احمد نوروزی روز سهشنبه در جمع خبرنگاران افزود: ۳۰ سال از زمان اقدام دولت برای اجرای برنامه نوسازی و بهسازی بافت پیرامونی حرم رضوی میگذرد اما آنچه امروز بهرغم تلاشها و سرمایهگذاریهای انجام شده بیشتر نمود یافته مشکلات ریز و درشت، پروژههای ناتمام، محلههای بدون شهروند، سرمایهگذاران ناراضی، میلیاردها تومان حقوق مکتسبه، میراث فرهنگی و تاریخی مخروبه و چشمانداز نامشخص از آینده و اتمام طرح است.
وی ادامه داد: مدیریت شهری در پنجمین دور فعالیت شورای اسلامی، برای اصلاح نگرشها، جلب رضایت مردم و سرمایهگذاران، رفع مشکلات، حفظ ساکنان و مالکان باقیمانده در منطقه و تلقین امید تلاش فراوانیکرد ولی همچنان تقابل بزرگی با سازمانها و نهادهای ذیربط برای مسوولیتپذیرکردن آنها در مقابل تعهدات و انتظاراتی که ایجاد کردهاند وجود دارد.
رییس کمیسیون اقتصادی شورای اسلامی شهر مشهد گفت: در ابتدای دوره فعالیت شورای پنجم شهر مشهد، وضعیت نابسامان منطقه ثامن، متاثر از اجرای ناهمگون و بینظم، منجر به اعتراضاتی شده بود.
نوروزی افزود: طولانیشدن فرایند اجرای طرح در طی ۲۵ سال گذشته، ثبت کمتر از ۴۵ درصد پیشرفت فیزیکی و تلخکامی زائران و مجاوران حریم رضوی از جمله مشکلات ایجادشده بود و وجود ناامنی در فضاهای شهری و معابر رهاشده در طرح به دلیل عدم اجرای فضاهای شهری مناسب و تعدد کارگاههای ساختمانی، اعتراض ساکنان، کسبه و زائران را سبب شده بود.
وی ادامه داد: اصلاح رویه سابق با هدف حفظ و ارتقای میراث معنوی و هویت تاریخی شهر مشهد نخستین اولویت شورا بود که از طریق تهیه طرح و آغاز عملیات مرمت و بازسازی بازار فرش، بازار سرشور، سرای عزیزالله اف و خرید خانه پریشانی به آن جامه عمل پوشاند.
رییس کمیسیون اقتصادی شورای اسلامی شهر مشهد گفت: پس از آن نیز شورا در پی تغییر رویکرد اصلی از تعریف پروژههای بزرگمقیاس به پاسخگویی به املاک ریزدانه بود تا ضمن تکریم شهروندان، ماندگاری مجاوران در محدوده بافت پیرامون حرم مطهر را تضمین کند.
نوروزی افزود: از این رو مدیریت شهری مشهد در این دوره، جلب مشارکت مالکان در نوسازی و بهسازی بافت را در دستور کار قرارداد و دفاتر تسهیلگری در ۹ محله منطقه ثامن مستقر شد تا بهسازی و بازآفرینی بافتهای ناکارآمد این منطقه سرعت گیرد.
وی اضافه کرد: شورای پنجم در تمام دوره کاری خود به اجرای زیرساخت های منطقه توجه جدی داشت و تحقق ۱۴.۸ درصدی پیشرفت فیزیکی در اجرای فضاهای عمومی طرح طی ۳۰ ماه و افزایش فضای سبز منطقه برابر با تمام دوره اجرای طرح گواه این ادعاست.
رییس کمیسیون اقتصادی شورای اسلامی شهر مشهد گفت: شورای شهر در دوره فعلی بر رعایت حقوق مکتسبه مالکان و سرمایهگذاران به عنوان طلایهداران توسعه و پیشرفت منطقه در زمان تهیه و تصویب طرح یا تامین منابع مشخص قابل وصول برای جبران خسارت حقوق قانونی آنان تأکید دارد و معتقدیم بدون درنظر گرفتن این حقوق، در این منطقه کاری از پیش نخواهد رفت.
