به گزارش ایرنا، یک گزارش امنیتی که به طور گستردهای در روزهای اخیر در رسانهها و شبکههای اجتماعی منتشر شده و تاکنون دستگاههای امنیتی عراق آن را تکذیب نکردهاند، نشان میدهد که گروههای اعتراضی در شهرهای این کشور در حال تشکیل یک گروه مسلح به بهانه حمایت از معترضان هستند.
این رویکرد برای تشکیل گروههای شبه نظامی در پی افزایش ترور فعالان اجتماعی در چند هفته گذشته اتخاذ شده است.
گروههای اعتراضی بر آن نام «گروه مسلح حمایت از اعتراضات اجتماعی در عراق» نهادهاند.
هنوز معلوم نیست چه گروههایی در پی ایجاد این شبه نظامیان مسلح هستند و سلاح خود را از چه منبعی تامین خواهند کرد.
سازمان اطلاعات عراق در خصوص تعداد اعضای این گروههای مسلح تاکنون توضیحی در اختیار رسانههای این کشور قرار نداده است.
همزمان با انتشار این گزارشها، برخی از رهبران گروههای اعتراضی به طور علنی فراخوان حمل سلاح به ادعای حفاظت از اعتراضات و ناتوانی دولت در حمایت از تجمع کنندگان را صادر کردهاند.
«اسعد الناصری» عضو پیشین «جریان صدر» که در جریان اعتراضات پنج ماهه اکتبر ۲۰۱۹ تا فوریه ۲۰۲۰ از این جریان جدا شد و به صف معترضان پیوست، از برجستهترین شخصیتهایی است که اخیرا دعوت به حمل سلاح برای حمایت از تجمع کنندگان کرده است.
الناصری که در شهر «ناصریه» مرکز استان «ذیقار» مستقر شده است، در توئیتی نوشت که «آموزش استفاده از سلاح و پایبندی به حمل آن باید از اولویت همه (معترضان) باشد».
وی ادامه داد: تمامی تدابیر لازم قبل از هر حرکت اعتراضی باید اتخاذ شود، تا از دادن هرگونه فرصت به کسانی که از پشت ضربه میزنند و قاتلان جلوگیری به عمل آید».
الناصری همچنین توصیه به تشکیل کمیتههای امنیتی و اطلاعاتی ویژه در دورن معترضان برای حفاظت از جان تجمع کنندگان و فعالان اعتراضی در عراق کرده است.
در روزهای اخیر شهر ناصریه مرکز استان ذیقار (۳۷۰ کیلومتری جنوب بغداد) یکی از خشنترین شکل اعتراضات را شاهد است و معترضان اوائل هفته جاری در اعتراض به انفجار یک بمب در نزدیکی خیمههای تحصن کنندگان در مرکز ناصریه، به ساختمانهای دولتی و احزاب عراقی حمله کرده و با استفاده از بلدوزر بخشی از این ساختمانها را ویران کردند.
«نوری المالکی» نخستوزیر پیشین و رهبر ائتلاف سیاسی – پارلمانی «دولت قانون» در پارلمان عراق به تازگی ناصریه را شهری توصیف کرده که معترضان کنترل آن را در دست گرفتهاند.
همچنین «مصطفی الکاظمی» نخستوزیر عراق پس از بازگشت از سفر واشنگتن در شنبه گذشته، برای بررسی مساله ترورها راهی شهر «بصره» شد، اما به دلیل شرایط حاد ناصریه نتوانست از اوضاع این شهر و استان ذیقار از نزدیک اطلاع حاصل کند.
صاحبنظران در عراق نسبت به رویکرد خشونت و حمل سلاح توسط معترضان خیابانی به شدت نگران هستند و در مورد احتمال جنگ «شیعه – شیعه» در جنوب و مرکز عراق هشدار دادهاند.
«محمد شیاع السودانی» نامزد پیشین پست نخستوزیری عراق در این زمنیه در توئیتی گفته است: «اعلام نکردن هویت عوامل ترور و آدمربایی و مهار آن باعث انزجار عمومی در عراق شده و برخی که دارای طرحهای خرابکارانه هستند، با فراخوان حمل سلاح توسط تظاهرکنندگان، از این شرایط برای هرج و مرج و جنگ داخلی بهرهبرداری کردهاند».
وزیر پیشین تجارت عراق افزود که این سناریوی جدید برای بعد از اقدامات گروه تروریستی «داعش» در عراق است.
در این راستا «کریم بدر» کارشناس برجسته سیاسی عراق در توئیتی نوشت که در پس تشدید عملیات ترور در عراق، توافقهای خطرناکتری وجود دارد که در واشنگتن در حال آماده شدن هستند.
این درحالی است که منابع آگاه عراقی معتقدند که پشت پرده ترور فعالان اجتماعی با توجه به اینکه به صورت حرفهای انجام میشود و دولت بغداد تاکنون در شناسایی عوامل آنها ناتوان مانده، پارهای سازمانهای اطلاعاتی – امنیتی خارجی مانند «سیا» قرار دارد.
«نصر الشمری» سخنگوی جنبش اسلامی «النجباء» نیز دیروز (چهارشنبه) در توئیتی تاکید کرد که سازمانهای اطلاعاتی خارجی پشت جریان ترور فعالان اجتماعی در عراق قرار دارند.
وی با تردید نسبت به تحقیقات دولت درباره شناسایی عوامل ترور فعالان اجتماعی در عراق گفت: سکوت دولت بغداد در خصوص نتایج تحقیق در قضیه ترور فعالان اجتماعی در پایتخت و بصره که هر از چندی اتفاق میافتد، سبب شده تا انگشت اتهام به طور واضح و آشکار به سمت سازمانهای اطلاعات خارجی نشانه رود.
الشمری به نام سازمانهای مورد نظر اشاره نکرده و از دولت عراق خواسته که نتایج تحقیقات خود را – اگر تحقیقاتی انجام داده – منتشر کند.
وی فاش کرد که اغلب فعالان اجتماعی عراق که به تازگی ترور شدهاند، اندکی قبل از ترور با طرفهای پشتیبان خود دچار اختلاف شدهاند.
«انس العزاوی» عضو کمیسیون عالی حقوق بشر عراق پیشتر در توئیتی اعلام کرده بود که در ماه اوت گذشته ۱۰ مورد ترور فعالان اجتماعی در عراق اتفاق افتاد که شش مورد از آنها در بصره، دو مورد ناصریه و بغداد، میسان و بابل هر کدام یک مورد بوده است.
صاحبنظران در عراق نگران آن هستند که قضیه حمل سلاح در اعتراضات، فضا را برای تضعیف بیشتر دولت و قانون در کشور فراهم کند و مناطق جنوب و مرکز عراق که خاستگاه تاریخی شیعیان است، تبدیل به حمام خون شود و در عمل اعتراضات از رویکرد مسالمتآمیز خود فاصله بگیرد.
به باور کارشناسان، این شرایط در آستانه انتخابات پارلمانی سال آینده در عراق ممکن است به دلیل رقابتهای سیاسی منجر به خارج شدن اوضاع از کنترل شود.
تاریخ انتشار: ۶ شهریور ۱۳۹۹ - ۱۱:۵۲
بغداد - ایرنا - گزارشهای امنیتی رسمی حاکی است که رویکرد اعتراضات مدنی ۱۱ ماه پس از آغاز در بغداد و شهرهای شیعهنشین جنوب و مرکز عراق در روزهای گذشته به سمت حمل سلاح در خیابانها پیش میرود و معترضان در حال ایجاد گروههای مسلح به بهانه دفاع از تجمع کنندگان هستند.