سنت حسنه نذر اگرچه از دیرباز در ایران اسلامی با طبخ انواع غذا و توزیع آن در بین نیازمندان شکل گرفته اما امسال با توجه به ضرورت رعایت پروتکلهای بهداشتی برای جلوگیری از شیوع ویروس کرونا با فرا رسیدن ماه محرم، ترویج نذر سلامت حایز اهمیت است.
نذر این سنت دیرینه در ایام محرم سرشار از ارزشهای انسانی و اسلامی است که در کنار همیاری و دوستی مردم، نشان دهنده فرهنگ، آداب و رسوم و عقاید مردم ایران زمین است.
در واقع آیین نذری دادن نشانههایی از عواطف، احساسات و یکدلی مردم و شریک بودن در عزای سرور و سالار شهیدان به شمار میرود و از جمله رسوم و آدابی است که مسلمانان به آن اعتقاد ویژه داشته و برای برآورده شدن حاجت و یا رفع مصیبت و مشکلی به انجام این عمل میپردازند.
با این حال امسال مراسم نذری همزمان با ایام محرم متفاوت با سالهای گذشته است و شیوع کرونا، ضرورت اهمیت حفظ سلامتی عزاداران حسینی را دوچندان ساخته است.
بر این اساس الزام در رعایت پروتکلهای بهداشتی در بین هیاتهای مذهبی و سوگواران حسینی، این مهم را فراهم ساخته تا مردم به جای طبخ غذا و توزیع آن، شیوه متفاوت را جایگزین کنند.
با توجه به نیاز مبرم اقشار محروم و نیازمند به برخی اقلام ضروری بهداشتی و غذایی و نیز تاکید مسوولان بر رعایت پروتکلهای بهداشتی از جمله استفاده از ماسک توسط شهروندان، به نظر میرسد متعاقب اتخاذ تمهیدات لازم در فرهنگسازی و آموزش همگانی در این زمینه، میتوان هزینههای افراد خیر و نذرکننده را به تامین و توزیع این چنین نیازهایی سوق داد.
در سالهای گذشته نیز فرهنگ نذورات غیراطعامی نظیر اهدای خون، اعطای کتاب و لوازم التحریر، سبدمواد غذایی و طبیعت و محیط زیست را شاهد بودهایم که با استقبال شهروندان مواجه شد و اکنون نیاز به کمکهای مومنانه را شامل میشود.
نذر سلامت از هفتهها قبل با عنوان پویشهای گسترده در سطح کشور به عنوان یک فرهنگ در محرم امسال فعالیت خوبی را شروع کرده است و طی آن مدافعان سلامت برای تامین اقلام بهداشتی و غذایی اقشار ضعیف و بیبضاعت جامعه نظیر ماسک، مواد ضدعفونی کننده و بستههای غذایی خشک کمک میکنند.
این پویش با فعالیتهای خیرخواهانه و عامالمنفعه توسط گروههای مردمی شکل گرفته و به مدد فضای مجازی در نقاط مختلف کشور نیز فراگیر شده است.
درست در روزهایی که طبخ غذاهای نذری هزینههای فراوانی را طلب میکند و توزیع آن نیز همواره با اسراف همراه بوده و چه بسا با همان هزینه میتوان صدها اقلام بهداشتی وغذایی را تهیه و به شکل گسترده در بین آحاد مردم توزیع کرد.
امروزه دسترسی همه اقشار جامعه به اقلام بهداشتی و تجهیزات حفاظت فردی همچون ماسک و مواد ضدعفونی کننده و همچنین مجهز شدن مراکز درمانی و بیمارستانها به تجهیزاتی همچون ونتیلاتور نقش بسزایی در مقابله با ویروس کرونا و جلوگیری از شیوع بیماری و همچنین درمان بیماران دارد.
امروزه دسترسی همه اقشار جامعه به اقلام بهداشتی و تجهیزات حفاظت فردی همچون ماسک و مواد ضدعفونی کننده و همچنین مجهز شدن مراکز درمانی و بیمارستانها به تجهیزاتی همچون ونتیلاتور نقش بسزایی در مقابله با ویروس کرونا و جلوگیری از شیوع بیماری و همچنین درمان بیماران دارد.اما نذر سلامت تنها مختص اقلام بهداشتی نیست و در حقیقت پویش نذر سلامت نیز با هدف تامین بستههای سلامت و معیشت برای کارگران ساختمانی و فصلی، دستفروشها و خانوادههایی که زیر پوشش نهادهای حمایتی نیستند پا گرفته است.
شرایط نامطلوب اقتصادی ناشی از شیوع بیماری کرونا و رکود کسب و کار مزید بر علت شده تا قشرهای آسیب پذیر جامعه از جمله کارگران فصلی و روزمزد، دستفروشها و سایر مشاغل روز درآمد شرایط سختی را دنبال کنند.
در واقع با گشودن سفره نذر سلامت میتوان بارقههای امید را در دل نیازمندان زنده نگه داشت و باردیگر به اهمیت فضایل ماه محرم و مکتب امام حسین (ع) در دستگیری مظلومان جامعه به ویژه زیان دیدگان دوران کرونا پی برد.