مشهد- ایرنا- مدیرکل میراث ‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی خراسان رضوی گفت: ثبت ملی روستای مِند در شهرستان گناباد به عنوان روستای ملی صنایع ‌دستی در رشته سفالگری در مراحل پایانی قرار دارد.

ابوالفضل مکرمی‌فر روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: تا کنون روستای بسک در این استان به عنوان روستای ملی ابریشم‌کشی در کشور ثبت ملی شده است.

وی ادامه داد: همچنین تاکنون دو شهر فیروزه و بایگ خراسان رضوی نیز به عنوان شهرهای ملی صنایع‌ دستی ثبت شده‌اند.

مدیرکل میراث ‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی خراسان رضوی گفت: در آینده‌ای نزدیک به طور رسمی لوح ثبت ملی این روستا تحویل داده می‌شود و امید است که ثبت ملی این روستا نه تنها موجب حمایت از اشتغال هنرمندان سفالگر آن ‌شود بلکه زمینه‌ای برای جذب گردشگران و ایجاد و برگزاری مراکز آموزش هنرسفالگری شود.

سفال "مند" از پنج هزار سال قبل در روستایی با همین نام در شهرستان گناباد استان خراسان رضوی تولید می‌شود و از نظر نوع مواد تشکیل دهنده به دو گروه جسمی و چینی تقسیم می شود. مهم‌ترین مشخصه سفال مند عناصر تزئینی برگرفته از طبیعت و در چهار گروه انسانی، حیوانی، گیاهی و هندسی است.نقش ماهی که زینت بخش اکثر سفالهای مند گناباد است جایگاه والایی در روایات اسطوره‌ای دارد.

نقوش دیگر زینت بخش سفال مند که هر یک به مقتضای حضور آن در قلمرو اسطوره و فرهنگ کهن ایران قابل تعبیر و تفسیر است عبارتند از خورشید، پرنده، پروانه، بته جقه، گل و مرغ، گل و پروانه، گل و برگ، گل کدو، کتیبه، ابر و گل، گنجی، اسلیمی، گل گرد و خونه‌کشی.

شهرستان گناباد در ۲۸۷ کیلومتری جنوب مشهد قرار دارد.