صدور بیانیهای اعلام کردند که از اقدام آمریکا برای به کارگیری مکانیسم ماشه علیه ایران حمایت نمیکنند. «جوسپ بورل» مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا نیز در بیانیه به صراحت اعلام کرد که واشنگتن حق استفاده از قطعنامه ۲۲۳۱ را ندارد.
پیش از این، محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان در نامهای به رییس شورای امنیت سازمان ملل متحد اقدام غیرقانونی ایالات متحده آمریکا برای سوء استفاده از ساز و کارهای مندرج در توافق هستهای برای احیای تحریمهای ایران را مردود دانسته و تاکید کرد که آمریکا هیچ حقی برای تلاش در جهت احیای تحریمها ندارد و از همین رو این اقدام آمریکا باید از سوی شورا و جامعه بینالمللی رد شود.