پکن- ایرنا- ایستادگی دولت «حسن روحانی» رییس جمهوری اسلامی ایران در برابر فشار حداکثری و تحریم های آمریکا، در کنار همه چالش های داخلی باعث شده است ایران اکنون به یکی از قدرت های بزرگ آسیا تبدیل شود و آمریکا نیز در جهت انزوای هرچه بیشتر قدم بردارد.

به گزارش ایرنا دستاوردهای دولت «حسن روحانی» در شرایطی که در بعد خارجی با سرسختانه ترین تحریم ها و فشارها مواجه است و همزمان در داخل نیز با مشکلاتی نظیر کرونا و فشار تحریم ها بر اقتصاد دست و پنجه نرم می کند، نه تنها این دولت را نسبت به دولت های قبلی ممتاز کرده بلکه نشان داده جمهوری اسلامی ایران توانسته است بر بسیاری از این مشکلات فایق شده و همچنان مسیر تزلزل ناپذیر خود را ادامه دهد.

برجام و دولت روحانی

حسن روحانی رییس جمهوری اسلامی ایران با به اتمام رساندن و نهایی کردن توافق هسته ای در سال ۲۰۱۵ میلادی که به برجام شهرت یافته است، تاریخ ساز شد تا جایی که «وانگ یی» وزیر خارجه چین آن را یک الگوی دیپلماسی و موفقیتی عملیاتی برای همه دنیا و کل جامعه بین المللی می داند و در محافل مختلف نیز آن را می ستاید.

این موفقیت ها، زمانی چشم اندازی درازمدت و روشن تر پیدا کرد که دولت دونالد ترامپ رییس جمهوری آمریکا از این توافق خارج شد و کمر همت برای پایین کشیدن این پرچم بست اما «حسن روحانی» و دولت او توانستند با درایت و دوراندیشی، این برنامه و راهبرد یکجانبه آمریکا را به چالش بکشند تا جایی که واشنگتن از هر زاویه ای که برای تخریب این توافق وارد شد، نتیجه ای جز شکست نداشت. 

زمانی که پیش نویس آمریکا برای تحریم تسلیحاتی دوباره ایران در شورای امنیت شکست خورد و متحدان کلیدی آمریکا نیز به واشنگتن پشت کردند، دستاورد بزرگ بین المللی دولت ایران بارزتر شد طوری که حتی مخالفان آن نیز نتوانسته اند این موفقیت ایران را نادیده بگیرند.

این موفقیت آنقدر عظیم است که رسانه های شرق آسیا از تلویزیون مرکزی چین گرفته تا خبرگزاری های رسمی در کره جنوبی و ژاپن و دیگر کشورهای منطقه، آن را نشانه ای از موفقیت بزرگ ایران و شکست خفت بار آمریکا در سازمان ملل دانستند و افزودند که هرچقدر آمریکا دراین مسیر با دولت روحانی دست و پنجه نرم کند، متحمل شکست های بیشتری خواهد شد.

دولت چین در کنار دولت های اروپایی و روسیه با انتشار بیانیه هایی بار دیگر مخالفت خود را با هر اقدامی از سوی ترامپ برای بازگرداندن تحریم ها علیه ایران و فعال کردن مکانیسم ماشه اعلام کرده و افزوده اند: «این مسیر موفقیت دولت ایران و انزوای آمریکا را به همراه خواهد داشت».

شاید در هیچ دوره ای هیچ دولتی در طول چند دهه گذشته در ایران موفق نشده بود آمریکا را متحمل چنین شکستی کند و این بارزترین خصیصه و امتیاز دولت حسن روحانی است که کشورهای دیگر دنیا نیز به آن بالیده اند و سرافرازی ایران در سازمان ملل و شورای امنیت از سوی دیگر کشورها نیز مورد استقبال قرار گرفته است.

دستاوردهای دولت روحانی 

دولت ایران طی سال های اخیر تلاش کرد جلوی قاچاق ارز و دلار را بگیرد، به دنبال آن با اروپا و چین و روسیه قراردادهای نفتی و انرژی و سرمایه گذاری زیادی امضا کرد تا مانع پیشبرد تحریم های آمریکا شود. بانک مرکزی هم تدابیر بسیار سختی در نظر گرفته است تا اتکای به دلار کاهش یابد.

