نیویورک- ایرنا- تحلیلگر مسایل آمریکا، کنوانسیون ملی جمهوریخواهان را نشان‌دهنده فقدان حمایت چهره‌های سرشناس از ترامپ دانست و گفت سخنرانی فرزندان و بستگان ترامپ، این حزب را به یک محفل خانوادگی تبدیل کرده است.

کاوه افراسیابی روز یکشنبه در گفت‌وگوی اختصاصی با ایرنا درباره کنوانسیون ملی دموکرات‌ها و جمهوریخواهان که با معرفی جو بایدن و دونالد ترامپ پایان یافت، افزود: این دو کنوانسیون به خاطر کووید-۱۹ به صورت مجازی انجام شد که تاثیرات کمتری هم داشت.

وی ادامه داد: فکر نمی‌کنم که تغییرات محسوسی در تحولات نظرسنجی‌های فعلی که نشان می‌دهند بایدن بین ۷ تا ۹ امتیاز از ترامپ جلوتر است، ایجاد کند. هر دو کنوانسیون در یک شرایط بسیار بحرانی از نظر بهداشتی، اقتصادی و بحران‌های صلح داخلی و نژادپرستی انجام گرفته است، شرایط ملتهبی در کشور، حاکم است که قطب‌سازی سیاسی را تشدید می‌کند.

این تحلیلگر مسایل آمریکا اضافه کرد: شواهد و قرائن متعددی هم به چشم می‌خورد که نتایج این انتخابات فارغ از اینکه چه کسی برنده باشد، به این سادگی حل نخواهد شد و نامزدها حتی بایدن هم ممکن است نتیجه را نپذیرد و موضوع به دادگاه کشیده شود.

افراسیابی اظهار کرد: باید دید با این دشمن‌سازی و تصویری که ترامپ از بایدن به عنوان یک سوسیالیست ترسیم می‌کند که می‌خواهد به اصطلاح دستاوردهای بزرگ دوران او را نابود کند، منجر به این خواهد شد که کاخ سفید را به بایدن در صورت پیروزی واگذار کند یا خیر.

وی یادآور شد: حتی خانم کلینتون هم به بایدن پیشنهاد داده که نتایج را در صورت باخت نپذیرد و ترامپ هم گفته که تنها در صورت تقلب امکان شکست او وجود دارد. بنابراین شرایط سیاسی بغرنجی درگیر این کشور است و با نزدیک شدن به انتخابات هم احتمال افزایش دارد.

کارشناس مسایل آمریکا خاطرنشان کرد: سخنرانی ترامپ در آخرین شب کنوانسیون هم نشان داد تا جایی که ممکن است بایدن و دموکرات ها را به عنوان اسب تراوای سوسیالیست‌ها و هرج و مرج طلب‌ها جلوه دهد تا توجیهی برای تخلیه کاخ سفید در صورت شکست داشته باشد.

افراسیابی با بیان اینکه «یک شرایط بی‌سابقه در آمریکا وجود دارد»، عنوان کرد: از طرفی دیگر در کنوانسیون جمهوریخواهان هم دیدید که این حزب به یک مالکیت خصوصی خانواده ترامپ تبدیل شده است و برخی از سخنرانان آن فرزندان و بستگان ترامپ بودند که در شرایط عادی هیچ گونه نقش سیاسی ندارند.

وی افزود: به نظر می‌رسد که یکی از فرزندان ترامپ هم خودش را برای نامزدی احتمالی آینده آماده می‌کند. به این ترتیب، جمهوریخواهان مثله شده و بازیچه دست اینها قرار گرفته‌اند. برخلاف اشاره ترامپ به اسلاف حزب همچون آبراهام لینکلن، این حزب به یک پدیده جدیدی تبدیل و به شخص ترامپ وابسته شده است.

این تحلیلگر ایرانی مقیم آمریکا ادامه داد: تعجب‌آور هم نیست که تعداد زیادی از جمهوریخواهان سرشناس در مخالفت با او ایستاده‌اند و به تازگی هم متجاوز از ۷۰ عضو ارشد دولت‌های سابق جمهوریخواهان علیه ترامپ نامه دادند.

افراسیابی با بیان اینکه باید دید که ترامپ در این شرایط بحرانی آیا می‌تواند برای جذب اقلیت‌ها موفق شود یا خیر، آیا می‌تواند پایگاه توده‌ای خود را افزایش دهد و فاصله بین او و بایدن را تا اوایل نوامبر پر کند؟ بسیاری از مفسران آن را بعید می‌دانند، اضافه کرد: نظر سنجی‌ها هم نشان می‌دهد که فقط بین۵-۴ درصد سیاهپوستان طرفدار ترامپ هستند.

