حفظ فاصله فیزیکی، استفاده از ماسک، محدود شدن پذیرایی هیات ها از جمله اقدام های مراقبتی کرونایی در محرم امسال به شمار می رود. تمامی این قوانین و مقررات از سوی ستاد ملی مقابله با کرونا برای برگزاری آیین های سوگواری ماه محرم امسال تعیین شده که باید با جدیت در تمامی هیات عزاداری در سطح کشور عملیاتی شود. بررسی روزنامهها، تارنماها و خبرگزاریهای داخلی نشان میدهد که رسانههای داخلی به بررسی شیوع این بیماری پرداخته اند.
رسانه های اصولگرا
ستاره صبح: شیوع ویروس کرونا همه فعالیتها و مراسمها را در دنیا و ایران تحت تاثیر قرار داده است. بنا به دستور ستاد مقابله با کرونا وزارت مخابرات بستر را برای برگزاری مراسم به صورت آنلاین فراهم کرده است.
روزنامه ستاره صبح با درج گزارشی نوشت: برخی از علما نیز گفتهاند امسال هر خانه یک حسینیه است. در این ارتباط وزارت ارتباطات به ۱۸۹۲ هیئت عزاداری در سراسر کشور اینترنت رایگان اختصاص داد. به گزارش ایسنا با حضور وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات از پلت فرم موبایلی «هیاتآنلاین» رونمایی شد. این نرمافزار بستر پخش زنده برنامههای مذهبی را برای مخاطبان فراهم میکند و با توجه به شیوع بیماری کرونا زمینه برپایی مراسم عزاداری در این بستر بهصورت مجازی فراهم است. محمد جواد آذری جهرمی -وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات- در مراسم رونمایی لتفرم هیات آنلاین گفت: امسال محرم با شیوع بیماری کرونا همزمانشده است. این بیماری موجب شده تا جمعی از هموطنانمان را از دست دهیم بنابراین ازنظر شرعی و قانونی امکان تجمع برای اقامه عزا وجود ندارد اما از طرفی عزای امام حسین (ع) تعطیلبردار نیست. وی افزود: وقتیکه امکان فیزیکی برای عزاداری وجود ندارد بنابراین باید از امکانات دیگر بهره ببریم و امروز فضای مجازی فرصت بینظیری است که به فرموده رهبر معظم انقلاب میتوان از آن برای رساندن کلام حق به دنیا استفاده کرد. امسال کاری میکنیم که صدای محرم بلندتر از سالهای قبل باشد. متخصصان میگویند تنها روش قابل اعتماد برای درمان بیماران کووید ۱۹ استفاده از پلاسمای خون بیماران بهبود یافته از کرونا و تزریق آن به افراد مبتلاست. تا امروز بیش از ۳۰۰ هزار بیمار در کشورمان کرونا را مغلوب کردهاند و در جنگ با این ویروس پیروز میدان شدند. اما آمارها نشان میدهد از ابتدای اجرای طرح اهدای پلاسما تا امروز تنها ۲ درصد از بهبود یافتگان به مراکز انتقال خون مراجعه کردهاند.
به گزارش خبرگزاری فارس، «من بهبود یافتگان کرونا را مخاطب قرار میدهم و به آنها می گویم شما آدمهای مهمی هستید، چون از زمان بهبودی تا سه ماه بعد مادهای در پلاسمای خونتان وجود دارد که می تواند نجات بخش کسانی باشد که در تخت بیمارستان نفسهایشان به شماره افتاده است. در ماه محرم به شکرانه سلامتتان پلاسما اهدا کنید و به داد بیمارانی برسید که دستشان از همه جا کوتاه است». از ابتدای شیوع این بیماری در استان و در راستای مبارزه با کرونا ویروس، گروههای جهادی با اتحاد در بحث گندزدایی، تولید ماسک و... وارد عرصه شدند، اجرای برنامههای این افراد سبب شد، بسیاری از مردم به صورت خودجوش به جمع آنان بپیوندند و در راستای سلامت مردم از هیچ کوششی فرو گذار نشوند. گروههای جهادی که خود را سربازان ولایت میدانند، در راستای لبیک گفتن به فرمایشات مقام معظم رهبری با حضور در خط مقدم با این ویروس منحوس مقابله میکنند. مردم این استان مرزی که همواره در تمامی صحنهها کنار نظام ایستادهاند، این بار نیز با حضور پرشور در صحنه نبرد با کرونا حاضر شده و با توزیع اقلام بهداشتی، بستههای معیشتی و... از این آزمون نیز سربلند بیرون آمده؛ آنها زندگی خود را فدای سلامت مردم میکنند. حضور طلاب این استان در کنار مردم و گروههای جهادی در راستای مبارزه با کرونا جایگاه آنان را در بین آحاد مردم، بیشتر از گذشته ارزشمند ساخته و سبب تقویت نظام اسلامی شده است.
