مهاباد- ایرنا- مدیرکل حفاظت محیط زیست آذربایجان‌غربی گفت: در راستای حفاظت و صیانت از گونه در خطر انقراض "میش‌مرغ"، ۲۰ هکتار از زمین‌هایی کشاورزی واقع شده در زیستگاه این پرنده در روستای "حمامیان" این شهرستان خریداری شد.

مهران نظری روز سه‌شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا، اظهار داشت: این پرنده در سال‌های گذشته به دلیل محدود شدن زیستگاه‌های طبیعی، شکار بی‌رویه و اختلال در مناطق زیست و تخم‌گذاری آن در معرض خطر انقراض بوده و به همین دلیل اکنون در فهرست سرخ اتحادیه بین المللی حفاظت از جمعیت و منابع طبیعی جهان قرار گرفته است.

وی ادامه داد: شکار بی‌رویه، تخریب زیستگاه، تبدیل زمین‌های دیم به آبی (مکانیزه شدن کشاورزی) باعث کاهش بی‌رویه نسل این گونه در دهه‌های اخیر شده و جمعیت آن تنها محدود به شهرستان بوکان در جنوب آذربایجان‌غربی شده است. 

مدیرکل حفاظت محیط زیست آذربایجان‌غربی افزود: برای حفظ و نگهداری این گونه جانوری برنامه‌ای تحت عنوان «برنامه عمل حفاظت از میش مرغ» در سال ۱۳۹۵ به تصویب رسید که در قالب این برنامه مدیریت زیستگاه، خرید محصول و زمین از کشاورزان، تکثیر این گونه جانوری و به کارگیری نیروهای محلی از جمله برنامه‌هایی است که تدوین و پیش بینی شده است.

وی با بیان اینکه سند مالکیت این ۲۰ هکتار به تملک اداره حفاظت محیط زیست درآمده است، بیان کرد: این اقدام برای نخستین بار در بوکان انجام شده و ۲۰ هکتار از هسته مرکزی این پناهگاه حیات وحش برای پرنده نادر میش مرغ خریداری شد.

"نظری" با بیان اینکه برای خرید این میزان اراضی کشاورزی، ۱۸ میلیارد ریال اعتبار هزینه شده است، افزود: کار تعمیر و تجهیز پاسگاه محیط‌بانی دشت "سوتاو حمامیان" نیز با اعتباری بالغ بر یک میلیارد ریال شروع شده که تا چند روز آینده به پایان می‌رسد.

زیستگاه این گونه جانوری به شدت تحت‌تاثیر فعالیت‌های کشاورزی، چرای دام و تغییرات کاربری اراضی است لذا اقدامات حفاظتی باید مبتنی بر مدیریت فعالانه زیستگاه و حفظ منابع وسیع از اراضی بدون کشت و کار باشد.

میش مرغ، بزرگترین پرنده پروازی در کشور به شمار می رود، این پرنده لانه خود را روی زمین درست میکند که متاسفانه زمان جوجه‌آوری آنها با برداشت محصول در مزارع همزمان می‌شود؛ از این رو در بسیاری از موارد لانه‌هایشان زیر تیغ کمباین‌ها تخریب و جوجه هایشان تلف می‌شوند.

این پرنده در دشت‌های وسیع بی‌درخت، زمین‌های استپی و کشتزارهای پهناور و علفزارهای بوکان در آذربایجان‌غربی زندگی می‌کند؛ این پرنده بومی ایران است که با طول بدنی حدود یک متر و وزنی بیش از ۱۵ کیلوگرم شباهت زیادی به بوقلمون دارد.

دربوکان بین ۲۰ تا ۳۰ قطعه میش‌مرغ مشاهده شده است که به طور عمده در زیستگاه‌های این پرنده در «دشت حمامیان»، «سه‌کانیان»، «اینگیجه» و روستای «بیگ اویسی» هستند.

بوکان در جنوب آذربایجان‌غربی و ۱۹۶ کیلومتری مرکز استان واقع شده است.