کرمانشاه- ایرنا- معاون طرح و توسعه آب منطقه‌ای کرمانشاه گفت: در دولت‌های یازدهم و دوازدهم هزار میلیارد تومان برای پروژه های سدسازی و شبکه‌های آبیاری استان هزینه شده است.

اقبال خرمی روز پنجشنبه در گفت و گو با ایرنا در خصوص طرح های اجرا شده آب منطقه ای در دولت تدبیر و امید بیان داشت: ساخت کل پروژه های آبی برنامه ریزی شده استان شامل سد، شبکه های آبیاری، تصفیه خانه و غیره حدود هزار و ۶۰۰ میلیارد تومان هزینه داشته است که هزار میلیارد تومان یعنی ۶۲ درصد آن در دولت تدبیر و امید هزینه شده است.

وی در ادامه توضیح داد: در هفت سال گذشته آبگیری چهار سد شرفشاه، زمکان، جامیشان و تنگ حمام انجام شده و نیز چهار سد جامیشان، شرفشاه، دایک گیلانغرب و تنگ حمام افتتاح شده است، ضمن اینکه اگر افتتاح سد داریان را نیز که جزو طرح های بخش سدسازی وزارت نیرو (شرکت توسعه آب و نیروی ایران) است به این آمار اضافه کنیم در مجموع تعداد پنج سد در دولت تدبیر و امید در استان کرمانشاه افتتاح شده است.

خرمی در خصوص ویژگی های این طرح ها نیز گفت: حجم کل ۶ سد آبگیری و افتتاح شده استان کرمانشاه ۵۵۱ میلیون مترمکعب است که در اهداف تعریف شده برای این سدها ۳۴ میلیون مترمکعب برای مصرف شرب، ۳۷ میلیون مترمکعب برای مصارف بخش صنعت، هزارو ۴۷۱ میلیون مترمکعب برای مصارف بخش کشاورزی و نیز حدود ۴۷ میلیون مترمکعب برای اهداف زیست محیطی و رهاسازی در رودخانه ها در نظر گرفته شده است.

به گفته او، کل اعتبارات هزینه شده این سدها در دولت های یازدهم و دوازدهم نیز هزار و ۸۹۵ میلیارد تومان است.

شبکه پایاب سدها

معاون طرح و توسعه آب منطقه ای استان کرمانشاه در ادامه از اجرای هشت شبکه پایاب سدها به عنوان دیگر دستاورد دولت یاد کرد و گفت: در این مدت ۱۷ هزار و ۲۸۲ هکتار شبکه پایاب سدها  اجرایی و ۶ هزار و ۵۶۹ هکتار نیز در دست اجرا است که مجموع هزینه آن ۳۷۳ میلیارد تومان می شود.

وی افزود: به این پروژه ها باید اجرای ۱۴ هزار و ۶۰۰ هکتار شبکه گرمسیری (شرکت توسعه آب و نیروی ایران) با اعتبار هزینه شده هزار و ۱۰۰ میلیارد تومان اضافه شود که به طور مستقل توسط وزارت نیزو انجام شده ضمن اینکه ۱۷ هزار و ۷۵۰ هکتار از طرح گرمسیری نیز در دست اقدام است.

عملکرد بخش آبرسانی آب منطقه ای

خرمی ادامه داد که آب منطقه ای توانسته در طول عمر دولت تدبیر و امید، تامین و تولید آب شرب به مقدار ۱۰۵ هزار میلیون لیتر در شبانه روز داشته باشد، ضمن اینکه تولید و تامین ۱۳۳ هزار و ۷۲۳ میلیون لیتر در شبانه روز نیز در دست اجرا است.

به گفته او، مجموع پروژه های آبرسانی دولت تدبیر و امید، یک میلیون و  ۷۰۰ هزار نفر از جمعیت استان را زیرپوشش قرار می دهد، ضمن اینکه برنامه ریزی برای احداث ۹۹ هزار و ۵۰۰ متر مکعب مخازن آب شرب را هم باید به این برنامه ها اضافه کرد که تاکنون ۵۱ هزار و ۶۰۰ متر مکعب اجرا شده و ۴۷ هزار و ۹۰۰ مترمکعب نیز در دست اجرا است.