خبرگزاری مهر در گزارشی دیگر آورده است: طبق پژوهشی که در نشریه پزشکی لنست منتشر شده، محققان در سنگاپور یک شاخه جدید از ویروس کرونا کشف کردند که به عفونت کمتری منجر میشود. این تحقیق نشان داد بیماران کووید ۱۹ که به شاخه جدید ویروس SARS-CoV-۲ مبتلا شدهاند، علائم کلینیک بهتری داشتند به عنوان مثال کاهش سطح اکسیژن خود در این افراد کمتر بود و همچنین عده کمتری از آنها نیازمند مراقبت در بخش ویژه بودند. همچنین این تحقیق حاکی از آن بود که بخش زیادی از ژنوم شاخه مذکور حذف شده و در نتیجه واکنش ایمنی قدرتمندتر بدن انسان را در پی دارد. محققان انستیتوهای مختلف سنگاپوری از جمله مرکز ملی بیماریهای عفونی، دانشکده پزشکیDuke-NUS و آژانس علم، فناوری و تحقیق در این پژوهش همکاری کردند. گاوین اسمیت از دانشکده پزشکیDuke-NUS در این باره میگوید: این مطالعات شواهد متقاعده کنندهای فراهم میکنند که تغییر ژنتیکی رصد شده در ویروس کرونا روی شدت بیماری در افراد تاثیر گذاشته است. این شاخه از ویروس که احتمالاً از ایالت ووهان چین سرچشمه گرفته، در یک خوشه از عفونتها رصد شد که بین ژانویه تا مارس ۲۰۲۰ میلادی اتفاق افتاده بود.
روزنامه وطن امروز در گزارشی نوشت: با وجود اینکه خبرهای امیدوارکننده از کاهش مرگ و میر و بستری بیماران کرونایی به گوش میرسد اما مسؤولان بهداشتی و مقامات اجرایی تاکید دارند کاهش آمار مرگومیر نباید باعث بیتوجهی مردم به رعایت پروتکلهای بهداشتی شود، چرا که قدرت انتقال این ویروس به قدری بالاست که در صورت عادیانگاریها دستورالعملهای پزشکی و بهداشتی، بازگشت همهگیری ابتلا و افزایش مرگومیر دور از انتظار نیست. حدود ۲ هفته است که آمار مرگومیر و بستریشدگان ناشی از بیماری «کووید-۱۹» در کشور روند نزولی به خود گرفته است؛ کاهشی که البته برگرفته از رعایت عموم مردم است. انوشیروان محسنی بندپی استاندار تهران در این باره گفت: میزان بستریشدگان کرونایی در بیمارستانها به طور متوسط روزانه ۶۰ نفر کاهش پیدا کرده است. انوشیروان محسنی بندپی درباره روند بیماری کرونا در تهران و تاثیر رعایت پروتکلهای بهداشتی و لغو طرح ترافیک در روند بیماری اظهار داشت: در دوم و سوم مردادماه در استان تهران با اوج بستریشدگان مبتلا به بیماری کرونا در بیمارستانها مواجه بودیم و حدود ۴۵۰۰ نفر در آن زمان در بیمارستانهای استان تهران به دلیل ابتلا به بیماری کرونا بستری شده بودند.
خبرگزاری خبرآنلاین با درج یادداشتی به قلم محمدرضا زمانیدرمزاری، آورده است: هر ساله در آستانه ورود به ماه محرم، شهرها و روستاهای ایران سرشار از نمادها و نشان های سیاه و علامت هایی نمادین در احترام و نکوداشت آن می گردد، اما برگزاری مراسم آیینی و محرم در سال جاری که با روند فزاینده شیوع کرونا و قرار داشتن تهران و بسیاری از استان ها در وضعیت هشدار و قرمز و تمدید مکرر محدودیت های دولتی در دوائر اداری و سازمان های دولتی و مجامع عمومی و مصوبات ستاد ملی مبارزه با کروناست؛ نگرانی های روزافزونی بر سلامت و حیات شهروندان سایه افکنده و بیم ابتلای گسترده مردم و شرکت کنندگان در این مراسم و افزایش شدید آمار مرگ و قربانیان ناشی از کرونا و محدودیت شدید منابع انسانی و درمانی در مراکز بیمارستانی و کادر درمانی خسته و آسیب پذیرِ درگیر در مبارزه و درمان بیماران کرونای در طی ماههای اخیر را با وجود هشدارهای مکرر پزشکان و متخصصان حوزه های گوناگون پزشکی و دیدگاه های موافق نسبت به برگزاری مراسم محرم با رعایت پروتکل های بهداشتی و رویکردهای مخالف با برگزاری آن به جهت زیان های احتمالی وارده به سلامت شهروندان و ضرورت حفظ جان و حقوق مردم را از نظر مراجع محترم تقلید، حسب مورد با خود به همراه دارد!.
