به گزارش ایرنا، سخنان «استفان هان» رئیس سازمان نظارت بر مواد خوراکی و دارویی آمریکا در رسانه های آمریکایی بازتاب گسترده ای داشته و وی گفته است که در صورت تقاضای شرکت تولید کننده واکسن کرونا برای دریافت مجوز، این سازمان احتمال صدور مجوز را پس از بررسی های پزشکی و علمی، منتفی نمی داند.
این در حالی است که برای صدور مجوز تولید یک دارو، طی شدن سه مرحله پیش بینی شده الزامی است. مرحله سوم با کسب اطمینان از عوارض جانبی و دامنه موثر بودن آن دارو مرتبط است.
طبق اطلاعات منتشر شده از سوی شرکت های داروسازی، هیچ یک از واکسن های تحت آزمایش برای مقابله با کرونا، مرحله سوم را به طور کامل طی نکرده اند.
روسیه اولین کشوری است که بدون گذراندن مرحله سوم، به طور رسمی مجوز استفاده و تولید واکسن کرونا را صادر کرده که این مساله انتقادهای بسیاری از سوی کارشناسان امر را در پی داشته است.
حال احتمال می رود که آمریکا نیز سیاست مشابهی را در پیش گیرد و برای تولید و استفاده از چنین واکسنی مجوز صادر کند.
دستیابی به واکسن موثر برای مقابله با کرونا صرفا یک موضوع اقتصادی نیست، بلکه موضوعی است که می تواند میلیاردها دلار پول نصیب شرکت های تولید کننده کند. اما تاثیرات سیاسی چنین موفقیتی را نباید از نظر دور داشت.
با توجه به نزدیک شدن تاریخ برگزاری انتخابات ریاست جمهوری آمریکا، امکان عرضه این واکسن می تواند تاثیری تعیین کننده بر نتایج انتخابات این کشور داشته باشد.
در آمریکا روزانه بیش از 40 هزار مورد جدید ابتلا به ویروس کرونا تائید می شود. شمار مبتلایان به کرونا در آمریکا از مرز شش میلیون نفر گذشته است و بیش از 186 هزار نفر در این کشور براثر ابتلا به بیماری کووید – 19 جان باخته اند.
تعلل و کاستی در مقابله با کرونا، یکی از محورهای انتقاد به عملکرد دولت ترامپ بوده است، از اینرو، کسب موفقیت در زمینه مبارزه با شیوع کرونا می تواند به وی در رقابت های انتخاباتی کمک بزرگی کند.
در همین حال، عملکرد رئیس سازمان نظارت بر مواد خوراکی و دارویی آمریکا نیز انتقادهای زیادی درپی داشته است. بسیاری از تحلیل گران بر این باورند که وی تحت فشار سیاسی مستقیم کاخ سفید عمل می کند. این درحالی است که هان بارها مدعی شده است تصمیم های وی رنگ و بوی سیاسی ندارد.
انتقادهای متوجه هان و سازمان متبوع او، بدون دلیل و پشتوانه نیست. وی ماه مارس (فروردین ماه) پیش خبر از موثر بودن داروی هیدروکسی کلروکین (داروی ضد مالاریا) برای درمان کووید – 19 داد و ترامپ در آن زمان، بارها از این دارو به عنوان داروی موثر در درمان کرونا ساد کرده بود.
سازمان نظارت بر مواد خوراکی و دارویی آمریکا در ماه ژوئن (تیر ماه) ناگزیر به لغو مجوز استفاده از هیدروکسی کلروکین برای درمان کرونا شد. پزشکان در مورد عوارض جانبی سنگین این دارو و تاثیر محدود آن هشدار دادند.
رئیس سازمان نظارت بر مواد خوراکی و دارویی آمریکا پس از آن از تاثیر پلاسما در درمان کووید – 19 به گونه ای مبالغه آمیز سخن گفت، اما نتایج تحقیقات چنین ادعایی را تائید نمی کرد.
براساس اطلاعات منتشر شده از سوی کارشناسان امور درمانی و دارویی و از جمله سازمان جهانی بهداشت، در حال حاضر سه دارو در مرحله سوم آزمایش هستند.
شرکت آمریکایی داروسازی «مدرنا» و شرکت آمریکایی «فایزر» از جمله شرکت های داروسازی هستند که در مرحله نهایی تست واکسن های کرونا قرار دارند. شرکت فایزر با شرکت آلمانی «بیونتک» فعالیت می کند.
براساس برآورد کارشناسان، مرحله سوم و نهایی آزمایش یک دارو، مرحله ای زمانبر است.
باوجود این ارزیابی ها، به نظر می رسد سیاست باعث شده تا سازمان نظارت بر مواد خوراکی و دارویی آمریکا تحت فشار کاخ سفید، برای یکی از این واکسن ها پیش از پایان مرحله سوم، مجوز صادر کند.