بیرجند - ایرنا - گازرسانی به روستاهای خراسان جنوبی در دولت تدبیر و امید، روند جهشی داشته به طوری که فقط در سه سال اخیر ۷۳۶ روستای این استان گازرسانی شده است.

به گزارش ایرنا اکنون ۹۵۱ روستای استان خراسان جنوبی از گاز طبیعی بهره‌مند هستند که از این تعداد، ۲۱۵ روستا  در ۱۱ سال قدمت شرکت گاز خراسان جنوبی تا هفته دولت سال ۱۳۹۶ و تعداد ۷۳۶ روستا در سه سال اخیر (از هفته دولت ۱۳۹۶ تا هفته دولت ۱۳۹۹) به شبکه گاز متصل شده‌اند.

تا یک دهه پیش مردم همه روستاها و حتی بیشتر شهرهای استان خراسان جنوبی به ناچار برای تامین سوخت خانه‌های خود ناچار به تهیه سیلندرهای سنگین گاز یا گالن‌های نفت سفید و ساعات‌ها منتظر ماندن در صف‌های طولانی نمایندگی‌های توزیع بودند.

اگرچه فاز نخست گازرسانی به خراسان جنوبی در آبان ماه سال ۸۶ به بهره‌برداری رسید اما این تازه شروع کار برای رساندن گاز به انبوه ساختمان‌ها در مناطق شهری و روستایی این استان پهناور بود.

با روی کار آمدن دولت تدبیر و امید، جهت‌گیری خدمات‌رسانی دستگاه‌های دولتی بیش از پیش به مناطق کمتر برخوردار سوق پیدا کرد که از جمله در خراسان جنوبی تحولات مهمی در حوزه تقویت و توسعه زیرساخت‌ها رخ داد و شکل‌گیری نهضت گازرسانی در استان یکی از این تحولات به ویژه در دولت دوازدهم و مناطق روستایی است.

روند جهشی گازرسانی در خراسان جنوبی با آمار رسمی بهتر مشخص می‌شود، وقتی بدانیم تا ابتدای دولت یازدهم فقط ۵۸ روستای استان خراسان جنوبی گازرسانی شده بود و تا پایان سال ۹۶ نیز ۴۶ درصد روستاها گازرسانی شد.

ابتدای دولت دوازدهم ۲۱۵ روستای استان از گاز برخوردار بودند و اکنون بعد از سه سال با گازرسانی به ۷۳۶ روستا، این تعداد به بیش از ۹۵۱ روستا رسیده است.

براساس گزارش‌های شرکت ملی گاز ایران در سال ۹۸ سرعت گازرسانی به روستاهای استان خراسان جنوبی در مقایسه با سایر شرکت‌های گاز استانی در رتبه سوم کشوری قرار دارد و روند گازرسانی در سال قبل نشان داد سرعت گازرسانی به روستاهای استان نسبت به میانگین سنوات قبل هفت برابر افزایش یافته است.

با وجود محدودیت‌هایی که در بودجه وجود داشت، با تدبیر وزارت نفت و شرکت ملی گاز ایران بدون اتکا به بودجه دولت و از محل صرفه‌جویی‌ها، تعداد روستاهایی که به آنها گازرسانی شد، بیشتر از میزان گازرسانی در همه دوره‌های قبل بوده است.

نهضت گازرسانی در خراسان جنوبی

استاندار خراسان جنوبی اسفند سال ۹۷ در سفر به شهرستان مرزی درمیان گفت: با دستوری که از وزیر نفت دریافت کرده‌ایم، انجام پروژه گازرسانی در مناطق مختلف استان تسریع می‌شود.

محمد صادق معتمدیان در آن سال اظهار داشت که ۴۰ درصد از روستاهای استان فاقد گاز هستند و با برنامه‌ریزی‌های انجام شده تا پایان دولت دوازدهم به پوشش ۱۰۰ درصدی دست خواهیم یافت.

وی بهمن سال گذشته در سفر به شهرستان قاینات گفت: سال ۱۳۹۶ فقط ۴۱ درصد روستاهای استان گاز داشتند که امروز این عدد در کمتر از ۲ سال به بیش از ۷۰ رسیده است و تا پایان سال آینده جشن پایان گازرسانی به روستاهای استان را خواهیم داشت.

استاندار خراسان جنوبی تصریح کرد: در استان ما نهضتی با همت مدیران شرکت گاز و مدیران استانی در بخش‌های مختلف ایجاد شده و ۷۷ درصد روستاهای استان از نعمت گاز برخوردار شده‌اند که اوج این نهضت در دولت یازدهم و دوازدهم بوده است.

