به گزارش ایرنا «سی جی تی ان» روز چهارشنبه نوشت: همه شرکت کنندگان در کمیسیون مشترک برجام شامل نمایندگان چین، فرانسه، آلمان، روسیه، انگلیس و ایران با تأکید بر اینکه «برجام یک عنصر اصلی در ساختار منع گسترش سلاح های هسته ای در جهان است که توسط شورای امنیت سازمان ملل تایید شده است» بر اهمیت حفظ این توافق بین المللی تاکید کردند.
گزارش نوشته است: «هلگا اشمید» معاون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا که ریاست جلسه کمیسیون مشترک برجام را بر عهده داشت در توییتر خود نوشت که شرکت کنندگان در این نشست «در تصمیم گیری برای حفظ توافق ایران و یافتن راهی برای اطمینان از اجرای کامل آن با وجود چالش های فعلی، متحد بودند».
تلویزیون چین گزارش کرد: شرکت کنندگان در این نشست اعلام کردند ایالات متحده به طور یکجانبه خروج خود از برجام را در ۸ مه ۲۰۱۸ اعلام کرده و متعاقباً در هیچ فعالیت مربوط به برجام شرکت نکرده است لذا حق دخالت در این توافق را ندارد.
«فو چونگ» مدیرکل بخش کنترل تسلیحات وزارت امور خارجه چین پس از نشست کمیسیون مشترک به خبرنگاران گفت: «ایالات متحده آمریکا از برجام خارج شده است و جایگاه قانونی برای درخواست مکانیسم ماشه را ندارد».
او یاداوری کرد که این موضع، توسط اکثریت جامعه بین الملل همانطور که در رای گیری شورای امنیت نشان داده شد در این نشست نیز تکرار شد و این حرکت باید حفظ شود.
«فو» از جامعه بین الملل خواست تا در سمت درست تاریخ بایستند و از چند جانبه گرایی محافظت کنند و اقتدار برجام و قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل را حفظ کند.
وی گفت: چین امیدوار است همه طرف های باقی مانده در برجام، اختلافات در زمینه اجرای توافق هسته ای ایران را از طریق گفت و گو و مشورت در چارچوب کمسیون مشترک برجام حل کنند و بین حقوق و تعهدات موجود در این قرارداد توازن برقرار کنند.
مدیرکل بخش کنترل تسلیحات وزارت امور خارجه چین گفت: چین از توافق حاصل شده بین ایران و آژانس بین المللی انرژی اتمی (IAEA) در مورد دسترسی بازرسان آژانس انرژی هسته ای به دو محل استقبال می کند و از همه طرف های مربوطه خواسته است تا به اجرای این توافق نامه کمک کنند.
در ادامه گزارش تلویزیون چین آمده است: هفته گذشته سازمان ملل متحد از تلاش ایالات متحده برای اعمال مجدد تحریم های بین المللی علیه ایران جلوگیری کرد در حالی که واشنگتن همچنین نتوانست حمایت کافی برای تمدید تحریم تسلیحاتی ایران را که قرار بود از ماه اکتبر آغاز شود، کسب کند.
گزارش می افزاید: آژانس انرژی اتمی ایران هفته گذشته در جریان سفر «رافائل گروسی» رئیس آژانس بین المللی انرژی اتمی موافقت کرد که بازرسان این آژانس از دو سایت ایران بازدید کنند.
شانزدهمین نشست کمیسیون مشترک برجام در سطح معاونان وزیر و مدیران سیاسی وزارت امور خارجه ایران و گروه ۱+۴، روز سهشنبه ۱۱ شهریور ۱۳۹۹ به ریاست مشترک «عباس عراقچی» معاون وزیر امور خارجه ایران و «هلگا اشمید» معاون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در وین برگزار شد تا گامی دیگر در راستای حفظ برجام برداشته شود.
این نشست هر چند به تعبیر معاون وزیر خارجه ایران «روتین» و در ادامه جلسات کمیسیون مشترک برگزار شد اما به خاطر همزمانی با وقایعی که در نیویورک میگذرد و تلاشهایی که آمریکا برای به اصطلاح برگرداندن قطعنامههای سابق شورای امنیت و به نوعی نابودی برجام در نیویورک انجام میدهد، ویژگی خاصی را پیدا کرده است.
آمریکا پس از نزدیک به ۲ سال خروج از برجام و کارزارهای تبلیغاتی ناموفق جنگ با ایران، مدعی شده همچنان عضوی از توافق هستهای است و میتواند از سازوکارهای موجود در این توافق و قطعنامه ۲۲۳۱ مرتبط با آن، علیه ایران استفاده کند.
وزیر امور خارجه آمریکا به تازگی خواستار بکارگیری سازوکاری در برجام شده که قطعنامههای لغو شده شورای امنیت بازگردانده شود. این درخواست با مخالفت جمعی اعضای دائم و غیر دائم شورای امنیت مواجه شده است.