تاریخ انتشار: ۱۵ شهریور ۱۳۹۹ - ۰۷:۲۶

سنندج - ایرنا - سال تحصیلی جدید متفاوت ‌تر از هر سال از امروز در سراسر کشور و به تبع آن استان کردستان آغاز می‌شود و نخستین درس دانش‌آموزان در مقاطع تحصیلی هم ‌موضوع کرونا و راه‌های مقابله و پیشگیری از این بیماری است.

هر سال با نزدیک شدن به فصل پاییز و آغاز سال تحصیلی، شور و شوق وصف‌ناپذیری دانش‌آموزان، معلمان و والدین را فرا می‌گیرد و خانواده‌ها از یک ماه قبل بازگشایی مدارس به فکر تهیه لوازم تحصیل فرزندانشان در حد توان هستند و بازار بویژه مغازه‌های نوشت افزاری و پوشاک،  کیف و کفش رونقی می‌گیرد و بوی مهر به مشام می‌رسد.

اما امسال ورود کرونا این مهمان ناخوانده که چند ماهی است به قول معروف کنگر خورده و لنگر انداخته است، تمام برنامه‌ها را به هم زد و استرس ناشی از ترس از این ویروس به خانواده‌ها اجازه نداد مثل سنوات قبل به فکر خرید لوازم مدرسه باشند و بر عکس بجای شور و اشتیاق بازگشایی مدارس، نگران به خطر افتادن سلامت فرزندانشان هستند.
این مهمان ناخوانده علاوه بر تأثیرات زیادی که بر زندگی مردم از لحاظ فرهنگی، اجتماعی اقتصادی گذاشته، نظام تعلیم و تربیت را بیش از هر چیز دیگری تحت تاثیر قرار داده بطوریکه از اواخر اسفند پارسال مدارس کشور را تعطیل و دانش‌آموزان را خانه‌نشین کرد.
هر چند با تدبیر آموزش و پرورش، دانش‌آموزان، فرآیند تحصیلی خود را در منزل و با بهره‌گیری از فضای مجازی دنبال کردند اما قطعا حضور فیزیکی در مدرسه و کنار همکلاسی‌ها،  معلمان و آموزش حضوری تاثیر بیشتری در یادگیری دارد ضمن اینکه این حضور در شادابی و نشاط دانش‌آموز نیز اثرگذار است.

و اما امروز که حدود هفت ماه از تعطیلی زودهنگام مدارس در سال تحصیلی گذشته می‌گذرد و سال تحصیلی جدید در آستانه شروع شدن است، هنوز کرونا جولان می‌دهد و بسیاری از خانواده‌ها بویژه آنانی که دارای دانش‌ آموز پیش دبستانی و یا ابتدایی هستند بر سر دوراهی رفتن یا نرفتن فرزندشان به مدرسه قرار گرفته‌اند.

حال که با تصمیم وزارت آموزش و پرورش قرار است زمان بازگشایی تقریبا دو هفته زودتر از هر سال باشد،  استرس و نگرانی خانواده‌ها نیز بیشتر شده است.

والدین نگران

در این میان خانواده‌هایی هستند که به فکر یکسال عقب افتادن فرزندانشان از درس و مدرسه افتاده و می‌گویند، نمی‌توانیم در این شرایط با جان فرزندان‌مان بازی کنیم و چه بهتر امسال اصلا درس نخواند و به مدرسه نرود.

الناز مادری است که دخترش امسال به کلاس دوم ابتدایی رفته اما با جدیت تمام تصمیم گرفته‌ او را به مدرسه نفرستد چون عقیده دارد، یک دانش آموز هفت، هشت ساله نمی‌تواند در مدرسه و بدون حضور والدین پروتکل‌های بهداشتی را به خوبی رعایت کند.

وی اظهار داشت: سال گذشته هم که دخترم کلاس اول بود خیلی زود مدارس تعطیل شد و  لذتی از مدرسه رفتن نبرد حالا هم با این شرایط معلوم نیست چه مدت مدارس باز باشد پس بهترین کار این است که او را به مدرسه نفرستم.

این مادر نگران افزود: اگر یک سال مدرسه نرود اتفاق خاصی نمی‌افتد این همه لیسانس و فوق‌لیسانس بیکار توی این شهر است، حالا یکسال دیرتر فارغ التحصیل شدن چه فرقی دارد حداقل کنار خودم است و نگران سلامتیش نیستم.