وی با اشاره به شعار «هر روز گازرسانی به یک روستا، یک واحد صنعتی در خراسان جنوبی» گفت: دولت توجه ویژه‌ای به استان‌ها و شهرستان‌های کم برخوردار، کمتر توسعه یافته و مرزی داشته است.

معتمدیان گفت: انجام بیش از ۵۰ درصد پوشش گاز در کمتر از ۲ سال و نیم کاری جهادی و نشان از عشق به خدمت‌رسانی به مردم روستایی استان دارد و هیچ عاملی نمی‌تواند در سرعت بخشی به این پروژه مانع شود.

افزایش جمعیت روستایی برخوردار از گاز به ۸۴ درصد 

مدیرعامل شرکت گاز استان خراسان جنوبی، درصد جمعیت روستایی استان برخوردار از گاز در هفته دولت سال ۹۶ را ۳۷ درصد اعلام کرد و گفت: این میزان اکنون به ۸۴ درصد رسیده است و تا پایان امسال تا ۹۶ درصد افزایش خواهد یافت.

سید محمود هاشمی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: تا ابتدای دولت یازدهم فقط ۵۸ روستای استان گازرسانی شده بود و تا انتهای سال ۹۶ نیز ۴۶ درصد روستاها گازرسانی شد.

وی اظهار داشت: ابتدای دولت دوازدهم ۲۱۵ روستای استان از گاز برخوردار بودند که اکنون بعد از سه سال با گازرسانی به ۷۳۶ روستا، این تعداد به ۹۵۱ روستا رسیده است.

وی گفت: از هفته دولت سال ۱۳۹۶ تا هفته دولت سال ۱۳۹۹ (طی سه سال) تعداد ۱۰ شهر، ۷۳۶ روستا و یک هزار و ۴۲ واحد صنعتی و تولیدی استان به شبکه سراسری گاز طبیعی متصل شده‌اند.

مدیرعامل شرکت گاز خراسان جنوبی افزود: با تلاش و همت جهادی مجموعه شرکت گاز استان و اختصاص اعتبارات لازم در حال حاضر تمامی ۳۲ شهر خراسان جنوبی با ضریب ۱۰۰ درصدی از نعمت گاز طبیعی بهره‌مند هستند که از این تعداد ۱۰ شهر از هفته دولت سال ۱۳۹۶ به شبکه سراسری گاز طبیعی متصل شده است.

وی با اشاره به بهره‌مندی ۸۴ درصدی خانوار روستایی استان از گاز طبیعی گفت: اکنون ۹۵۱ روستای استان از گاز طبیعی بهره‌مند هستند که از این تعداد، ۲۱۵ روستا طی ۱۱ سال قدمت شرکت گاز خراسان جنوبی تا هفته دولت سال ۱۳۹۶ و تعداد ۷۳۶ روستا طی سه سال اخیر (از هفته دولت ۱۳۹۶ تا هفته دولت ۱۳۹۹)  به شبکه گاز متصل شده‌اند.

هاشمی اظهار داشت: امیدواریم با اجرای پروژه‌های گازرسانی روستایی، استان خراسان جنوبی تا پایان سال جاری به عنوان استان سبز در سطح کشور معرفی شود.

وی گفت: این حجم عظیم عملیات گازرسانی نتیجه حمایت‌های شرکت ملی گاز ایران و تزریق به موقع منابع مالی و حاصل زحمات خانواده بزرگ شرکت گاز استان و مسوولان استانی در جهت روان‌سازی پروژه‌های اجرایی بوده است.

خراسان جنوبی دارای بالاترین تعهد گازرسانی روستایی کشور

مدیرعامل شرکت گاز استان خراسان جنوبی با بیان اینکه هفته دولت سال آینده و پایان دولت دوازدهم جمعیت روستایی برخوردار از گاز استان به ۹۶ درصد خواهد رسید تصریح کرد: در سال جاری تعهد گازرسانی که در استان ایجاد کرده‌ایم بالاترین تعهد در کل کشور است و ۴۰۷ روستا در مجموع گازرسانی می‌شود.

وی گفت: از این تعداد تاکنون گازرسانی به ۱۸۲ روستا با هزینه‌کرد ۱۵۸ میلیارد تومان در هفته دولت افتتاح و عملیات گازرسانی به ۲۳۳ روستا با اعتبار بالغ بر ۲۵۰ میلیارد تومان آغاز شد.

