محسن نعمتی روز شنبه در گفت و گو با ایرنا تعداد ترانسفورماتورهای نیروگاه شهید سلیمی نکاء را پنج دستگاه اعلام کرد و افزود : بیش از ۴۰ درصد ترانسفورماتورهای دنیا که دارای عمری بین ۲۵ تا ۳۰ سال هستند نیاز به تعویض روغن دارند و اکنون در نیروگاه شهید سلیمی نکاء با استفاده از این فناوری که توسط شرکت داخلی دانش بنیان ساخته شده ، علاوه بر کاهش هزینه ، معضل آلودگیهای زیستمحیطی ناشی از دپوی حجم بالای روغن تعویضی در این نیروگاه نیز رفع می شود.
وی با بیان این که عملیات اجرایی تصفیه شیمیایی ۲ ترانسفورماتور نیروگاه با قرارداد حدود یک میلیارد و ۳۰۰ میلیون تومان آغاز شده است ، توضیح داد: این دستگاه قابلیت تصفیه شیمیایی ۶ هزار لیتر روغن در ساعت را دارد و پیش بینی شده که تصفیه شیمیایی روغن این دستگاه ها ظرف حدود هشت هفته انجام شود.
نعمتی گفت : ساخت و به کار گیری دستگاه تصفیه شیمیایی روغن ترانسفورماتور فناوری جدیدی است که در حال حاضر فقط در پنج کشور دنیا وجود دارد و جمهوری اسلامی ایران به عنوان نخستین کشور دارنده این فناوری در قاره آسیا شناخته شده است.
مدیر عامل نیروگاه برق شهید سلیمی نکاء کاهش اسیدیته و بهبود کشش بین سطحی روغن را دیگر مزایای مهم در اجرای تصفیه شیمیایی برشمرد و افزود : نیروگاه نکا دارای چهار ترانس اصلی و یک ترانسفورماتور جایگزین است که مصرف روغن آن ۵۰۰ هزار لتیر است.
وی با بیان این نکته که ترانسفورماتورهای حرارتی تولید برق نکا بزرگ ترین دستگاه های کشور محسوب می شوند ، ادامه داد : به همین دلیل بازتوانی این نیروگاه با بومی سازی قطعات همواره مورد توجه قرار گرفت و این رویکرد ناشی از تحریم های ظالمانه دشمنان نقطه عطف استقلال و رسیدن به فناوری های جدید در صنعت است.
ترانسفورماتورها از مهمترین تجهیزات شبکه توزیع به شمار می روند. هر ترانس برق چه در فاز قدرت و چه در فاز توزیع متشکل از قسمت های مختلفی است، یکی از اجزاء ترانس روغن آن است که وظیفه خنک کنندگی و عایق بودن در ترانس را به عهده دارد. طول عمر و کارایی هر ترانس رابطه مستقیمی با سرویس و نگهداری آن دارد و در واقع رسیدگی به وضعیت روغن ترانس راهکار مطمئنی برای افزایش طول عمر مفید ترانس و کاهش هـزینه سرمایه گذاری در جایگزینی روغن کهنه با روغن نو است.
در فضای داخلی ترانسفورماتور در طولانی مدت شرایطی ایجاد می شود که آلـودگی روغـن را افزایش می دهد. وجود کاتـالیزور مس، براده آهن، قـوس های الـکتریکی و بـه خصوص نفوذ رطوبت و اکـسیژن هـمراه بـا افزایش درجه حرارت عواملی هستند که باعث تشدید و آلودگی زودرس روغن ترانس شده و در نتیجه کیـفیت روغـن افـت کرده و در عملکرد صحیح آن اختلال ایجاد می شود. در چنین شرایطی روغن با بالا رفتن عـدد اسـیدی، کاهش کشش بین سطحی، کاهش استقامت الکتریکی یا ولتاژ شکست ، کـاهش مقاومت عایقی، افزایش رطوبت، افـزایش ضـریب تلفات عایقی و تیره و مات شدن رنـگ مواجه می شود و در نتیجه تعویض یا تصفیه بموقع ضروی می شود.
مدیرعامل نیروگاه شهید سلیمی نکاء همچنین به رشد قابل توجه بومی سازی قطعات نیروگاهی طی سال های اخیر اشاره کرد و توضیح داد : بومی سازی قطعات نیروگاهی در این شرکت از ۲۷ هزار قطعه به حدود ۶۰ هزار قطعه ، نشانه عبور از پل تحریم ها است.
وی گفت : همسو با این دیدگاه عنوان های تحقیقاتی از جمله برای ایجاد بهبود در بازدهی سیستم، بهره برداری مطلوب از سرمایه های ملی، بهینه سازی مصرف انرژی، افزایش توان تولید و قابلیت اطمینان واحدها با هدف جلوگیری از خروج ارز و قطع وابستگی از بیگانگان تبیین و مورد اهتمام قرار گرفته است.
نیروگاه شهید سلیمی نکا در ساحل دریای خزر در ۲۲ کیلومتری شمال شهرنکاء در شرق مازندران واقع است. این نیروگاه در سال ۱۳۵۸ ایجاد شد و اکنون با ۲ هزار و ۲۱۴ مگاوات ظرفیت، یکی از نیروگاههای سیکل ترکیبی و از بزرگ ترین تولید کنندگان برق کشور با حدود ۴۰ سال عمر شناخته می شود.