حسین مولایی روز چهارشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا به نخسیتن برداشت گردو در منطقه سوادکوه اشاره کرد و افزود: به دلیل شرایط مناسب آب و هوایی امسال محصولات درختان سیاه ریشه بویژه گردو برخلاف سه سال گذشته پربارتر بودند.
وی ارزش اقتصادی تولید گردو امسال در مازندران را بیش از ۲۵۰ میلیارد تومان بر آورد کرد و توضیح داد: با توجه به استقبال کشاورزان به توسعه گردو کاری ،طرح های احیای باغ های گردوی استان از بذری به پیوندی و سرشاخه کاری درختان گردو با هدف مقابله با سرما نیز از ۲ سال پیش در حال انجام است.
وی گفت : اگر گردوکاری را فنی و علمی و با ارقام جدید پیوندی استفاده کنیم ،سن باردهی درختان گردو از متوسط هفت سال در نهال بذری به سه تا چهار سال در نهالهای پیوندی کاهش می یابد در نتیجه علاوه بر افزایش عملکرد ، میوهها یکنواخت به لحاظ اندازه، وزن و رنگ به دست می آید.
این کارشناس باغبانی به طرح سرشاخه کاری درختان گردو در استان اشاره کرد و افزود : در این طرح شاخههایی که اصلاحات ژنتیکی در آنها انجام شده به درختان موجود پیوند زده میشوند. یعنی برخی شاخههای درختان گردو بریده میشوند و سرشاخههای جدید بر روی قسمتهای بریده درختان پیوند زده میشوند و با گذشت زمان درختان در قسمتهای بریده از طریق سرشاخههای اصلاح شده رشد و ویژگیهای درخت از قسمت سرشاخهها متفاوت با بقیه قسمتهای درخت میشود.
مولایی با اشاره به فعالیت تنها نهالستان دارای مجوز گردو در شهرستان بهشهر ، گفت : طرح توسعه کشت گردو و فندوق در زمین های شیب دار با پرداخت یارانه برای خرید نهال نیز در حال انجام است.
وی ارقام مورد نظر جهاد کشاورزی مازندران برای توسعه کشت گردو را " چندلر"، "فرنور"، "تویسرکانی"، "همدانی" و "محلی" معرفی کرد و افزود : نهال این ارقام بدون محدودیت به صورت یارانه ای در استان وجود دارد.
مازندران ۱۶۰ هزار هکتار باغ انواع میوه دارد که ۱۱۰ هزار هکتار آن مرکبات بویژه پرتقال و مابقی گردو، شلیل ، هلو ، سیب ، فندوق و آلبالو است.
افزایش برداشت گردو توسط باغداران مازندران طی سال جاری در حالی است که تغییرات اقلیمی و سرمازدگی طی سال های ۹۵ تا ۹۸ سبب شده بود تا محصولات باغی مازندران بشدت آسیب ببیند و در این سال ها تقریبا دست گردو کاران استان از محصول مناسب خالی مانده بود ولی سال گذشته پس از سه سال گردوکاران مازندران هشت هزار تن محصول برداشت کردند.