وی اظهار کرد: هرچند که در این کنوانسیون چند فرد سیاهپوست به طرفداری از او سخنرانی کردند اما فکر می‌کنم که در رابطه با سیاهپوستان، ترامپ موفق نخواهد شد که بخش بزرگتری از آنها را به خود جلب کند.

این کارشناس مسایل آمریکا یادآور شد: در طول چهار سال دولت ترامپ شاهد رشد خشونت افزاینده پلیس علیه سیاهپوستان بودیم که منجر به این شورش ها و تظاهرات خیابانی شده است. ترامپ در عمل هیچ واکنشی در دفاع از حقوق اقلیت‌ها از خود نشان نداده بلکه با رفتار و گفتار خود آتش این بحران‌ها را افزایش داده است.

افراسیابی با اشاره به اعزام نیروهای فدرال به پورتلند و تشدید خشونت پلیسی در آن شهر، گفت: شعار اصلی این کنوانسیون هم «نظم و قانون» بود. پنس هم در سخنرانی خود هیچ اشاره‌ای به حقوق سرکوب شده اقلیت‌ها نکرد و این نشان می‌دهد که محافظه‌کاران دست راستی در آمریکا که پنس یک نماد سفیدبرتر طلب است، خواهان آن هستند که با تشدید سرکوب با مساله بحران تبعیض‌نژادی برخورد کنند.

وی افزود: در سخنرانی پنج‌شنبه شب، ترامپ با اشاره به اینکه بایدن می‌خواهد دست و پای پلیس را ببندد و اجازه دهد که شورش‌ها به حومه‌هایی برسند که طبقه متوسط و متمول آمریکا زندگی می‌کنند، هراس‌افکنی ایجاد کند تا آنها را از دموکرات‌ها جدا سازد.

ناکامی ترامپ در جلب آرای اقلیت‌ها

این تحلیلگر مسایل آمریکا ادامه داد: ترامپ بعید است موفق شود. موضوع اصلی کارزار ترامپ این است که در حالی که می‌خواهد به عنوان دولت نظم و قانون جلوه کند، می‌خواهد یک مانور تاکتیکی هم به نفع اقلیت‌ها نشان دهد و دیدیم که چند مهاجر را برای نخستین بار به کاخ سفید آورده بود تا سوگند وفاداری به کشور داشته باشند. این ترفندهای تبلیغاتی برای نجات او خیلی دیر و کم است.

افراسیابی اضافه کرد: بنابراین با توجه به بحران فعلی و عدم استقبال مردم از فعالیت‌های بهداشتی دولت ترامپ که در آخرین نظرسنجی‌ها تقریبا ۸۰-۷۰ درصد مردم آمریکا از عملکرد دولت وی ناراضی هستند، خوش‌بین هم نیستند که بتواند بهتر عمل کند.

وی این شرایط را به نفع بایدن دانست و گفت: از طرفی کامالا هریس هم می‌تواند رای زنان را جلب کند و با توجه به اینکه قبلا هم دادستان بوده در نتیجه در عمل خود را طرفدار نظم و قانون نشان داده است، از این رو، می‌تواند پاره‌ای از این تبلیغات بسیار شدید لفظی ترامپ علیه بایدن را بی‌اثر کند.

این تحلیلگر ایرانی مقیم آمریکا افزود: خود بایدن هم با لوایحی که برای تشدید مجازات در سال ۱۹۹۴ دخالت داشت، نشان می‌دهد که خلاء بزرگی بین با ترامپ در این زمینه ندارد و این حملات لفظی که ترامپ علیه بایدن می‌کند، خیلی اثرگذار نخواهد بود.

افراسیابی بحران‌های بهداشتی و اقتصادی فعلی را با خوابیدگی بزرگ اقتصاد سالهای ۳۰ مقایسه کرد و ادامه داد: تا کنون بیش از ۶۰ درصد مشاغل هنوز بازنگشته‌اند. تمام اخبار اقتصادی دال بر این است که بیکاری افزایش خواهد یافت و با ورشکستگی شرکت‌ها و وعده‌های ترامپ درباره ایجاد شغل، توخالی و انتخاباتی است.

