به گزارش ایرنا از رسانه های چین، مقامات استرالیا روز سه شنبه اعلام کردند که مقامات چینی یک شهروند استرالیایی را که به عنوان مجری تلویزیون در چین کار می کرد بازداشت کردند.
اگرچه تنش ها بین دو کشور از زمان درخواست استرالیا برای تحقیق بین المللی درباره ریشه ویروس کرونا آغاز شد اما در روزهای اخیر با اعمال تعرفه های تجاری و ضد دامپینگ (ارزان فروشی) بر محصولات استرالیایی افزایش یافته است.
دامپینگ (dumping) بازارشکنی یا قیمتشکنی عبارت است از فروش یا صادرات یک کالا با قیمت کمتر از هزینههای تمام شده یا به عبارتی دیگر فروش کالا در خارج به قیمتی کمتر از قیمت داخلی، معادل فارسی این واژه «رقابت مکارانه» یا تبعیض در قیمتها در بازرگانی معنا شده است.
به عبارت بهتر، تولیدکنندگان و بازرگانان برای به دست آوردن بازارها، محصولات خود را با قیمتی کم عرضه کنند، برخی کارشناسان معادل فارسی این واژه را «رقابت مخرب» نیز دانستهاند راهبرد کلی بازارشکنی به حذف رقبا و در اختیار گرفتن بازار مربوط میشود.
وزارت خارجه استرالیا در بیانیه ای اعلام کرده است: «چنگ لی» شهروند و روزنامه نگار استرالیایی که به عنوان خبرنگار و مجری در کانال بین المللی تلویزیون دولتی چین، «سی جی تی ان» در پکن کار می کرد از دو هفته پیش بازداشت شده است.
بنا به گزارش ها خانم چنگ متولد چین است و پس از کسب تابعیت استرالیا به عنوان مجری در شبکه تلویزیون جهانی چین (CGTN) مشغول به کار شد این شبکه بخش بین المللی تلویزیون مرکزی چین است.
در بیانیه صادر شده توسط خانواده چنگ در استرالیا هم با اشاره به رایزنی نزدیک وزارت خانه های خارجه و تجارت استرالیا، اظهار امیدواری شده است نتیجه این رایزنی ها رضایت بخش و به موقع باشد.
از آنجائی که این خبرنگار استرالیایی در زمینه مسایل تجاری و اقتصادی به ویژه روابط تجاری دو کشور چین و استرالیا کار می کرده است «سایمون بیرمنگام» وزیر تجارت استرالیا هم به این پرونده ورود کرده است او با این حال گفته است که کانبرا نمی داند چرا مقامات چینی این شهروند استرالیایی را بازداشت کرده اند.
پکن که از درخواست بررسی منشا ویروس کرونا از سوی استرالیا ناراضی است واردات گوشت گاو استرالیا را مسدود کرده، تعرفه های دامپینگ روی غلات این کشور وضع کرده و تحقیقات ضد دامپینگ روی نوشیدنی های استرالیا را هم آغاز کرده است.
فروردین ماه امسال نیز با بالا گرفتن تنش ها میان چین و استرالیا بر سر منشا کرونا، «چنگ جینگیه» سفیر چین در کانبرا هشدار داد که مصرف کنندگان چینی ممکن است محصولات استرالیایی را تحریم کنند اگر استرالیا درصدد تحقیقات مستقل درمورد منشا شیوع کرونا باشد، دولت استرالیا هم این سخنان را تهدید دانست.
تجارت گوشت گاو استرالیا در سال های اخیر رونق گرفته که عمده دلیل آن تقاضای چین است سال گذشته، واردات گوشت گاو چین به ۲.۸۷ میلیارد دلار رسید و دو برابر ارزش واردات سال ۲۰۱۸ که به مبلغ ۱.۳۷ میلیارد دلار بود برآورد شد.
۲۴ درصد از صادرات گوشت گاو استرالیا در سال گذشته (۲۰۱۹) به چین اختصاص یافت در سال ۲۰۱۸ این رقم ۱۴ درصد و در سال ۲۰۱۷ این میزان ۱۱ درصد بود چین در سال ۲۰۱۷ با استناد به نگرانی در مورد برچسب زدن، ۶ شرکت صادرکننده گوشت استرالیایی را تحریم کرد. مدت زمان آن تحریم، سه ماهه بود.
خرداد ماه امسال هم چین در اقدامی هشدار دهنده به استرالیا، از اتباع خود خواست با توجه به تنش های موجود و وجود مواردی از تبعیض نژادی در استرالیا، از سفر به این کشور خودداری کنند.
وزارت فرهنگ و گردشگری چین با بیان اینکه پس از شیوع کرونا موارد تبعیض نژادی و خشونت علیه شهروندان چین و اتباع برخی از کشورهای دیگر در استرالیا افزایش یافته است در بیانیه ای خاطر نشان کرده بود اتباع چین باید کاملا هوشیار بوده و موارد احتیاطی را رعایت کرده و از سفر به استرالیا با توجه به موارد مذکور اجتناب کنند.
چین واردات برخی از محصولات استرالیا را ممنوع کرده و همزمان بر روی واردات محصولات زراعی آن کشور تا ۸۰ درصد تعرفه وضع کرده است همچنان کانبرا را به دادن یارانه های مغایر با مقررات سازمان تجارت جهانی متهم کرده است.