آری، رجایی و باهنرها رفتند تا فریاد بماند، تا روزگاری فریادها به هم برآیند. تاکنون، نام رجایی و باهنر را سالهاست وطن بر لبانش زمزمه می کند، مردانی که فرهنگ های لغت، در کنار معنی صداقت و سادگی و ایمان، باید نام آنان را انگاشت.
محمد علی رجایی دومین رئیس جمهوری ایران اسلامی بود که بر اثر انفجار بمبی توسط منافقین در ساختمان نخست وزیری به همراه حجت الاسلام والمسلمین دکتر محمدجواد باهنر نخست وزیر وقت به شهادت رسید، ویژگی های شخصیتی این شهید زبانزد عام و خاص است و همین ویژگی ها موجب شد این شهید به الگویی فراموش نشدنی در تاریخ ایران اسلامی مبدل شود.
در واقعه هشتم شهریور محمدعلی رجایی رئیس جمهوری محبوب و حجت الاسلام والمسلمین دکتر محمد جواد باهنر نخست وزیر، در انفجار دفتر نخست وزیری به درجه رفیع شهادت نائل آمدند.
هفته دولت که به نام شهید رجایی و شهید باهنر مزین است، فرصتی است تا مروری کنیم بر زندگی شهید رجایی، شهیدی که در مسیر خدمت به مردم ذره ای کوتاهی نکرد و از حرکت در این راه هم خسته نشد زیرا پیرو امام حسین (ع) بود، امامی که می فرماید: درخواست های مردم از شما، از نعمت های الهی است برای شما، از این نعمت ها ملول و خسته نشوید.
یکی از ویژگی هایی که موجب شده تا شهید رجایی از اذهان فراموش نشود حمایت وی از مستضعفان بود به طوری که در کلامی از این شهید آمده است: شما باید هر وقت من را می بینید، بپرسید چه می کنی؟ و حتی سر من فریاد بکشید؛ البته فریادی برادرانه و همچون اعضای یک خانواده، که برای مستضعفان چه کرده ای؟
ویژگی های شهید رجایی بسیار شاخص و برجسته است به طوری که مقام معظم رهبری در خصوص این شهید فرمودند من، شهید رجایی را به عنوان یکی از اسوه های بزرگ تقوا، اخلاص و ایمان می شناسم؛ این ویژگی ها ما را بر آن داشت تا گوشه ای از زندگی این شهید را در این گزارش بازگو کنیم، زندگی که درسی بزرگ برای همه ماست و ما را در مسیر و خط شهدا قرار می دهد.
و باهنر؛ چه زیبنده نامی، که «شهادت، هنر مردان خداست» و باهنر، چه زیبا، هنر شهادت را به تصویر کشید! صدای انفجار، و طواف عاشقانه دو پروانه گِرد شمع شهادت؛ پروانه هایی که لحظه لحظه در تبِ شهادت می سوختند، بارها، به شوق شهادت، خاکستر می شدند و هزار بار، به عشق شهادت متولّد. پروانه هایی که دنیا و این تن خاکی را پیله دردناکی می بینند و تنها راه گریز را شهادت می دانند. پروانه هایی که وسعت پروازشان کائنات است.
هجمه های استکبار علیه انقلاب اسلامی
در ابتدای سال های پیروزی انقلاب اسلامی طرح نابودی مسئولان طراز اول مملکت در راس فعالیت های استکبار جهانی و دشمنان انقلاب قرار داشت. یکی از نتایج تصمیمات شیطانی آنها، فاجعه جانسوز تیر ۱۳۶۰ بود که منجر به شهادت مظلومانه آیت الله بهشتی ریاست قوه قضاییه و ۷۲ نفر از یاران دلسوز و رهروان وفادار امام(ره) و انقلاب شد.
گرچه عمل قاطع و انقلابی حضرت امام خمینی (ره) رهبر کبیر انقلاب و ملت بزرگ ایران هرگونه ابتکار عمل را از دشمنان سلب کرد، ولی کار به زعم استکبار جهانی هنوز به اتمام نرسیده بود و رجایی رئیس جمهوری اسلامی ایران و باهنر نخست وزیر کشورمان در روز هشتم شهریور ۱۳۶۰ در انفجار ساختمان نخست وزیری که به دست منافقین کوردل صورت گرفت، به مقام عالی شهادت دست یافتند.