رسانههای اصلاحطلب
آرمان ملی: روز گذشته مرکز رسیدگی به امور مساجد استان تهران با صدور اطلاعیهای اعلام کرد؛ باتوجه به تصمیم ستاد ملی مقابله با کرونا، برگزاری عزاداری در مساجد بهدلیل مسقفبودن ممنوع است.
روزنامه آرمان ملی با درج مطلبی آورده است: همچنین این مرکز در اطلاعیه دومی خطاب به ائمه جماعت استان تهران آورده است: برگزاری مراسم عزاداری در مساجدی که امکان بهرهبرداری از فضاهای باز و غیرمسقف را دارند، با رعایت دستورالعملهای بهداشتی، بلامانع و مورد تاکید است» این اطلاعیه در شرایطی منتشر شده که در آن اشارهای به حسینیهها و هیاتهای مسقف نکرده است، اما همزمان احمد جنیدی، رئیس مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی گفت: پروتکلهای مراسم عزاداری محرم پس از تصویب در ستاد ملی مقابله با کرونا، توسط وزارت کشور به استانداریها و توسط وزارت بهداشت به دانشگاههای علوم پزشکی ابلاغ شده و بر این اساس، برگزاری مراسم در فضای سربسته به هیچعنوان مطرح نیست و فقط در فضاهای باز باید برگزار شود. وی همچنین اعلام کرده است که دسته روی و نخل گردانی نخواهیم داشت. حسین ذوالفقاری رئیس کمیته امنیتی انتظامی ستاد ملی مقابله با کرونا نیز روز چهارشنبه در این رابطه گفت: طبق نظر کارشناسی وزارت بهداشت، برگزاری مراسم در فضای سربسته خطر شیوع کرونا را افزایش میدهد و برگزاری مراسم عزاداری محرم در فضای بسته ممنوع است. علیرضا رئیسی معاون بهداشت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی نیز روز سهشنبه در نشست خبری ویدئوکنفرانس با خبرنگاران در همین رابطه گفته بود: هرگونه برگزاری مراسم عزاداری در فضاهای بسته ممنوع است و از مردم میخواهیم در طرح «هر خانه، یک حسینیه» مشارکت کنند تا اجازه ندهیم حتی یک عاشق اباعبدا... الحسین (ع) تب کند.
روزنامه اعتماد در گزارشی با انتخاب عنوان مین ها زیرپای پزشکان، نوشت: میگوید: «هر روز پا روی مین میگذاریم». او هم یکی از همان رزمندههایی است که طی ۶ ماه گذشته در خط مقدم مبارزه با شیوع ویروس «کرونا» رزمیده است. درست مثل رزمندگانی که خطشکن بودند. خط مقدم مبارزه با شیوع ویروس کرونا همان بخش آی.سی.یو بیمارستانهایی که بیماران مبتلا به کووید۱۹ را تحت درمان قرار دادهاند و در کشور ما بیمارستان مسیح دانشوری مهمترین خط مقدم در این مبارزه بوده است. حالا که مرداد ۹۹ به پایان رسیده است۲۰۳۷۶ نفر از هموطنانمان را بر اثر ابتلا به کووید ۱۹ از دست دادهایم. بیش از هر زمان دیگری متوجه قدرت و نقش کادر درمان و سرمایهگذاریهایی که در این سالها در این عرصه کردیم شدهایم. در این مدت چه بسیار متخصصانی که به دلیل ابتلا به کرونا از دست دادهایم و حالا باید سالها زمان و انرژی صرف کنیم تا برای جایگزینی آنها نیرو تربیت کنیم. «زهرا ابطحیان» به واسطه تخصصش یعنی «بیماریهای عفونی» تمام ۶ ماه گذشته را در بیمارستان «مسیح دانشوری» مشغول درمان بیماران کووید۱۹ در بخش آی.سی.یو و سایر بخشها بوده است.
