تاریخ انتشار: ۱۰ شهریور ۱۳۹۹ - ۱۷:۰۱

تهران- ایرنا- بلاروس در حالی همچنان پس از انتخابات اخیر صحنه ناآرامی‌های پراکنده بوده که اتحادیه اروپا فشارها به مقامات دولتی را افزایش داده و این در حالی است که روسیه، الکساندر لوکاشنکو را رئیس‌جمهور قانونی بلاروس می‌داند.

به گزارش ایرنا، انتخابات ریاست جمهوری بلاروس در حالی ۱۹ مرداد برگزار شد که الکساندر لوکاشنکو به عنوان پیروز آن معرفی شد اما معترضان این نتیجه را نپذیرفته و همچنان به اعتراض‌های خود ادامه می‌دهند.

در این میان اتحادیه اروپا نیز ضمن حمایت از معترضان خواستار برگزاری انتخابات جدیدی در بلاروس شده که مقامات این کشور رد کرده‌اند.

ناآرامی ها و تحولات اخیر در بلاروس موجب سقوط ارزش پول ملی این کشور شده است. به گزارش شبکه فرانس 24، مردم این کشور دنبال آن هستند تا پس انداز خود خود را به یکی از ارزهای خارجی تبدیل کنند تا به دلیل سقوط ارزش پول ملی، متضرر نشوند اما بانک ها ارز کافی برای پاسخگویی به میزان بالای تقاضای مردم ندارند.

در جدیدترین تحولات مربوط به اوضاع بلاروس پس از انتخابات، ماموران امنیتی در مینسک روز گذشته (یکشنبه) دست کم ۱۴۰ معترض را در اعتراضات خیابانی بازداشت کردند. سخنگوی وزارت کشور بلاروس اعلام کرد: مخالفان دولت بلاروس روز یکشنبه در مینسک اعتراضات گسترده برپا کردند که غیرقانونی بود.  در این اعتراض، دست کم ۱۴۰ نفر از معترضان بازداشت شدند.

نیکلای لاتیشنوک دستیار رئیس جمهوری بلاروس در جمع معترضان در برابر اقامتگاه لوکاشنکو حاضر شد و در سخنانی خاطرنشان کرد که انتخابات ریاست جمهوری در بلاروس سالم برگزار شد.

دولت بلاروس دو روز پیش نیز مجوز فعالیت برخی خبرنگاران رسانه‌های خارجی که اعتراضات اخیر این کشور را پوشش داده‌اند، باطل کرد و دلیل اتخاذ این تصمیم را مسائل امنیتی خواند.

معترضان به نتیجه انتخابات اخیر بلاروس در حالی همچنان بر مواضع خود اصرار دارند که اتحادیه اروپا نیز بدون ارائه مدرک مستند اعلام کرده نتیجه این انتخابات را قبول ندارد و از معترضان حمایت کرده است. این در حالی است که روسیه لوکاشنکو را به عنوان رئیس‌جمهور بلاروس به رسمیت شناخته است.

ولادیمیر پوتین رئیس‌جمهوری روسیه اخیرا در این رابطه عنوان کرد: حکومت بلاروس از دفتر نهادهای دموکراتیک و حقوق بشر سازمان امنیت و همکاری اروپا دعوت کرد در کنترل انتخابات ریاست جمهوری مشارکت کند. چرا آنها نیامدند؟

وی گفت: این اقدام آنها چنین تصوری را برای ما بوجود می اورد که اروپا موضع خود را در مورد انتخابات ریاست جمهوری در بلاروس از قبل تعیین کرده بود. به همین دلیل اشخاص می توانند در نتایج انتخابات شک کنند اما من دلیل دارم که در صداقت افرادی که این انتخابات را زیر سوال می برند، شک کنم.

رئیس‌جمهوری روسیه ادامه داد: به همین دلیل ما بر این باوریم انتخابات ریاست جمهوری بلاروس برگزار شد (قابل قبول است) و من بلافاصله بعد از اعلام نتایج انتخابات موضع خود را اعلام کرده و مشروعیت آن را به رسمیت شناختم و همانطور که می دانید من پیروزی الکساندر لوکاشنکو را در انتخابات تبریک گفتم. آنچه که در بلاروس رخ می دهد قطعا برای روسیه بی اهمیت نیست. این کشور بسیار نزدیک است و از نظر قومی، زبانی، فرهنگی و مذهبی نزدیکترین کشور به ماست.