در ابتدای برجام در زمینه انرژی همکاری ها افزون شد اما پس از خروج ترامپ و سختگیری های آمریکا، ایران به مسیر توسعه غیرنفتی روی آورد و برخلاف بسیاری در غرب که تصور می کردند دولت ایران عرصه را به آمریکا باخته است، به شکل باورنکردنی موفق شد نه تنها از مشکلات عبور کند بلکه بتدریج اقتصاد را به رشد سالمتری بازگرداند. این در شرایطی بود که ایران درگیر کرونا شد، ویروسی که قدرتمندترین اقتصادهای دنیا را هم به زانو درآورده است اما به رغم تمامی این تلاش ها، ایران با شکست آمریکا در سازمان ملل بر پرونده افتخارات خود افزود.


پیامدها و تبعات خروج آمریکا

آمریکایی ها با خروج از برجام فکر می کردند ظرف دو تا سه ماه کار ایران یکسره می شود و اقتصاد زمین می خورد اما حتی خبرگزاری شینهوا بزرگترین رسانه رسمی چین آن زمان هم اعلام کرد: «چنین امری محال است و آمریکا نمی تواند اقتصاد ایران را به زانو درآورد».

بر خلاف تصور آمریکا، دو سال از آن زمان گذشت و هر روز بر شمار شکست های آمریکا در برابر ایران افزوده شد امروز متحدان کلیدی آمریکا در اروپا، چین و روسیه می گویند که دیگر با آمریکا همگام نخواهند بود و دولت ترامپ را زیر سوال برده اند.

دولت ایران در پیامد خروج آمریکا از برجام به سرعت به برنامه تولید و توسعه غیرنفتی روی آورد، برنامه ارزی تنظیم کرد تا با تحریم های آمریکا مقابله کند. همزمان ایران ارتباط با روسیه، ترکیه و چین و کشورهای همسایه را تقویت کرد تا با ارزهای ملی آنها با این کشورها معامله کند.

ایران هم اکنون برنامه همکاری جامع ۲۵ ساله با چین را در دست بررسی دارد وآمریکا از هیچ تلاشی برای فاصله انداختن بین کشورها از جمله ایران و چین دست نمی کشد. طبیعتا تهران و پکن هم بر راهبردهای خود برای گسترش مناسبات تاکید می کنند.

توسعه همکاری با سایر کشورها

بسیاری تصور می کردند که تحریم های آمریکا باعث شکست برجام می شود ولی دولت حسن روحانی از ابتدای امر با درایت این پیش بینی را داشت که این شرایط به نفع تهران تمام می شود و بتدریج کشورهای امضا کننده توافق با ایران همراه می شوند.

ایران که احتمال می داد بسیاری کشورها تحت فشار آمریکا تا اندازه ای تحریم ها را اجرا کنند اما دولت نه تنها تسلیم نشد بلکه با مذاکره و رایزنی قوی و بکارگیری بهترین و قویترین ابزارهای دیپلماسی، صحنه جهانی را به نفع خود تغییر داد و امروز اروپا، چین و روسیه از مواضع ایران حمایت می کنند و خواستار پیشبرد برجام و حفظ آن هستند.

تقویت روابط با چین

ایران و چین دو دوست و دو همکار و دو شریک بزرگ تجاری هستند. روابط آنها به گفته مقام ها و دیپلمات های ارشد چین، بدون توجه به فراز و فرودهای بین المللی و بدون مشکل پیش رفته است.

دو کشور نه تنها درباره همکاری ۲۵ ساله جامع رایزنی می کنند بلکه رایزنی های گسترده ای درباره سرمایه گذاری شرکت های چینی در ایران دارند. دو طرف در راه ابریشم نیز همکارانی خوب محسوب می شوند و در آینده این بخش از همکاری ها بیشتر خواهد شد.

دولت یازدهم یکی از بهترین مناسبات را با دولت جمهوری خلق چین برقرار کرد و چین و ایران اکنون در عرصه های اقتصادی، سیاسی، فرهنگی، هنری، علمی و فنی روابطی بسیار مطلوب و قوی دارند و ایران امیدوار به جذب سرمایه های بیشتر از چین است.

ایران و چین همواره نسبت به تبادل هیات های اقتصادی و سیاسی اقدام کرده اند و رایزنی هایی درباره وضعیت خاورمیانه دارند. ایران همواره از اینکه چین در سختی ها کنار تهران بوده تقدیر کرده است و از نقش فعال چین در منطقه برای مقابله با تنش زایی های آمریکا نیز حمایت می کند.