رنج های پزشکان در دوران کرونا، عنوان مطلبی در روزنامه اطلاعات است که در بخشی از آن می خوانیم: خدمات را دیگر بخشهای جامعه نیز انجام میدهند حتی رانندگان تاکسی که جانباخته کووید در میان آنان کم نیست، خدماترسان هستند. پس چهچیزی موجبشده اینک خدماترسانی کادر درمان در جامعه برجسته شود؟ بیگمان مفهومی به نام بازگرداندن «امید» به زندگی مطرح است که به کادردرمانی ویژگی «نجاتبخش» داده است؛ مانند نجاتگری که مغروقی را از خفهشدن در دریا نجات میدهد؛ یا آتشنشانان جانباخته در آتشسوزی پلاسکو که از سوی مردم نام قهرمان به خود گرفتهاند. گرچه در روزهای آغازین، ناشناسبودن پدیده کووید۱۹ و رفتارش در بدن انسان سبب شد کادر درمانی کشور غافلگیر شود اما پس از مدت کوتاهی، نومیدی به امیدواری دگردیس شد و زندگی، چهره پایدار خود را بازیافت. در جامعه گروههای گوناگونی برای جلوگیری از اپیدمی کووید۱۹ در کوشش و پویشاند که در سنگر نخست این مبارزه، کادر درمانی ایستاده است. تا چندگاه پیش، انتقادهای زیادی از پزشکان در تراز جامعه در جریان بود ولی با آمدن کووید ۱۹ به یکباره همه آنها رفت و جایش را ستودنها و تمجیدها و ابراز ارادت گرفت؛ به ویژه در شبکههای اجتماعی، چهره جانباختگان پرستار و پزشک گلباران شد و اینک ارزش آنانی که ماندهاند و سنگر بیمارستان را ترک نکردهاند، پاس داشته میشود. یک غریقنجات در دریای توفانی از جان خود برای نجات یک مغروق مایه میگذارد؛ بیگمان ارتباط مستقیم کادر درمانی با بیماران و هراسناکبودن کووید۱۹ موجب سپاسها و ستودنهای بسیار شده است. از دیگرسو در بسیاری از بیمارستانها و مراکز درمانی به سبب نبود امکانات، کادردرمانی تا اندازهای دستخالی در حال ویزیت و درمان بیماران است.
علیرضا زالی جراح و متخصص مغز و اعصاب، در گفت وگو با روزنامه ایران می گوید: ابتلای همزمان کادر درمان در بیمارستانها کار را بسیار سخت کرده بود اما پزشکان و پرستاران ماندند تا بیماران به سختی نیفتند. فوت تیم درمان خاطرات ناخوشایندی را برای همه ما بر جای گذاشت. جامعه پزشکان به همراه کادر درمان بیش از ۱۸۰ روز است که در مراکز درمانی با ایستادگی و از جانگذشتگی برای بهبود بیماران مبتلا به کرونا در خط مقدم ایستادهاند. آنها از جانشان گذشتند تا جانی را نجات دهند و سلامت را به مردم هدیه کنند. در ایامی که بلای ویروس کرونا در همه کشور فراگیر شد و به دلیل تحریمها دست جامعه پزشکی از هرگونه وسایل حفاظتی تقریباً خالی بود، این مدافعان سلامت بودند که در میدان مبارزه با کرونا جانفشانیها کردند و کمتر روزی بود که خبر ابتلا و فوت کادر درمان در کشور به گوش نرسد با اهمه این اوصاف باید گفت که هنوز هم پزشکان مجبورند دو یا سه شیفت کار کنند و روزهای طاقتفرسایی را در مراکز درمانی پشت سر بگذارند اما در عوض از مردم میخواهند شیوهنامههای بهداشتی را رعایت کنند تا چرخه ابتلا شکسته شود.
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی انتخاب، سید محمود اسحاق حسینی، فوق تخصص گوارش درخصوص بیماریهای گوارشی شایع تابستان اظهار داشت: داده های اولیه نقش کودکان را در شیوع ویروس کرونا کم رنگ نشان می داد؛ زیرا آنها علائم خفیفی را نشان می دادند اما نتایج یک مطالعه که به تازگی انجام شده است مجموعه در حال افزایشی از مدارکی را تایید می کند که نشان می دهند کودکان به صورت منتشر کنندگان ساکت ویروس کرونا عمل می کنند. این مطالعه در مجله Pediatrics منتشر شده است، نشان داد که برخی کودکان مبتلا به کرونا حتی در صورتی که علامت دار نباشند و یا علائم بسیار خفیفی داشته باشند، دارای سطوح بالایی از این ویروس در راه های هوایی خود هستند. به نظر می رسد که سطوح این ویروس در راه های هوایی کودکان در سه روز اول آلودگی به اوج خود می رسد و می تواند در گسترش این بیماری در جامعه به ویژه با بازگشایی دوباره مدارس موثر باشد.