برنامه ریزی برای احداث ۱۰۴ کیلومتر لوله انتقال آب شرب دیگر موضوعی بود که خرمی به آن اشاره کرد و گفت‌: تاکنون ۸۸ کیلومتر اجرا شده و ۱۶ کیلومتر نیز باقی مانده است.

تصفیه خانه

معاون طرح و توسعه آب منطقه ای استان در ادامه به برنامه ساخت تصفیه خانه‌ی شهرهای کرند، ریجاب، پاوه و کرمانشاه با ظرفیت ۹ میلیون مترمکعب در شبانه روز در دولت  تدبیر وامید اشاره کرد و گفت: پروژه تصفیه خانه کرمانشاه یکی از طرح های مثال زدنی و شاخص در کشور است که اگر اعتبار ۱۳۰ میلیارد تومانی آن تامین شود تا پایان امسال به بهره برداری خواهد رسید.

آنچنان که خرمی توضیح داد: تصفیه خانه شهر کرمانشاه با ظرفیت ۶۳ میلیون مترمکعب در سال معادل ۲ هزار و ۶۰۰ لیتر در ثانیه با افق جمعیتی سال ۱۴۱۵ و پیش بینی جمعیت یک میلیون و ۵۰۰ هزار نفری برای شهر کرمانشاه ساخته شده که قرار است آب سد گاوشان را برای مصرف شرب کرمانشاهیان تصفیه کند.

برای این طرح عظیم ۷۳ کیلومتر لوله فولادی با قطری بین ۸۰۰ تا هزار و ۴۰۰ میلیمتر استفاده شده است و در مجموع از نظر سازه ای این طرح ۸۳ درصد و از نظر تجهیزاتی نیز ۴۵ درصد پیشرفت دارد.

هم اکنون نیز بخشی از نیاز آب شرب کرمانشاه از سد گاوشان تامین و توسط تصفیه خانه قدیمی شهر با ظرفیت یک مترمکعب در ثانیه تصفیه می شود.

ایستگاه های پمپاژ آب شرب و چاه

معاون طرح و توسعه آب منطقه ای کرمانشاه در ادامه از برنامه ریزی برای ساخت سه ایستگاه پمپاژ آب و سه حلقه چاه به عنوان دیگر برنامه های آب منطقه ای در طول عمر دولت های یازدهم و دوازدهم نام برد و گفت: از سه ایستگاه پمپاژ آب تاکنون یک ایستگاه اجرایی شده ضمن اینکه ساخت سه حلقه چاه به منظورتامین موقت آب شرب شهر گیلانغرب دنبال می شود چرا که در برنامه بلندمدت آب شرب این شهر از سامانه گرمسیری تامین خواهد شد.

میزان اشتغالزایی طرح های آبی

خرمی در پایان اشاره ای نیز به میزان اشتغال زایی و ثروت آفرینی طرح های آبی اجرا شده داشت و گفت: اجرای این طرح ها در مجموع منجر به اشتغال زایی مستقیم و غیرمستقیم حدود ۱۲ هزار نفر شده است.

او افزود: برآورد می شود از این تعداد، حدود هشت هزار نفر به صورت مستقیم اشتغال زایی داشته ایم که اکثر آنها کشاورزان هستند، ضمن اینکه برای حدود چهار هزار نفر نیز به صورت غیرمستقیم شغل ایجاد شده است.

طبق آماری که خرمی داد؛ اهداف اشتغالزایی مستقیم و غیرمستقیم طرح های سدسازی در دست اجرا نیز حدود چهار هزار نفر برآورد می شود.

وی همچنین توضیح داد که درآمد زایی پروژه های آبی اجرا شده برای مردم استان نیز حدود ۲۲۶ میلیارد تومان برآورد شده است که اگر ۲۷ میلیارد تومان پیش بینی درآمدزایی طرح های در دست ساخت به آن اضافه شود، کشاوزان استان و افراد ذینفع در مجموع سالیانه ۳۰۰ میلیارد تومان درآمد به دست خواهند آورد.