به گزارش روز شنبه ایرنا به نقل از بلومبرگ، ایالات متحده دیرزمانی است که در تلاش برای یاری رساندن به اسراییل در راستای گفت و گوی آن با همسایگان و دشمنان بالقوه است. اما چنین روندی ممکن است دگرگون شود. «انور قرقاش» وزیر امور خارجه امارات متحده عربی درک نمیکرد که چرا اسراییل معترض فروش هواپیماهای جنگنده اف ۳۵ آمریکا به ابوظبی است. امارات متحده یکی از معدود کشورهای عربی است که هرگز با اسراییل در جنگ نبوده و اکنون در تلاش برای عادیسازی روابط با تل آویو است.
بلومبرگ در ادامه نوشت: قرقاش این هفته در نشستی مطبوعاتی که با حمایت شورای آتلانتیک برگزار شده بود در پاسخ به این سوال که چرا اسراییل مخالف فروش اف-۳۵های آمریکایی به امارات است، گفت: ممکن است چنین مخالفتهایی به دلیل سیاست داخلی باشد. وی ضمن موافقت با اظهارات «بنیامین نتانیاهو» نخست وزیر اسراییل تاکید کرد که فروش سلاح جزئی از توافق عادیسازی نیست. با این وجود وی اظهار داشت که انتظار دارد امضای توافق با اسراییل موانع موجود بر سر راه دولت آمریکا در مورد فروش اف-۳۵ را از میان بردارد.
از سال ۱۹۷۳ تاکنون آمریکا به طور گسترده سیاستی را دنبال کرده که به اسراییل اطمینان دهد در مقابل کشورهای عربی همواره حامی اوست و به این کشورها سلاح نمیفروشد. این سیاست در عمل بدان معنی است که ایالات متحده سیستمهای تسلیحاتی که قابلیتهای قابل مقایسه با اسراییل را داشته باشد، به کشورهای عربی نمیدهد.
بیتردید اسراییل در این سیاست بیتاثیر نبوده و نفوذ بسیاری در کنگره آمریکا برای پیگیری چنین سیاستی دارد.
اما تل آویو همیشه شاهد رعایت این اصول و سیاست نبوده است؛ به عنوان مثال، در سال ۱۹۸۱، ایالات متحده هواپیماهای نظارتی را با وجود اعتراضات اسراییل به عربستان سعودی فروخت و کنگره هم در نهایت و با دشواری این فروش را تایید کرد.
بلومبرگ می افزاید: این هفته نیز علیرغم مخالفت اسراییل با فروش هواپیماهای اف-۳۵ به امارات، آمریکا نسبت به فروش این جنگندهها به امارات چراغ سبز نشان داده است. «دیوید فریدمن» سفیر آمریکا در اسراییل این هفته در مصاحبهای با «جروزالم پست» گفت که فروش تسلیحات نظامی به امارات متحده در آینده از طریق همان روند پیشین حمایت از اسراییل انجام میشود. او همچنین احتمال فروش اف-۳۵ را به امارات رد نکرد. از اینرو، اسراییل میتواند از مواضع کنونی واشنگتن دو استدلال داشته باشد؛
این تارنمای آمریکایی در ادامه نوشت: نخست آنکه دوستان امروز میتوانند دشمنان فردا باشند. بهترین نمونه اخیر این استدلال، اتفاقی است که در ترکیه افتاده است. ترکیه به عنوان متحد ناتو برای چندین دهه به برخی از پیشرفتهترین سیستمهای تسلیحاتی آمریکا مسلح بود. اسراییل هم به دلایل تاریخی روابط نزدیکی با آنکارا داشت.
اما ترکیه به تازگی با خرید سیستمهای پیشرفته پدافند هوایی از روسیه و امضای توافق با ونزوئلا دست به طغیان زده است. هفته گذشته «رجب طیب اردوغان» رییس جمهوری ترکیه پس از اعلام توافق عادیسازی امارات و اسراییل، تهدید به تعلیق روابط دیپلماتیک خود با امارات کرد.
استدلال دوم این است که اسراییل در خصوص فروش جنگندههای اف-۳۵ به امارات متحده عربی که خود هم آنها را خریداری کرده، سابق بدی ایجاد کند. این در حالی است که سایر متحدان عرب بیثبات واشنگتن خواستار خریداری اف ۳۵ هستند و احتمالا آن را به عنوان قیمت عادیسازی روابط با اسراییل تقاضا میکنند.
«دیوید وورمسر» مشاور پیشین شورای امنیت ملی ایالات متحده دونالد ترامپ گفت: «امارات متحده عربی یک پیشگام است و مستحق پاداش». وی در حالیکه مخالف فروش اف ۳۵ به عربستان است، اعتقاد دارد امارات در سالهای آینده ثبات بیشتری داشته و برای فروش این جنگندهها به ابوظبی دلایلی وجود دارد. اما این دلایل توجیهی برای فروش این جنگندهها به ریاض ایجاد نمیکند.
به همه این نگرانیها اقدام اخیر واشنگتن برای راهاندازی مکانیسم ماشه علیه تهران را هم باید اضافه کرد. این مانور میتواند خطرناک باشد. اما از سوی دیگر، تقویت امارات با هواپیماهای جنگی پیشرفته یکی از راههای جلوگیری از احتمال فروش اسلحههای چینی و روسی به ایران است.
فریدمن در مصاحبه خود با جروزالم پست به این موضوع هم اشاره کرد و گفت: «در نهایت و در شرایط مناسب، ایالات متحده و اسراییل از داشتن یک متحد قدرتمند در کنار تنگه هرمز در مقابل ایران سود خواهند برد».
بلومبرگ در پایان نوشت: بنابراین انتظار میرود با تبدیل امارات متحده عربی از دشمن به دوست، امنیت ملی اسراییلیها تقویت میشود. با این وجود، این امر ممکن است برای اسراییل به قیمت از بین رفتن برتریهای نظامی از سوی مهمترین دوستی [آمریکا] باشد که نزدیک به ۵۰ سال برای تل آویو فراهم کرده است.