کرمانشاه- ایرنا- مدیرکل پزشکی قانون کرمانشاه با اشاره به راه‌اندازی هشت سالن تشریح در شهرستان‌های استان از سال گذشته تاکنون، گفت: اکنون دیگر نیازی به اعزام جسد برای تشریح از شهرستان‌ها به مرکز استان نیست.

دکتر «سلیم خانی» روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: با همکاری شهرداری ها، این تعداد سالن تشریح در استان اکنون فعال و مجهز به امکانات و تجهیزات و پزشک مورد نیاز برای تشریح اجساد شده است و دیگر نیازی به ارسال جسد به پزشکی قانونی شهر کرمانشاه نیست.

وی اظهار داشت: اکنون در شهرستان‌های روانسر و قصرشیرین سالن تشریح نداریم که به دلیل پایین بودن تعداد اجساد و همچنین کم بودن مسافت این شهرستان ها توسط شهرهای جوانرود و سرپل ذهاب پوشش داده می شود.

به گفته خانی، اکنون مجهزترین آزمایشگاه غرب کشور در استان کرمانشاه فعال است و همه فرآیندهای مربوط به پزشکی قانونی در داخل استان انجام می شود.

وی تصریح کرد که سالانه در مجموع حدود ۴۷ هزار معاینه شامل نزاع، معاینات سرپایی ناشی از تصادفات و سایر موارد در استان انجام می‌شود و همچنین  بیش از ۲ هزار جسد را در استان برای تعیین علت مرگ تشریح می کنیم که تعیین علت مرگ‌ها به صورت علمی و مستدل است تا خللی در کار قضایی ایجاد نشود.

او گفت: بر روی آمارها کارهای تحقیقاتی و پژوهشی انجام می شود و در این راستا از محققان و پژوهشگران استان نیز درخواست همکاری می کنیم.

وی افزود: از طرح های پژوهشی در استان استقبال و حمایت می کنیم.

پزشکی قانونی مرجع علمی است

مدیرکل پزشکی قانون استان کرمانشاه در ادامه سخنانش با بیان اینکه پزشکی قانونی ملجا علم و عدالت و پناهگاهی برای مردم و بازوی پرتوان قوه قضاییه است، گفت: ۳۵ درصد از پرونده هایی که به نحوی از انحا در محاکم قضایی مورد بررسی قرار می گیرند رای و انشای رای آنها منتج از آرا پزشکی قانونی و نظریات این نهاد است.

خانی افزود: پزشکی قانونی یک مرجع علمی و تشخیص عدالت، یار صدیق و خدمتگذار مردم و در کنار قوه قضاییه است.

وی تکریم ارباب رجوع و خدمت بی منت در کمترین زمان را در اولویت این اداره کل در استان دانست و گفت: تمام تلاش همکاران ما در استان تسریع در کار مردم است و انتظار داریم مردم نیز با ما همکاری لازم را داشته باشند.

وی تاکید کرد که در زمان انتقال جسد به پزشکی قانونی نیازی به حضور چندین نفر و تجمع در محل نیست و یک تا ۲ نفر از بستگان درجه یک همراه با جسد کافی است و نباید محیط را در این وضعیت کرونایی شلوع و تجمع ایجاد کرد.

ابتلای هشت نفر از همکاران پزشکی قانونی به کرونا

مدیرکل پزشکی قانون استان کرمانشاه در ادامه همچنین با بیان اینکه این اداره کل به صورت مستقیم درگیر با کرونا نبود، گفت: از زمان شیوع تاکنون بیش از ۱۵ مورد جسد کرونایی را معاینه کردیم و تلاش کردیم که کرونا تاثیرات کمتری بر روی همکاران ما داشته باشد و برای این کار اقدام به خرید تجهیزات از جمله لباس مورد نیاز برای کاهش آلودگی در سالن های تشریح کردیم.

خانی افزود: ممکن است درصدی از اجسادی که وارد پزشکی قانونی می شود و یا همراهان آن به کرونا مبتلا و ناقل آن باشند و از این رو درخواست ما از مردم، عدم حضور و تجمع در مرکز پزشکی قانونی است.

وی اظهار داشت: برای تسریع در کار مردم از زمان شیوع کرونا تاکنون تا ساعت ۱۷ همکاران ما در مرکز مستقر هستند تا مقداری از بار ورودی کمتر شود و ورود و خروج ها را کنترل می کنیم و از مردم نیز می‌خواهیم حضور خود را در مرکز پزشکی قانونی به حداقل برسانند.

اجرای طرح«دادپزشک» در استان کرمانشاه

مدیرکل پزشکی قانون استان کرمانشاه در ادامه به اجرای طرح «دادپزشک» با هدف کاهش مراجعات به مراکز پزشکی قانونی و تسریع در کار مردم در استان خبر داد و گفت: اجساد تمام افرادی که در بیمارستان‌ها و منزل فوت می کنند از طریق دادپزشک معاینه و جواز دفن برای آنها صادر می شود و دیگر نیازی به انتقال جسد به پزشکی قانونی نیست.