وی اضافه کرد: در ماه گذشته، تقریبا ۲۸ درصد از مستاجران در آمریکا قادر نبودند که اجاره بهای خود را بپردازند، نزدیک به ۱۳ میلیون آمریکایی در شرف بی‌خانمان شدن هستند و دولت هم بیشترین کمک خود را به شرکت‌ها و نه مردم عادی داشته است. در اوج این بحران ترامپ، مزایای تامین اجتماعی را قطع کرده است و این‌ها هم به نوعی به مبارزه طبقاتی در انتخابات کمک می کند که به نفع بایدن خواهد بود.

رشد ناامنی به جای عظمت بخشیدن به آمریکا

خبرنگار ایرنا پرسید ترامپ با شعار «بار دیگر به آمریکا عظمت می‌بخشیم» وارد کاخ سفید شد اما پس از چهار سال، رودی جولیانی وکیل شخصی وی که در کنوانسیون ملی هم صحبت کرد، در صفحه توئیتری خود نوشت «بار دیگر آمریکا را ایمن می‌سازیم»، چه شد که در این مدت ناامنی در آمریکا افزایش یافت؟

افراسیابی پاسخ داد: رشد ناامنی به چند موضوع بر می گردد، این شورش‌های خیابانی و غارت فروشگاه‌ها نباید از بحران اقتصادی مجزا دیده شود چون فرصتی برای افراد محروم است تا چیزی به دست آورند. این بحران اقتصادی خود یک عامل بی‌امنیتی است.

وی افزود: از طرف دیگر، فشار بحران بهداشتی و همزمانی آن با نزاع نژادپرستی که هر روز حادتر می‌شود، نشان می‌دهد که این کشور درگیر چندین بحران همزمان است که ثبات داخلی را مشکل‌دار کرده و جمهوریخواهان را به این نتیجه رسانده است که از زاویه نظم و قانون و حمایت از خشونت پلیس فدرال و حتی نظامی کردن خیابان ها که خوشبختانه با مخالفت برخی از سران پنتاگون مواجه شد، دم بزنند.

این تحلیلگر مسایل آمریکا ادامه داد: وزیر دفاع اسپر هم که با این موضوع مخالفت کرده بود اینک در راه خروج از پنتاگون است و گزارش هایی وجود دارد که سناتور محافظه کار بسیار دست راستی و طرفدار سرسخت رژیم صهیونیستی تام کاتن ممکن است جایگزین شود.

افراسیابی اضافه کرد: ترامپ در صورت پیروزی تلاش مجدد خواهد داشت تا بتواند از ارتش برای سرکوب داخلی استفاده کند. تا کنون موفق نبوده است اما بستگی به شدت و رشد شورش‌های داخلی در شهرهای متعدد خواهد داشت که تا حالا به آن نقطه نرسیده است و باید دید که افزایش بیکاری و امثالهم و تداوم خشونت پلیسی باعث خواهد شد، شهرهای بزرگ و تعداد بیشتری از آنها به این شورش ها کشیده شوند یا خیر.

وی با بیان اینکه حرف‌های جولیانی اهمیت ندارد چرا که وجهه سیاسی خود را باخته و بسیاری او را به خاطر فعالیت‌های غیرقانونی به ویژه در زمینه اوکراین گیت، قبول ندارند، گفت: جولیانی یک مهره سوخته بیش نیست که به صورت زاپاس استفاده شده است.

این کارشناس سیاسی تاکید کرد: این نشان می‌دهد که ترامپ افراد سرشناس جمهوریخواه را از دست داده است که به افرادی همچون جولیانی متوسل شده و این خود یک نکته منفی برای ترامپ است.

صلح امارات و اسرائیل برای دستان خالی ترامپ

افراسیابی در ارزیابی از سیاست خارجی ترامپ هم گفت: پر واضح است که ترامپ در این چند سال دستاورد چندانی در حوزه سیاست خارجی نداشته است. او عامل اصلی بروز یک بحران شدید تجاری بین آمریکا و چین است که ضرر زیادی به منافع شرکت‌ها و اقتصاد آمریکا وارد کرده است.

وی افزود: این تبلیغات انتخاباتی که از طرف پمپئو در سخنرانی کنوانسیون شاهد بودیم با واقعیت‌ها فاصله زیادی دارد. ترامپ در این دوره نخست تا جایی که ممکن است کوشیده در کشورهایی همچون ایران، ونزوئلا، کوبا، کره شمالی فشار وارد سازد اما موفق نبوده است به جایی برسد.