هاشمی یادآور شد: مصوبه دولت برای خدمات‌رسانی به روستاها، در روستاهای بالای ۲۰ خانوار است ولی ما علاوه بر این روستاها، برای آن دسته از روستاهایی که طرح هادی ندارند نیز با هماهنگی بنیاد مسکن انقلاب اسلامی نسبت به گازرسانی به روستاهای زیر ۲۰ خانوار اقدام می‌کنیم.

وی اظهار داشت: هر روستای زیر ۲۰ خانوار که در مسیر خط انتقال گاز باشد یا در فاصله ۵۰۰ تا یک کیلومتر این روستاها باشد را گازرسانی می‌کنیم.

مدیرعامل شرکت گاز استان خراسان جنوبی با بیان اینکه بحث توزیع متوازن خدمات در مناطق روستایی مطرح است اظهار داشت: سعی کرده‌ایم خدمات گازرسانی در تمامی روستاهای شهرستان‌ها انجام شود لذا برخی شهرستان‌ها که تعداد روستای کمتری دارند تا ۹۷ درصد و برخی شهرستان‌ها تا ۸۰ درصد روستاها گازرسانی شده است.

وی با بیان اینکه خراسان جنوبی به کارگاه گازرسانی تبدیل شده است تصریح کرد: در مجموع گازرسانی به ۴۳۰ روستای استان در دست اجرا است که تامین مالی این پروژه‌ها از محل شرکت ملی گاز ایران تامین می‌شود.

هاشمی عنوان کرد: برای تامین مالی و گازرسانی به مناطق روستایی بستگی به چانه‌زنی خودمان دارد و برای دریافت اعتبارات، وقتی تعهد می‌دهیم باید در زمینه بودجه‌بندی نیز برنامه‌ریزی داشته باشیم.

وی گفت: پارسال بودجه گازرسانی به مناطق روستایی استان نسبت به سال قبل ۲ برابر افزایش داشت ضمن اینکه نخستین بار جذب ما ۱۰۰ درصد و به میزان بیش از ۳۰۰ میلیارد تومان بود.

وی با اشاره به قدمت گازرسانی در این استان گفت: خراسان جنوبی از استان‌هایی است که عمر گازرسانی در آن زیاد طولانی نشده اما با پیگیری مدیریت استان عزم جدی بر این است که در بخش روستایی به متوسط کشوری نزدیک شویم.

کاهش ۵۱ درصدی مصرف نفت سفید با گازرسانی روستایی

مدیر شرکت ملی پخش فرآورده‌های نفتی منطقه خراسان جنوبی هم گفت: میزان مصرف نفت سفید تا پایان سال ۹۱ در استان ۱۱۸ میلیون لیتر بود که بعد از این مدت با گازرسانی به روستاها در پایان سال ۹۸ به ۵۸ میلیون لیتر رسید و ۵۱ درصد کاهش را نشان می‌دهد.

قربانعلی مردانی افزود: مجموع خانوارهای استان برخوردار از نفت سفید، ۱۲۳ هزار و ۲۱۵ خانوار قبل از سال ۹۲ بود که اکنون ۴۰ هزار خانوار از گاز شهری برخوردار نیستند و از طریق شرکت ملی پخش فرآورده‌های نفتی، نفت سفید و نفت گاز دریافت می‌کنند.

وی بیان کرد: اوایل سال جاری قبل از اجرای طرح الکترونیکی توزیع نفت سفید، سهیمه ۲۰۰ لیتر به همه خانوارها اعلام و توزیع شد.

مدیر شرکت ملی پخش فرآورده‌های نفتی منطقه خراسان جنوبی ادامه داد: پس از اجرای طرح الکترونیکی توزیع نفت سفید نیز مجدد برای ذخیره‌سازی این فراورده سهمیه ۲۰۰ لیتر دیگر نیز به صورت الکترونیکی برای همه خانوارها اعلام شده و در حال توزیع است.

وی اظهار داشت: برخی روستاها گازرسانی شده اما هنوز نسبت به نصب انشعابات داخل منازل اقدام نکرده‌اند که با نصب انشعابات میزان توزیع نفت سفید هنوز کاهش خواهد یافت.

استان مرزی خراسان جنوبی به مرکزیت بیرجند ۱۱ شهرستان و کمتر از ۸۰۰ هزار نفر جمعیت دارد که بیش از ۴۰ درصد جمعیت استان در مناطق روستایی ساکن هستند.