«یانگ شی یو» محقق موسسه مطالعات بین المللی پکن گفت: حرکت آمریکا در راستای فعال کردن این مکانیسم اقدامی بیهوده و غیرمنطقی محسوب می شود و کشورهای دیگر دنیا باید مقابل این نظمی که آمریکا بر جهان مسلط کرده است، ایستادگی کنند در این زمینه چین و روسیه فعالتر از قبل ظاهر شده اند.
او افزود: آمریکا برای بازگرداندن تحریم ها علیه ایران و فعال کردن ساختار ماشه هیچ، وجهه و اساس حقوقی و منطقی ندارد طبیعتا جامعه بین المللی بار دیگر مانند مقابله با تمدید تسلیحاتی ایران، با این اقدام نیز مقابله می کند و این حرکت برای آمریکا دستاوردی نخواهد داشت.
یانگ تصریح کرد: همان زمانی که دولت دونالد ترامپ رییس جمهوری آمریکا از برجام خارج شد، هر گونه فرصت و بختی را برای تصویب قطعنامه ای در تحریم ایران از دست داد.
وی با اشاره به اینکه آمریکا حتی کشورهای دیگر نظیر چین و روسیه را که آشکارا با مواضع واشنگتن در قبال ایران مخالفت کرده اند، تهدید به تحریم کرده است، افزود: این احتمال می رود که آمریکا قصد داشته باشد شرکت های چینی را که به ایران صادرات دارند تحریم کند.
آمریکا به هنجارها و اخلاق بین الملل خیانت کرد
«فان هونگ دا» مدیر انستیتوی مطالعات بین المللی دانشگاه شانگهای گفت: آمریکا در اردیبهشت سال ۱۳۹۷ از برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) که سه سال پیش امضا کرده بود خارج شد و از آن لحظه به بعد دیگر عضو توافق هسته ای ایران نبود و مانند سایر طرف های باقی مانده در برجام از حقوقی که در چارچوب این توافق به کشورهای شرکت کننده اعطا شده برخوردار نیست بنابراین آمریکا دیگر صلاحیت استفاده از سازوکارهای برجام برای بازگرداندن تحریم ها علیه ایران را ندارد.
او افزود: با این وجود این کشور بتازگی ادعا کرده است که «مکانیزم ماشه» را با هدف بازگرداندن سریع تحریم های ایران اجرایی خواهد کرد که با مخالفت سایر شرکت کنندگان در برجام همچون چین، روسیه، انگلستان، فرانسه و آلمان روبرو شده است، این مخالفت ها، مجازات ایالات متحده برای خیانت به هنجارهای بین المللی و اخلاقی است.
این تحلیلگر چینی به سابقه خروج آمریکا از برجام پرداخت و ادامه داد: علیرغم مخالفت شدید جامعه بین المللی با ایالات متحده، این کشور با اصرار ترامپ از برجام خارج شد و باعث آسیب رسیدن به جامعه جهانی و ایران شد اکنون دولت ترامپ تقاضاهای بی شرمانه تری علیه برجام و ایران دارد این یک آسیب دیگر برای جامعه جهانی و ایران است جامعه جهانی نمی تواند اقدامات بی پروا ایالات متحده و دولت ترامپ را بخاطر منافع شخصی خود تحمل کند.
فان اظهار کرد: دولت ترامپ احتمالاً اقداماتی خصمانه علیه ایران انجام خواهد داد جامعه بین المللی، به ویژه کشورهای شرکت کننده در برجام، مسئولیت دفاع از منافع ایران را به عهده دارند در دنیای مستعد فاجعه کنونی، همه کشورها باید برای دفاع از صلح جهانی با یکدیگر همکاری کنند و به طور مشترک در مقابل صدماتی که کشورهای سلطه گر به جامعه جهانی وارد کرده اند، مقاومت کنند.
تحریم های آمریکا باعث هراس ایران نمی شود
«جانگ هویی» تحلیلگر مسایل سیاسی چین هم بر این باور است که تلاش های آمریکا علیه ایران و تهدید به تحریم دیگر، باعث هراس نمی شود و آنهایی که باید با اقدامات واشنگتن مقابله کنند جسورانه تر از قبل به صحنه آمده اند.
او به مواضع چین و روسیه در حمایت از ایران اشاره کرد و گفت: این دو کشور دیگر مرعوب سیاست های آمریکا و یکجانبه گرایی آن کشور نمی شوند آنها بر خلاف اروپا که امتناع می ورزد بسیار بی باک تر از گذشته آمده اند تا به نظمی که آمریکا بر جهان مسلط کرده است پایان داده و آن را متوازن، عادلانه و منسجم کنند.
این تحلیلگر به همکاری چین و روسیه با ایران پرداخت و افزود: این مواضع نشان می دهد که دو کشور با یکدیگر همکاری راهبردی نزدیکتری دارند و هرچه زمان می گذرد هماهنگی ها و مواضع راهبردی آنها مستحکم تر می شود.
ایستادگی چین و روسیه مقابل بازگرداندن تحریم های ایران
«لی هایدونگ» تحلیلگر دانشگاه روابط خارجی پکن نیز تاکید کرد: با توجه به اقداماتی که آمریکا در دنیا انجام می دهد ندای کشورهای مختلف از جمله چین و روسیه برای گذار از این نظم کهن بلندتر شده است و کشورها می خواهند یک نظم نوین در دنیا شکل بگیرد که تحت تسلط آمریکا نباشد بلکه نظمی متوازن، متعادل و عادلانه برای همه باشد.
این تحلیلگر تصریح کرد: چین و روسیه در مقابل تصمیمات و اقدامات مبتنی بر نظم آمریکایی برای بازگرداندن تحریم ها علیه ایران ایستادگی می کنند.