لوکاشنکو اخیرا گفت که پوتین به وی وعده کمک در صورت تهدید نظامی خارجی از سوی ناتو داده است و مسکو با توجه به تعهدات خود در چارچوب دولت اتحادی روسیه و بلاروس و پیمان سازمان امنیت جمعی موظف به چنین کمکی به بلاروس است.

سوتلانا تیخانوفسکایا رهبر مخالفان بلاروس و نامزد شکست خورده انتخابات ریاست جمهوری این کشور نیز از روسیه خواسته تا به حق حاکمیت کشورش احترام بگذارد. وی گفت: رویدادها در بلاروس باید مساله داخلی این کشور باشد و کمک روسیه فقط در صورت نیاز به مذاکره با دولت بلاروس باشد.

اختلافات اتحادیه اروپا با دولت بلاروس نیز به دنبال انتخابات اخیر تشدید شده است به طوریکه وزرای خارجه اتحادیه اروپا چند روز پیش طی نشستی در برلین با تحریم ۲۰ مقام ارشد بلاروس به اتهام تقلب در انتخابات و سرکوب مخالفان موافقت کردند.

"توماس پتریچک" وزیر خارجه جمهوری چک به دنبال این تصمیم مقامات اتحادیه اروپا گفت: ما به توافقی کلی در مورد ساختار تحریم‌ها و افرادی که باید در آن گنجانده شوند، رسیده‌ایم. وی افزود که نهایی شدن ابعاد حقوقی این فهرست تحریمی، دستکم یک هفته دیگر به طول خواهد انجامید.

"سازمان امنیت و همکاری اروپا" نیز به دنبال تداوم ناآرامی‌های بلاروس پیشنهاد داده است که میان دولت بلاروس و مخالفان میانجیگری کند.

همچنین «جوسپ بورل» مسؤول سیاست خارجی اتحادیه اروپا پاسخ مشخصی درباره تحریم لوکاشنکو ارائه نکرده و در اظهارنظری گفت: تا زمانی که مسائل حقوقی تحریم‌ها حل نشده و به اجرا در نیامده است، نباید اطلاعاتی در این مورد منتشر کرد.

در این بحبوحه مقامات دولتی بلاروس نگرانی‌های دیگری از جمله تشدید مداخله غرب در امور این کشور و همچنین تحرکات ناتو در مرزهای بلاروس هستند.

آمریکا و متحدانش مدتهاست به دنبال نفوذ گسترده در بلاروس که یک همپیمان روسیه در اروپا محسوب می شود، بوده اند. به همین دلیل سازوکارها و طرح های مختلفی را برای رسیدن به اهدافشان در بلاروس اجرا کرده اند.

لوکاشنکو در حالی اعلام کرده که آمریکا در حال سازماندهی و هدایت ناآرامی های اخیر است و اروپایی‌ها نیز تابع آن هستند که در این میان به نظر می رسد ناتو نیز علیه دولت مینسک ایفای نقش می کند و با تحرکات آرامی به دنبال برهم زدن آرامش در بلاروس بوده است.

حضور ناتو در شرق اروپا مدتهاست که نگرانی هایی را در میان برخی کشورها ایجاد کرده است. روسیه بارها نسبت به تحرکات نظامی ناتو در شرق اروپا هشدار داده و آن را علیه امنیت ملی خود می داند.

ناارامی‌های انتخاباتی در حالی وارد چهارمین هفته شده است که به نظر می رسد معترضان قصدی برای پایان دادن به اعتراض‌های خود ندارند و دولت بلاروس نیز بر مواضع قبلی خود تاکید کرده است. اگرچه اوضاع بلاروس متشنج نیست اما ادامه ناآرامی‌ها و اعتراض‌ها می‌تواند شرایط این کشور را پیچیده‌تر کند که عملا منجر به مداخله غرب و روسیه برای حل‌وفصل این مناقشه سیاسی خواهد شد؛ مداخله‌ای که میزان رویارویی احتمالی روسیه و غرب در آن مشخص نیست.

انتخابات ریاست جمهوری بلاروس ۱۹ مرداد ماه برگزار شد و الکساندر لوکاشنکو با کسب بیش از ۸۰ درصد آرا به پیروزی رسید و تیخانوفسکایا تنها ۱۰ درصد آرا را بدست آورد و مخالفان دولت بلاروس بلافاصله اعلام کردند که در انتخابات تقلب صورت گرفته و طرفداران خود را به خیابانها کشاندند.