نوروزی افزود: الزام وزارت راه وشهرسازی به رعایت قانون در فرایند تهیه و تصویب طرحهای تفصیلی، به رسمیت شناختن اختیارات مدیریت استانی و محلی، بازگشت روند اصلاح و بازنگری طرح تفصیلی بافت پیرامون حرم مطهر رضوی برمدار قانون و منطق، اصلاح شیوهنامههای موجود که موجب تغییر، تحدید و نادیده گرفتن حقوق مالکانه موجود در طرحشده و تبعات جبرانناپذیر قضایی، اقتصادی، اجتماعی و سیاسی به همراه داشته از دیگر موضوعاتی است که باید موردتوجه قرار گیرد.
وی ادامه داد: اجرای طرح ناقص و ناهمگون فعلی، صرفنظر از آسیب به اعتماد عمومی و خروج سرمایهگذاران، خسارات فراوانی به بارآورده که منابعی هم برای جبران آنها وجود ندارد.
رییس کمیسیون اقتصادی شورای اسلامی شهر مشهد گفت: از ابتدا مکانیزم اجرایی جلب مشارکت مالکان و ماندگاری ساکنان در بافت پیرامونی باید به بحث گذاشته میشد و به جای پرداختن به گذشته که بسیار کم نتیجه است باید با نگاه به آینده، برای یافتن راهکار و حل معضلات برنامهریزی کرد.
طرح بهسازی و نوسازی بافت پیرامون حرم مطهر حضرت امام رضا (ع) در خرداد ماه سال ۱۳۷۴ در کمیسیون ماده پنج قانون شهرداری به تصویب رسید و در سال ۱۳۷۷ مورد بازنگری قرار گرفت و فروردین سال ۷۸ الگوی طرح به تصویب کمیسیون ماده پنج رسید اما این طرح تاکنون چندین بار دستخوش تغییر شده است.
طبق مصوبه ۱۹ تیر ماه سال ۹۶ شورای عالی معماری و شهرسازی به منظور جلوگیری از تداوم اقدامات مخالف با حفاظت از حیثیت مکان و ارزشهای ملموس و ناملموس بافت تاریخی - فرهنگی پیرامون حرم مطهر رضوی، از آن تاریخ طرح نوسازی و بهسازی حرم مطهر رضوی مصوب سال ۱۳۸۷ لغو و اجرای آن متوقف شد.
با این حال آبان ماه پارسال استاندار خراسان رضوی اعلام کرد که نقشه راه بازسازی بافت پیرامون حرم مطهر رضوی مورد توافق وزارت راه و شهرسازی و شهرداری مشهد قرار گرفته است. قرار بود وزارت راه و شهرسازی و شهرداری مشهد به صورت مشترک تا پایان سال ۹۸ طرح تفصیلی جدید را با در نظر گرفتن مبانی شهرسازی و دغدغه های موجود در بافت پیرامون حرم مطهر رضوی تهیه و آن را در شورای عالی شهرسازی و معماری به تصویب برسانند اما شورای عالی شهرسازی خود به صورت مستقیم به این موضوع ورود کرد.
این اقدام اعتراض شهردار و اعضای شورای اسلامی شهر مشهد را در پی داشت به طوری که همچنان پس از گذشت بیش از ۲۰ سال از تصویب نخستین طرح، هنوز طرح نهایی برای نوسازی این بافت وجود ندارد و سرمایهگذاران و ساکنان آن در بلاتکلیفی هستند، کشمکش بر سر واگذاری و تفویض اختیارات در خصوص بازنگری طرح به استان نیز ادامه دارد.
تاریخ انتشار: ۱۱ شهریور ۱۳۹۹ - ۱۰:۱۲
مشهد- ایرنا- رییس کمیسیون اقتصادی شورای اسلامی شهر مشهد گفت: میبایست به جای مداخله مستقیم در طرح نوسازی بافت پیرامون حرم مطهر امام رضا (ع) در مشهد، موضوع بازآفرینی آن مورد تاکید باشد.