به گفته او، دادپزشک در شهر کرمانشاه هر روز از ساعت ۸ تا ساعت ۱۹ در آرامستان این شهر مستقر و آماده ارایه خدمت به مردم است.

وی اظهار داشت: دادپزشک در محل فوت جسد را معاینه می کند و اگر آثار جرم و جنایاتی بر روی بدن آن نباشد جواز دفن را صادر می کند.

خانی با بیان اینکه قبلا سوء استفاده هایی از این موضوع می شد، گفت: اکنون با نظارت شدید جلو هرگونه سوء استفاده را گرفته ایم و با هر تخلفی نیز قاطعانه و قانونی برخورد می کنیم.

او همچنین به استقرار پزشک در بیمارستان طالقانی کرمانشاه به عنوان مرکز سوانح استان اشاره کرد و گفت: باتوجه به اینکه مصدومان ناشی از تصادفات و نزاع ها به این بیمارستان ارجاع داده می شوند پزشکی قانونی کار «صدمه‌شناسی» را با استقرار پزشک و همکاران به صورت کشیک در این بیمارستان انجام می دهیم.

وی اضافه کرد: اگر کسی دچار نزاع و تصادف شود و وضعیت بالینی مناسبی نداشته باشد توسط همکاران مستقر ما معاینه و برای آنها پرونده تشکیل می شود.

او استقرار پزشکی قانونی در بیمارستان را موجب تسهیل در امور مردم و همچنین پیشگیری از ضایعات خودساخته و ساختگی دانست و افزود: متاسفانه سوء استفاده هایی برای دریافت بیمه و مسایلی از این قبیل در حوادث تصادف رانندگی و نزاع ها انجام می شود که ما با استقرار نیرو در بیمارستان جلو این مسایل را گرفته‌ایم.

مراجعه‌کنندگان سعه صدر خود را بالا ببرند

مدیرکل پزشکی قانون استان کرمانشاه در بخش پایانی این گفت و گو به محدودیت امکانات و فضای مورد نیاز برای ارباب رجوع در مرکز پزشکی قانونی اشاره کرد و گفت: همه فرآیندهای مربوط به تحویل، انتقال و حمل جسد توسط همکاران ما در مرکز انجام می شود و تنها یک و در نهایت ۲ نفر از بستگان درجه یک جسد کفایت می کند و نیازی به حضور افراد بیشتر نیست.

خانی با بیان اینکه در برخی موارد تا ۳۰۰ نفر همراه با جسد در مرکز پزشکی قانونی حضور یافته اند، افزود: در برخی مواقع شاهد نزاع و درگیری بین افراد در مرکز پزشکی قانونی هستیم که ناخوشایند است و از این رو خواهش ما عدم تجمع در این مرکز است.

وی همچنین از مردم خواست برای تسریع در امور متوسل به توصیه و سفارش نشوند چرا که پزشکی قانونی زیاد درگیر مسایل اداری نیست و اجساد را در کمترین زمان البته به صورت علمی و مستدل و دقیق بررسی و معاینه می کند و مردم را زیاد معطل نمی‌کند.

مصدومان ابتدا خود را مداوا کنند

مدیرکل پزشکی قانون استان کرمانشاه همچنین به مصدومان ناشی از تصادفات و نزاع و سایر موارد نیز توصیه کرد که ابتدا به فکر سلامتی و مداوای خود باشند و بعد به مرکز پزشکی قانونی مراجعه کنند.

خانی افزود: در برخی موارد مشاهده شده که مصدوم بلافاصله با همان وضعیت و حالت بد به پزشکی قانونی مراجعه می کند که ما مجبوریم برای حفط سلامتی او را به بیمارستان منتقل کنیم چرا که سلامتی فرد برای ما در اولویت اول است.

وی توضیح داد که نیاز نیست فرد مصدوم به صورت فوری و بلافاصله به پزشکی قانونی مراجعه کند چرا که اگر با ۲ روز تاخیر نیز مراجعه کند آثاری مصدومیتی که در بدنش وجود دارد ما می توانیم تعیین درصد کنیم و مشکلی در کار ما ایجاد نمی‌کند.

استان کرمانشاه ۲ میلیون نفر جمعیت ساکن در ۱۴ شهرستان، ۳۱ بخش، ۳۵ شهر، ۸۶ دهستان و ۲ هزار و ۵۹۵ آبادی دارد و ۲.۴ درصد جمعیت کشور در این استان سکونت می کنند که از این تعداد ۷۵ درصد در نقاط شهری و ۲۵ درصد در نقاط روستایی زندگی می کنند.