اوین هم امسال کلاس ششم ابتدایی است که در یکی از روستاهای اطراف شهر سنندج زندگی می‌کند، مادرش بشدت نگران است و می‌گوید، حداقل شاید در شهر امکانات بیشتر باشد اما مدرسه‌ای که در این روستا هست حتی آب لوله‌کشی درست و حسابی هم ندارد، اینک سر دوراهی مانده‌ام که کودکم را به مدرسه بفرستم یا نه.

وی به ‌برگزاری کلاس‌های مجازی برای دانش‌آموزان نیز اشاره کرد و گفت: قطعا این کلاس‌ها علاوه بر تحمیل هزینه‌ای اضافی بر خانواده آن هم در این شرایط، مانند حضور بچه‌ها در مدرسه جوابگو نیست و بسیاری از پدر و مادرها نیز سواد لازم برای کمک به فرزندانشان از این طریق را ندارند.

این مادر نگران اظهار داشت: کاش مسوولان فعلا تصمیم به بازگشایی مدارس نمی‌گرفتند هر چند می‌گویند تدابیر لازم اتخاذ شده اما آیا یک بچه ابتدایی می‌تواند تمام موارد بهداشتی را رعایت کند و ساعت‌ها با زدن ماسک و پوشیدن دستکش کنار بیاید.

یکی دیگر از والدینی که پسرش امسال پیش دبستانی است نیز گفت: چند مدت پیش به امید تموم شدن کرونا تمام وسایل مورد نیاز مدرسه رفتن کودکم را تهیه کردم اما او را ثبت نام نکردم و منتظرم ببینم شرایط به چه سمتی پیش می‌رود.

وی با بیان اینکه هنوز هم فرزندم را برای پیش‌دبستانی ثبت‌نام نکرده و تصمیم دارم امسال بی‌خیال مدرسه رفتنش شوم، اظهار داشت: هر چند الان شرایط استان از لحاظ شیوع ویروس کرونا به نسبت قبل بهتر است اما بچه ‌ها بدون حضور پدر و مادر نمی‌توانند از خود مراقبت کنند.

وی یادآور شد: من از همین الان نگران پاییز و زمستان هستم که اگر پیش‌بینی‌ها درست از آب در آید و کرونا و آنفلوآنزا با هم بیایند تکلیف بچه‌ها چه می‌شود، قطعا آنها آسیب بیشتری می‌بینند بنابراین فکر نکنم فرزندم را مدرسه بفرستم هر چند خود شور و شوق زیادی دارد اما بچه است و درکی از شرایط ندارد و قطعا سلامتیش برای ما اولویت است.

اطمینان خاطر مسوولان به خانواده‌ها

اما مسوولان نیز بر این باورند که خانواده‌ها مطمئن باشند سلامتی فرزندانشان در اولویت است و تمام تدابیر لازم برای تامین این سلامتی اتخاذ شده سپس تصمیم به بازگشایی مدارس گرفته شده است ضمن اینکه قبل از درس و تحصیل نحوه مراقبت از خود در مقابل کرونا به دانش‌آموزان آموزش داده خواهد شد.

مدیرکل آموزش و پرورش کردستان در این رابطه می‌گوید: تمام محیط بیرونی و درونی مدارس قبل از بازگشایی گندزدایی و ضدعفونی‌ می‌شود و تاکید شده روزانه سرویس‌های بهداشتی، کلاس درس، راهروها و سایر محیط را ضدعفونی کنند.

رشید قربانی افزود: براساس تصمیم ستاد ملی کرونا قرار است مدارس براساس سه وضعیت سفید، زرد و قرمز به فعالیت خود در سال تحصیلی جدید ادامه دهند.

وی یادآور شد: در حال حاضر و براساس تصمیم ستاد استانی کرونا، بخش عمده‌ای از شهرهای استان در وضعیت زرد قرار دارند لذا فعالیت‌های آموزشی مدارس در ۲ هفته اول سال تحصیلی جدید در مناطق شهری و روستاهای پر جمعیت با شرایط زرد و در مناطق روستایی کم جمعیت با وضعیت سفید خواهد بود.

