تاریخ انتشار: ۱ شهریور ۱۳۹۹ - ۱۲:۳۲

بغداد - ایرنا - ناآرامی در شهرهای «بصره» و «ناصریه» در جنوب عراق با چاشنی اعتراض‌های اجتماعی، بار دیگر با جرقه ترور برخی فعالان مدنی و انفجار بمب در چادر تحصن معترضان در جمعه شب گذشته، از سرگرفته شده است.

به گزارش ایرنا، این اعتراضات در بصره با ترور «رهام الیعقوبی» یکی از فعالان اجتماعی این شهر و انفجار بمب در نزدیکی خیمه تحصن‌ها در میدان «الحبوبی» در مرکز شهر ناصریه از سرگرفته شد.

معترضان در هر دو شهر با درگیری با نیروهای امنیتی، به مقرهای حزبی و دولتی حمله کرده و آنها را به آتش کشیدند.

در بصره معترضان دفتر پارلمان را آتش زده و در ناصریه، بار دیگر معترضان برخی از مقر گروه‌های مقاومت و احزاب اسلامگرای شیعی را در این شهر به آتش کشیدند.

انفجار بمب در شب گذشته در میدان الحبوبی که در یک موتورسیکلت جاسازی شده بود، منجر به زخمی شدن ۱۱ تن از معترضان شد که بیشتر آسیب‌ها جزیی بود.

اعتراض‌های تازه در ناصریه و بصره در جنوب عراق بار دیگر اوضاع را در این دو شهر دچار اختلال کرده و گفته می‌شود که به نوعی تظاهرکنندگان کنترل این دو شهر را به دست گرفته‌اند.

دبیرکل «عصائب اهل الحق» در سخنانی که دیشب (جمعه شب) از تلویزیون «العهد» ارگان خبری این گروه مقاومت پخش شد، آغاز دوباره اعتراضات در بصره را به بهانه ترور برخی فعالان اجتماعی دارای انگیزه‌های سیاسی دانسته است.

«شیخ قیس الخزعلی» تاکید کرد که عوامل پشت پرده تحریک اعتراضات در شهر بصره، به دنبال اهداف سیاسی از جمله برکناری استاندار بصره هستند.

«اسعد العیدانی» استاندار بصره که یکی از نامزدهای برجسته برای پست نخست‌وزیری عراق بود، از چهره‌های نزدیک به مقاومت و حامی «الحشد الشعبی» است که معترضان دیشب در شعارهای خود خواهان برکناری او شدند.

«مصطفی الکاظمی» نخست‌وزیر عراق پیش از این، رییس پلیس بصره را به دلیل وقوع چند حادثه ترور در این استان برکنار کرده بود.

اوضاع در ناصریه، به اعتقاد «نوری المالکی» نخست‌وزیر پیشین و رهبر «ائتلاف دولت قانون» در پارلمان عراق که دو روز پیش با یکی از شبکه‌های تلویزیونی این کشور صحبت کرده بود، به مراتب وخیم‌تر است.

المالکی با اشاره به اینکه اعتراضات در ناصریه دارای انگیزه‌های سیاسی است، عنوان کرد که کنترل این شهر تقریبا در اختیار معترضان است و عده‌ای جوان با حمله به ادارات دولتی، مدیران را مجبور به استعفا می‌کنند.

وی این شرایط حاکم در ناصریه را هرج و مرج و تخریب، نام گذاشته، این در حالی است که برخی هدف ناآرامی‌ها را در ناصریه مرتبط با زندان بزرگ «حوت» که سرکرده‌های حزب منحله «بعث» و تروریستها در آن نگهداری می‌شوند، می‌دانند.

جریان‌هایی مانند حزب منحله بعث با تحریک اعتراضات در ناصریه و ایجاد ناامنی درصدد خارج کردن کنترل کامل این شهر از دست دولت هستند تا بتوانند درهای زندان را شکسته و همه جنایتکاران را آزاد کنند.

بر همین اساس، از سرگیری اعتراضات اجتماعی با چاشنی ناآرامی بسیاری از جریان‌های سیاسی را از تبعات آن نگران کرده است.

بر خلاف اعتراضات پنج ماهه اکتبر ۲۰۱۹ تا فوریه ۲۰۲۰ که منجر به استعفای دولت «عادل عبدالمهدی» شد، تاکنون جریان‌های سیاسی عراقی از نقش و اثرگذاری کشورهای خارجی به ویژه آمریکا، امارات و عربستان در این دور از اعتراضات تازه در بصره، ناصریه و حتی بغداد سخن نگفته‌اند.