این کارشناس مسایل آمریکا به توافق به اصطلاح صلح امارات متحده عربی و رژیم صهیونیستی هم اشاره کرد و گفت: این صلح بین امارات و اسرائیل هم به نظر می‌رسد که زمان بندی شده بود برای اینکه یک حربه انتخاباتی برای ترامپ باشد تا بتواند چیزی در این عرصه ارائه دهد.

افراسیابی افزود: همچنان که دیدیم دخترش ایوانکا در نطق معرفی پدرش از این مساله به عنوان بزرگترین دستاورد خاورمیانه در ۲۵سال اخیر یاد کرد. پمپئو هم که به منطقه سفر کرده بود تا کنون دست خالی بوده و نتوانست کشورهای دیگری را قانع کند که از این معاهده جدید اسرائیل و امارات حمایت کنند و برای این جشنی که می‌خواهند در کاخ سفید برگزار کنند، حاضر شوند.

وی ادامه داد: حتی ولیعهد سعودی هم ترسیده و حاضر نیست به واشنگتن بیاید. باید منتظر گذشت زمان هم بود و دید که حتی در کشورهای حوزه خلیج فارس و امارات متحده واکنش‌ها نسبت به این جریان چه خواهد بود. بعضی‌ها هم فکر می‌کنند سرنوشتی همچون سادات در انتظار افرادی است که به آرمان فلسطینی‌ها از پشت خنجر می‌زنند، با دشمن اعراب صلح می‌کنند و اجازه می دهند که رژیم آپارتاید اسرائیل موقعیت خود را در منطقه تقویت کند.

ادعای اجرایی شدن مکانیسم ماشه و احتمال مرحله جدید فشار

نویسنده چندین کتاب درباره سیاست خارجی ایران اضافه کرد: البته این درست چند روز بعد از انفجار بیروت که بسیار سوال‌انگیز است و همچنین انتخاب الیوت آبرامز یک صهیونیست دو آتشه دیگر به جای برایان هوک در وزارت خارجه آمریکا و ریاست گروه ایران صورت گرفته است که بلافاصله چند روز بعد هم دیدیم مدعی شدند چهار کشتی یونانی که نفت ایران را به ونزوئلا حمل می‌کرد، توقیف کرده‌اند.

افراسیابی احتمال داد: بعید نیست که اگر ترامپ پیروز شود، با توجه به ادعای پمپئو برای اجرای تحریم‌های سازمان ملل از ۲۰ سپتامبر علیه ایران، فشار حداکثری علیه ایران را به مرحله جدیدی ببرند. خوشبختانه تا کنون واکنش اعضای شورای امنیت سازمان ملل متحد بسیار اصولی بوده و به انزوای آمریکا انجامیده است.

وی یادآور شد: واشنگتن سعی دارد با قلدری و جایگزین کردن اراده خودش بر اراده جامعه بین‌المللی، سیاست فشار حداکثری بر ایران را به پیش ببرد. روسیه و چین هم به طور علنی با آن مخالفت کردند و رئیس دوره ای شورای امنیت هم گفته است که این عمل آمریکا پایه قانونی ندارد.

کارشناس مسایل ایران و آمریکا خاطرنشان کرد: از لحاظ سازمان ملل متحد به نظر من این موضوع یعنی بازگرداندن تحریم‌های بین‌المللی علیه ایران، خاتمه یافته است و شانس چندانی برای دولت آمریکا در سطح سازمان ملل وجود ندارد.

افراسیابی با بیان اینکه آنها می‌خواهند کشورهای دیگر را مجبور کنند پشت آنها بایستند و این به اراده بین‌المللی و همبستگی کشورهای دیگر با ایران بستگی دارد، گفت: در این زمینه باید بیانیه مشترک بین ایران و رئیس آژانس بین‌المللی انرژی اتمی اهمیت دارد که در مطبوعات اروپایی مثبت یاد شد و شفافیت هسته‌ای ایران را نشان می‌دهد که تا حدی این مانورهای آمریکای برای معرفی تحریم‌های جدید را خنثی می‌کند.

وی تلاش ترامپ را برای مانور بر توافق صلح امارات و رژیم صهیونیستی و همچنین مخالفتش با جنگ‌های بی پایان و پر هزینه آمریکا در خاورمیانه، نشان دادن چهره‌ای صلح طلب دانست و افزود: از یک طرف به طور مرتب به ترور غیرقانونی یک سردار ایرانی شهید سلیمانی اشاره می‌کند و برای خود اعتبارسازی می‌کند و در عین حال هم می‌خواهد خود را صلح طلب جلوه دهد. این دوگانگی تناقض‌هایی در سطح سیاست گذاری ایجاد خواهند کرد.

