اسلام‌آباد - ایرنا - روسیه درحالی قرار است ماه آینده میلادی میزبان رزمایش نظامی قفقاز ۲۰۲۰ با حضور ۱۸ کشور از جمله اعضای سازمان همکاری شانگهای باشد که سایه اختلافات نظامی و مرزی میان هند، پاکستان و چین به عنوان سه عضو دائم این سازمان بر رزمایش آتی روسیه سنگینی می‌کند و حتی گزارش‌ها حاکی از انصراف دهلی‌نو برای حضور در رزمایش قفقاز-۲۰۲۰ است.

به گزارش ایرنا، رسانه‌های پاکستانی روز سه‌شنبه به نقل از منابع آگاه امنیتی و دیپلماتیک نوشتند: خشم هندی‌ها مرتبط با حوادث مرزی اخیر با چین و تداوم درگیری‌های مرزی با پاکستان فروکش نکرده و آنان  تمایل ندارند در رزمایش آتی روسیه  حضور داشته باشند.

براساس این گزارش، منابع رسمی هند می‌گویند که این کشور از شرکت در رزمایش نظامی چند ملیتی در جنوب روسیه که قرار است ماه آینده میلادی برگزار شوند منصرف شده است چون دهلی‌نو نمی‌خواهد در کنار پاکستان و چین در رزمایش حضور داشته باشد. منابع تشکیلات دفاعی و امنیتی هند نیز گفتند که این تصمیم پس از یک اجلاس بلند پایه نظامی و دیپلماتیک اتخاذ شده است.

منابع خبری پاکستان نوشتند: هند قرار بود برای رزمایش قفقاز-۲۰۲۰ حدود ۲۰۰ نفر از پرسنل ارتش شامل ۱۸۰ نفر از گردان پیاده، ناظران نظامی از نیروی هوایی و دریایی این کشور را به روسیه اعزام کند.

اسپوتنیک هفته گذشته گزارش داد: روسیه قرار است در ماه سپتامبر میزبان رزمایشی با حضور ۱۸ کشور جهان از جمله اعضای پیمان همکاری شانگهای باشد.

این رزمایش که «قفقاز ۲۰۲۰» نام دارد، به دلیل همه‌گیر شدن کرونا مدتی به تعویق افتاد و قرار است در بازه زمانی ۱۵ تا ۲۶ سپتامبر (۲۵ شهریور تا ۵ مهر) در آستاراخان روسیه برگزار شود.

تشدید اختلافات مرزی و نظامی میان رقبای شبه قاره

طی ماه‌های اخیر بروز حوادث مرزی میان هند و چین و همزمان تشدید اختلافات مرزی هند و پاکستان سه کشور رقیب در جنوب آسیا را در جبهه جدیدی قرار داد. هم پیمانی اسلام‌آباد و پکن نگرانی دهلی نو را نیز درپی داشت تا آنجا که منابع هندی گفتند که نیروهای چینی در پایگاه‌های پاکستان مستقر هستند.

دولت اسلام‌آباد ضمن تکذیب هرگونه حضور نظامی چین در پاکستان از نزدیک تنش‌های اخیر مرزی میان چین و هند را رصد می‌کند. واکنش به ادعای حضور نظامی چین در پاکستان درحالی صورت گرفته است که منابع خبری مدعی شدند که پاکستان پایگاه هوایی خود در شهر «اسکردو» واقع در شمال این کشور را در اختیار نیروهای چین قرار داده است.

وزیر امور خارجه پاکستان همزمان با تشدید تنش‌های دیپلماتیک و نظامی کشورش با هند، در واکنش به رخدادهای اخیر مرزی میان چین و هند، از مواضع پکن حمایت و رقیب سنتی خود دهلی‌نو را به توسعه طلبی متهم کرد.

دره گالوان که در حدود ۶۰ کیلومتری شمال شهر لاداخ قرار دارد به مرکز اختلافات اخیر مرزی هند و چین به عنوان دو همسایه هسته‌ای تبدیل شده است. این اختلافات ابعاد مختلفی دارد که سبب شده تمایزی با اختلافات پیشین این دو کشور داشته باشد.

«عمران‌خان» نخست وزیر پاکستان اوایل خردادماه امسال در واکنش به تنش‌های مرزی میان هند با نپال و چین، آنچه را که سیاست‌های توسعه طلبانه دهلی‌نو خواند، برای منطقه خطرناک دانست و همزمان پیش بینی احتمال رخدادهای ناگوار میان پاکستان و هند را نیز تکرار کرد.