کابل - ایرنا - استاد دانشگاه و سیاستمدار افغان گفت، ایران در تحولات افغانستان بویژه روند صلح نقش مهم و مثبتی بازی می کند و به همین دلیل حضور ایران در روند صلح حیاتی و اساسی است.

به گزارش ایرنا، «دکترعبدالّطیف نظری» در مصاحبه‌ای اختصاصی به خبرنگار ایرنا گفت که نقش همسایه‌های افغانستان از جمله جمهوری اسلامی ایران در روندصلح این کشور بسیار مهم و اساسی است و افغانستان بدون مشارکت همسایه‌های خود نمی تواند به صلح دست یابد.

وی افزود: ایران همواره در تحولات افغانستان نقش مهم و مثبتی بازی کرده است، بنابراین با توجه به رویکرد جمهوری اسلامی ایران که می‌گوید هرنوع صلح باید با مالکیت افغانها صورت گیرد و خارجی‌ها تنها نقش تسهیل کننده داشته باشند، این موضوع می‌تواند برای منافع ملی افغانستان بسیار مهم و حیاتی باشد.

نظری اضافه کرد: تا کنون مردم افغانستان در حاشیه قرار داشتند و توافق دوحه نشان داد که آمریکا و گروه طالبان بازیگران اصلی این تحولات هستند.

این کارشناس روابط بین الملل گفت: به همین دلیل است که نارضایتی‌های امروز به حدی رسیده که بن‌بست در روند صلح شکل گرفته است.

وی افزود:رویکرد ایران مبنی بر اینکه تمام فرایندهای صلح باید توسط دولت افغانستان و مردم این کشور شکل بگیرد و این روند باید بطور کامل شفاف باشد و معاملات پشت‌پرده نباید وجود داشته باشد بلکه مردم افغانستان در جریان تمام تحولات قرار داشته باشند، برای دولت و ملت افغانستان بسیار مهم و مثبت است.

این سیاستمدار افغان تصریح کرد: قطعا به نفع افغانستان است که این روند شفاف و در اختیار افغانها باشد زیرا به هراندازه‌ای که مداخله خارجی‌ها در این روند افزایش پیدا کند، به همان میزان شکنندگی صلح بیشتر و چشم‎انداز صلح افغانستان مبهم تر می‌شود.

«به همین دلایل جمهوری اسلامی ایران می تواند نقش مثبتی را کماکان در تحولات سیاسی از جمله روند صلح افغانستان بازی کند و خوشبختانه دیپلماسی ایران هم در این راستا بشدت فعال است  و همانگونه که در مشکل بین دو تیم پیشتاز انتخابات ریاست جمهوری بوجود آمد، ایران تلاش کرد که مشکل را حل کند و نتیجه مثبت هم داد.

در روند صلح نیز این تلاش‌ها صورت می‌گیرد و افغانستان باید از این روند استقبال کند، زیرا این پروسه به خیر و صلاح مردم این کشور است و افغانستان و ایران مشترکات زیاد فرهنگی، تاریخی و تمدنی دارند و هرنوع بی ثباتی افغانستان را تحت تاثیر قرار می دهد و عکس آن نیز ثابت است.

افغانستان باید از این فرصت استفاده کرده و نقش و حضور ایران را در روند صلح افغانستان مورد توجه و دقت قرار دهد و تسلیم زیاده‌خواهی قدرت‌ها که نمی خواهند افغانستان و ایران رابطه نیک و حسنه داشته باشند، نشود.»

به گفته وی، به رغم حضور آمریکا و ناتو طی ۲۰ سال گذشته، همواره رابطه افغانستان و ایران مثبت، برادرانه و دوستانه بوده و این نشان می‌دهد جمهوری اسلامی ایران روابط خود را با افغانستان بگونه‌ای تنظیم می‌کند که هیچ‌گاه این روابط تحت تاثیر خصومتی که بین ایران و آمریکا وجود دارد قرار نگیرد و این نشان دهنده آینده نگری و چشم انداز روشن و مناسبات دوستانه بین دو کشور بزرگ با مشترکات فراوان فرهنگی است.