معضلی به نام پمپئو

این کارشناس مسایل ایران و آمریکا با اشاره به کتاب جان بولتون مشاور امنیت ملی اخراج شده کاخ سفید یادآور شد: در چند مورد ترامپ خواستار ملاقات با دکتر ظریف بوده است به خصوص در حاشیه اجلاس گروه ۷ اما بولتون و پمپئو به شدت با آن مخالفت کرده‌اند.

افراسیابی اظهار کرد: سوالی که پیش می‌آید ترامپ که گفته است در صورت پیروزی در چند هفته اول با ایران به توافق خواهد رسید، آیا می‌تواند با توجه با مخالفت‌های جدی که از طرف افرادی همچون پمپئو صورت می‌گیرد، به یک نتایج مثبتی برسد؟

وی ادامه داد: بعید می‌دانم که با ابقای پمپئو به عنوان وزیر خارجه، ترامپ هرگز بتواند به یک ابتکار عمل جدید با ایران برای تشنج زدایی برسد. ترامپ مجبور است که یک انتخاب بزرگ داشته باشد.

این تحلیلگر ایرانی مقیم آمریکا اضافه کرد: پمپئو نشان داده است که حاضر نیست از یک دیپلماسی واقعی به جای سیاست سرکوبگرایانه علیه ایران استفاده کند،. اگر ترامپ می‌خواهد که از سطح یک مانور تاکتیکی به عنوان یک نامزد صلح طلب فراتر برود و واقعا به امیال صلح طلبانه در خاورمیانه بپردازد که در صدر آن تشنج ایران و آمریکا است؛ با معضل بزرگی به نام پمپئو مواجه خواهد بود.

خبرنگار ایرنا، اظهار کرد: البته ایران هم به سادگی زیر بار یک گفت وگو با شخص ترامپ نخواهد رفت که اعتراف کرده دستور ترور سردار سلیمانی را صادر کرده و خسارات زیاد اقتصادی و جانی به ایران به واسطه تحریم وارد کرده است.

افراسیابی پاسخ داد: درست است، حتی اگر بایدن که طرفدار احیای برجام است هم پیروز شود، یک بحران پیچیده و بغرنج روابط ایران و آمریکا را به ارث خواهد برد و پیش قدم‌های مهم ابتدایی از هر دو طرف برای اعتماد سازی باید انجام شود قبل از اینکه دو کشور پشت میز مذاکره بنشینند.

وی ادامه داد: تا جایی که گفته شده سیاست رسمی ایران این است که راه بازگشت آمریکا به برجام هنوز باز است و باید از کمیسیون مشترک برای حل اختلاف استفاده کند. از این رو اگر بایدن پیروز شود و همچنان که پلت فرم دموکرات‌ها هم اشاره دارد، در این صورت بعید نیست که مسیر گفت وگو بین دو کشور باز شود.

امنیتی‌سازی و تبعیت ترامپ از فاشیسم

خبرنگار ایرنا پرسید، اظهارات جمهوریخواهان در کنوانسیون ملی و همچنین مقامات فعلی دولت آمریکا نشان می‌دهد در هر مساله‌ای همچون چین، ایران، کره شمالی، سوسیالیسم و حتی اعتراض‌های نژادپرستی را امنیتی‌سازی می‌کنند.

افراسیابی با تایید این مطلب گفت: این‌ها شگردهایی است که حکومت‌های فاشیستی و خودکامه انجام می‌دهند. ترامپ هم در حال اجرای درس‌های دولت‌های فاشیستی است.

وی افزود: هراس از دشمن خارجی و اشاعه آن به مخالفان داخلی و برچسب زدن سیاسی به آنها برای اینکه آنها را غیرانسانی جلوه دهد، برای آن است که برای سرکوب همه‌جانبه آنها آماده شود. از همین رو می‌گوید اگر بایدن پیروز شود، چین مالک آمریکا خواهد شد.

کنوانسیون ملی جمهوریخواهان از ۲۴ تا ۲۷ اوت برگزار شد که شامگاه پنج‌شنبه با سخنرانی دونالد ترامپ و پذیرش رسمی نامزدی جمهوریخواهان برای رقابت انتخاباتی پایان یافت.

انتخابات ریاست جمهوری آمریکا در ۱۳ آبان ماه برگزار می‌شود.