به گزارش ایرنا، عزاداری سید و سالار شهیدان با قدمتی چند صد ساله و برگرفته از اعتقادات پاک مردمان خطه آذربایجان در شهرستان مراغه از جایگاهی معنوی برخوردار است.
سوم محرم یادآور ورود و مستقر شدن امام حسین (ع) و یاران ایشان در کربلا، آغازگر سوگواری های حزین مردمان عاشق سالار شهیدان است، این روز از تاریخ در آیین های عزاداری حسینی در شهر مذهبی و تاریخی مراغه، با برافراشته شدن علم های عزاداری حضرت عباس بن علی ابوالفضل (ع) در این خطه شناخته می شود.
در صبح روز سوم محرم در میادین و محلات سنتی شهر به ویژه محله دروازه و محله چهل پا که از دیرباز مراکزی برای آغاز آیین های سنتی عزاداری است، علم ابوالفضل العباس (ع) با حضور خیل عزاداران حسینی افراشته و برپا می شود.
قربانی کردن گوسفند و برپایی آیین های نوحه سرایی در پای علم حضرت عباس (ع) از جمله مراسماتی است که از سالیان دور در آیین علم بندی محرم در این شهرستان توسط عزاداران و مردم حسینی این شهرستان و شهرهای همجوار انجام می شود.
آیین علم بندی محرم به عنوان نماد آغاز رسمی آیین های عزاداری سنتی مراغه، همواره با استقبال خیل عظیم مشتاقان و سوگواران حسینی از شهرهای مختلف آذربایجان شرقی و حتی شهرهای مختلف کشور روبرو بوده و در آن حضور می یابند.
آغاز عزاداری های هیات های حسینی مراغه
با افراشته شدن علم حضرت ابوالفضل (ع) در این شهرستان، هیات های عزاداری حسینی با تشکیل دسته جات عزادارای در نقاط مختلف شهر حضور یافته و به عزاداری، سینه زنی و زنجیر زنی در رثای امام حسین (ع) و یاران آن حضرت می پردازند.
پنج هیات حسینی قدیمی و شاخص این شهرستان که از قدمتی چندین دهه برخوردار بوده، شامل حاجی غفار، حاج حسین پاشا، بالامیری، امین حضرت و مرحوم محمدرضا پس از آیین علم بندی، آیین های عزاداری سنتی را آغاز می کنند.
آیین های سنتی عزاداری حسینی این شهرستان شامل آیین های نوحه خوانی و تعزیه گردانی با محور سوگواری برای حضرت علی اصغر (ع)، علی اکبر (ع)، قاسم بن حسن (ع) و عباس بن علی (ع) در طول یک هفته پس از سوم محرم تا روز عاشورا در تکایای این شهرستان ادامه می یابد.
آیین های سنتی چون شاخسی واخسی (شاه حسین، وای حسین) واعباس (روز هشتم محرم)، شمع پایلاماخ (شمع گردانی) در روز تاسوعا و آیین الله الله حسین وینا (احرام بندی) در روز عاشورا، مهم ترین آیین هایی است که در دهه اول محرم به شکلی انحصاری در این شهرستان برگزار می شوند.
آیین های سنتی عزاداری حسینی مراغه در ایام کرونا
شیوع بیماری کرونا در ماه های اخیر، زمینه ساز برخی محدودیت ها در اجرای آیین های سنتی عزاداری برای پیشگیری از بروز مشکلات بهداشتی شده است.
براساس اعلام ستاد مبارزه با کرونای این شهرستان، آیین های عزاداری حسینی همانند سال های گذشته اما با رعایت موازین و پروتکل های بهداشتی و خارج از تکایا و مراکز تجمع سرپوشیده برگزار می شود.
بر اساس دستورالعمل ابلاغی، آیین سنتی علم بندی نیز در دقایق اول صبح سوم محرم نیز با رعایت بهداشت و کمترین میزان تجمع برگزار می شود.
همچنین پخش نذورات نیز با رعایت بهداشت عمومی و پرهیز از پخش فله ای آن مورد توجه هیات ها و عزاداران حسینی این شهرستان قرار می گیرد.
رعایت پروتکل های بهداشتی از جمله استفاده از ماسک، رعایت فاصله در عزاداری ها و حتی تماشای آیین ها توسط عموم مردم از جمله نکاتی است که اهتمام و عزم جدی مردم این خطه را می طلبد تا امسال شاهد برگزاری آیین های در شان سالار شهیدان کربلا (ع) و پرهیز از حوادث و پچیامدهای ناگوار بهداشتی در این شهر حسینی و تاریخی باشیم.
شهرستان مراغه با حدود ۲۶۸ هزار نفر جمعیت در ۱۲۷ کیلومتری تبریز مرکز آذربایجان شرقی قرار دارد.
۷۴۸۷