با شنیدن خبر شهادت رجایی و باهنر، مردم به خیابان ها ریختند و ایران در سوگ رئیس جمهوری و نخست وزیر خود فرو رفت. با طلوع آفتاب روز نهم شهریور سال ۱۳۶۰ مردم در مقابل مجلس شورای اسلامی تجمع کرده و با سردادن شعار «رجایی، رجایی راهت ادامه دارد» پیکر او و شهید باهنر را تا بهشت زهرا مشایعت کردند.
هفته دولت
اما هفته دولت، فرصتی است تا اندکی تامل کنیم و به آنچه در گذر شتابزده زمان پنهان مانده، نظر افکنیم. باید رنج و تلاش مسئولان متعهد کشور را ارج نهیم، خدمت های نادیدنی دولت مردان خدمتگزار و صاحب منصبان درد آشنا را سپاس گوییم و به همه تلاش گران و زحمت کشان نظام جمهوری اسلامی خسته نباشید بگوییم.
رئیس جمهوری و نخست وزیر ۲۸ روزه ایران، درس های بزرگی برای مسئولان و مقامات کشور بر جای گذاشته اند که پیش از قبول پست و مقام باید این واحدهای درسی عبرت آموز را طی کنند.
برای تداوم انقلاب احتیاج به کار و تولید بیشتر
رئیس جمهوری شهید کشورمان معتقد بود: برای تداوم انقلاب احتیاج به کار و تولید بیشتر از یک سو و هزینه و مصرف کمتر از سوی دیگر است. انقلاب فقط با شعار و تظاهر، قوام و تداوم نمی یابد.
شهید رجایی تخصص بدون تعهد را عاملی برای شکست در جامعه و انسان های بی تعهد را هم ردیف برخی افراد که علیه انقلاب حرکت می کنند می دانست.
آینده کشور در دست توانای جوانان
شهید رجایی درباره شغل شریف معلمی سخنان قابل توجهی دارد همانگونه که خود را همواره یک معلم نامید، سعی داشت در رفتار دولتمردان نیز معلمی را سرلوحه کارش قرار دهد.
از شهید باهنر که او هم یک استاد و دبیر بود در نقش نخست وزیر استفاده کرد و وزرای کابینه خود را با رفتار یک معلم دلسوز بر سر کار نهاد.
شهید رجایی معتقد بود که معلمی یکی از حساس ترین شغل ها در جامعه است. به طوری که اگر دبیران خوبی داشته باشیم قطعا دانش آموزان و دانش جویان خوبی تربیت می شوند که آینده کشور در دست توانای آنها خواهد چرخید.
آمریکا همواره به دنبال مجرای نفوذ در ایران است
رجایی اظهار داشت: آمریکا پس از شکستی که از انقلاب اسلامی ما خورد، چگونگی حاکمیت معیارهای مکتبی و اسلامی را بر جامعه، افکار و مردم مسلمان متوجه شد و به دنبال یک مجرای نفوذی و ارتباط دیگری می گشت تا بتواند خمیرمایه اصلی انقلاب اسلامی که همانا بر ایمان و تقوی و معیارهای مکتبی حاکم بر جامعه است، دست یافته و نفوذ کند.
در آینده محیط بهتری برای تلاش های علمی خواهیم داشت
شهید باهنر بر جهاد علمی تاکید داشته و گفت که اسلام اصیل برای گسترش علوم و تشویق به اندیشه تحقیق، تفکر و کاوش های بیشتر، وارد عرصه خواهد شد و ما در آینده محیط بهتری برای تلاش های علمی خواهیم داشت.
شهید باهنر تربیت نسل آینده را مهم برشمرده و تاکید داشت که آیا وقت آن نرسیده که بدانیم در مقابل انقلاب، رسالت بزرگی داریم، مسئولیت هایمان زیادتر شده و وظایف بیشتری داریم.
وی افزوده، انقلاب و شکوفایی آن، رسالت ساختن و پرداختن و پیراستن فرزندانمان را به عهده ما گذارده است.
توصیه باهنر به جوانان
شهید باهنر با توصیه به نسل جوان می گوید: امروز هم انتظار از این نسل پاک و معصوم می رود که خود را از آلودگی حفظ کند و بداند که سم پاشی هایی در جامعه وجود دارد. در جبهه های محروم کوشا باشند و خود را بسازند و آماده کنند برای اداره آینده جمهوری اسلامی، که آینده تاریخ نگران این نسل هوشیار انقلابی است.
روحشان شاد و یادشان گرامی باد