تاریخ انتشار: ۱ شهریور ۱۳۹۹ - ۱۱:۲۹

تهران- ایرنا- با گذشت نزدیک به دوهفته از انتخابات ریاست جمهوری اخیر در بلاروس که به پیروزی دوباره الکساندر لوکاشنکو انجامید، خیابان‌های پایتخت این کشور هنوز هم شاهد اعتراض ‌های خیابانی است؛ اعتراض هایی که با مداخله برخی دولت های غربی و واشنگتن گاهی رنگ ناآرامی به خود گرفته است.

به گزارش ایرنا، ششمین انتخابات ریاست جمهوری بلاروس درحالی با تدابیر شدید امنیتی در روز ۱۹ مرداد برگزار شد که پس از رای گیری اعلام شد الکساندر لوکاشنکو با کسب ۸۰ درصد آرا با فاصله زیاد نسبت به دیگر رقبا برای ششمین بار بر مسند قدرت در بلاروس تکیه خواهد زد تنها دقایقی پس از اعلام رسمی آرا، خیابان های مینسک مملو از مخالفان شد.

اعتراض ها در پایتخت بلاروس به دنبال اعلام نتیجه انتخابات ریاست جمهوری در این کشور آغاز شد و به بخش هایی از جامعه سرایت کرد که به طور معمول وفادار به رئیس جمهوری تلقی می شدند، به طوری که کارگران کارخانه های بزرگ دست از کار کشیدند و بخشی از بدنه پلیس، روزنامه نگاران رسانه های دولتی و یکی از سفیران بلاروس به صف معترضان پیوستند.

مخالفان لوکاشنکو مدعی اند که وی در انتخابات ریاست جمهوری تقلب کرده تا ماندن خود در قدرت را تضمین کند. اما لوکاشنکو با استناد به نتایج رسمی اعلام شده که از تصاحب بیش از ۸۰ درصد آرا از سوی وی حکایت دارد، شکست در انتخابات را رد کرده است.

در جدیدترین تحولات مربوط به ناآرامی‌های پس از انتخابات بلاروس، الکساندر لوکاشنکو روز گذشته ( جمعه) اعلام کرد که آمریکا در حال سازماندهی و هدایت ناآرامی های اخیر است و اروپایی‌ها نیز تابع آن هستند.

این در حالی است که واشنگتن مدعی شده است که انتخابات بلاروس نه آزاد بوده نه عادلانه و از مقامات این کشور خواسته به مذاکرات با شورای مخالفان بپیوندند. گزارش شده است که رهبران اتحادیه اروپا نیز در حال آماده شدن برای اعمال تحریم‌ها علیه مقامات دولتی بلاروس هستند. این در حالی است که ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه اخیرا در گفت وگوی تلفنی با رئیس اتحادیه اروپا، صدراعظم آلمان و رئیس جمهوری فرانسه از آنان خواست در امور داخلی بلاروس دخالت نکنند. اتحادیه اروپا چند روز پیش مقامات بلاروس را به اتهام به‌کارگیری خشونت، سرکوب و وادار کردن ملت این کشور به پذیرش نتیجه انتخابات ریاست جمهوری تهدید کرد.

در این میان آنگلا مرکل و امانوئل مکرون روز گذشته از پوتین خواستند که در راستای آغاز مذاکرات ملی در بلاروس گام بردارد تا بلاروس بتواند از این طریق بر بحران سیاسی اش غلبه کند.

عوامل دولتی بلاروس نیز شماری از فعالان مخالف دولت را برای ارائه پاره‌ای زا توضیحات فراخوانده اند و این در حالی است که معترضان همچنان خواستار استعفای لوکاشنکو هستند. روز گذشته نیز هزاران معترض در شهر مینسک پایتخت بلاروس گردهم آمدند و تظاهرات کردند.

در این میان لوکاشنکو همچنین روز گذشته پیشنهادهای کشورهای غربی برای میانجی‌گری میان دولتش و مخالفان را محکوم کرد و به آمریکا و اروپا گفت که در امور این کشور مداخله نکنند.

روز جمعه همچنین دو منبع آگاه گزارش دادند که "استیو بیگان" معاون وزیر خارجه آمریکا قرار است بزودی به روسیه و لیتوانی سفر کند تا مذاکراتی با رهبران این دو کشور در مورد مسئله بلاروس داشته باشد.

پیش از این گزارش شده بود که اسوتلانا تیخانوسکای رهبر مخالفان دولت بلاروس به لیتوانی رفته و در سلامت است.

رئیس جمهوری بلاروس اخیرا پیشنهاد مخالفان دولت برای برگزاری دوباره انتخابات ریاست جمهوری را رد کرد و برای برگزاری این انتخابات شرط گذاشت. وی این احتمال را بعید ندانست که پس از تایید قانون اساسی جدید، انتخابات ریاست جمهوری برگزار شود. به گفته وی کار برای تنظیم قانون اساسی جدید جریان دارد.

لوکاشنکو همچنین روز جمعه طی سخنانی بار دیگر مخالفان را عامل غرب معرفی کرد و قول داد به سرعت در راستای حفظ صلح و ثبات و بلاروس اقدام کند. وی تاکید کرد: بزودی همه مشکلات را حل خواهیم کرد.

بلاروس کشوری کوچک در غرب روسیه است که تنها ۱۰ میلیون نفر جمعیت دارد اما از این نظر حائز اهمیت است که آخرین سنگر روس‌ها در مقابل پیشروی سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) به مرزهای روسیه به حساب می آید.

سایر همسایگان غربی روسیه در اروپای شرقی شامل لهستان و سه کشور حوزه بالتیک دیرزمانی است که به غرب پیوسته و به عضویت ناتو درآمده اند.