قربانی تاکید کرد: درصد قابل توجهی از مدارس ما در مناطق روستایی کم جمعیت بین پنج تا هفت نفر دانش‌آموز دارند که فعالیت آموزشی در این مناطق به صورت کامل بوده و معلمان همه روزه نسبت به برپایی کلاس‌ درس اقدام خواهند کرد.
مدیرکل آموزش و پرورش کردستان با اشاره به نحوه فعالیت مدارس شهری در ایام کرونا در سال تحصیلی جدید، گفت: در این مدارس در ۲ هفته اول سال تحصیلی بویژه دوره ابتدایی دانش آموزان به صورت ۲ روز متوالی در هفته (شنبه و یکشنبه یا دوشنبه و سه شنبه) در کلاس درس حضور پیدا می‌کنند.
وی اضافه کرد:  کلاس ۳۰ نفری در دوره ابتدایی به دو گروه ۱۵ نفری تقسیم و گروهی ۲ روز اول هفته (شنبه و یکشنبه)  و گروهی نیز دو روز وسط هفته (دوشنبه و سه‌شنبه) در مدارس حضور خواهند یافت.
قربانی به نحوه فعالیت مدارس دوره متوسطه نیز اشاره کرد و اظهار داشت: در دوره اول متوسطه دانش آموزان یک هفته ۲ روز و یک هفته نیز سه روز در مدرسه حاضر می‌شوند اما در مدارس دوره دوم متوسطه فعالیت آموزشی حضوری سه روز در هفته خواهد بود.

وی با بیان اینکه تمام مقررات و دستورالعمل‌های بهداشتی در مدارس رعایت می‌شود و معلمان، مدیران، عوامل اجرایی و نیروهای خدماتی مدارس در این زمینه توجیه شده‌اند به خانواده ها نیز توصیه کرد، دستورالعمل‌های بهداشتی را کاملا رعایت کرده و فرزندان خود را با قوانین و پروتکل‌های بهداشتی آشنا کنند.

سلامتی مقدم بر درس

معاون آموزش ابتدایی آموزش و پرورش کردستان نیز گفت: امسال بازگشایی مدارس با سال‌های گذشته متفاوت است و علاوه بر برنامه‌ریزی‌های هر ساله برای بازگشایی مطلوب، حفظ سلامتی دانش‌آموزان در اولویت قرار دارد و تدابیر لازم برای رعایت پروتکل‌های بهداشتی در مدارس نیز اتخاذ شده است.  ‌

صدیقه عبداللهی افزود: خانواده‌ها اطمینان خاطر داشته باشند تدابیر با رعایت پروتکل‌های بهداشتی و حفظ فاصله اجتماعی برای سلامت دانش آموزان اتخاذ شده و هیچ خطری فرزندانشان را در زمان حضور در مدرسه تهدید نمی‌کند.

وی یادآور شد: قطعا اگر خدای نکرده وضعیت استان از لحاظ شیوه کرونا باز هم قرمز شود دانش آموزان در کلاس درس حضور پیدا نمی‌کنند و آموزش‌ها با بهره گیری از ظرفیت فضای مجازی و شبکه شاد به صورت غیر حضوری ادامه پیدا می‌کند.

معاون آموزش ابتدایی آموزش و پرورش کردستان اظهار داشت: برای دانش‌آموزانی که دسترسی به فضای مجازی ندارند نیز برنامه‌ریزی‌های لازم انجام شده و در این زمینه نیز خانواده ها نگران نباشند.

وی تاکید کرد: اولویت اصلی ما در سال تحصیلی جدید حفظ سلامت دانش‌آموزان است ضمن اینکه تلاش می‌شود دانش‌آموزی در هیچ کجای استان دچار وقفه آموزشی نشود و زمینه آموزش‌های کیفی برای تمام دانش‌آموزان فراهم باشد.

عبداللهی ابراز امیدواری کرد، خانواده‌ها به آموزش و پرورش و مسوولان اعتماد کرده و با سهل‌انگاری خود فرزندانشان را از درس و تحصیل دور نکنند و مطمئن باشند که با تمام وجود از فرزندان دلبندشان مواظبت می‌شود.

امید می‌رود با تدابیر اتخاذ شده، سال تحصیلی جدید بدون هیچ مشکلی در سراسر کشور آغاز و سلامتی هیچ‌ دانش‌آموزی در هیچ کجای این استان و کشور به خطر نیافتد و خانواده‌ها از اعتمادی که به مسوولان می‌کنند، پشیمان نشوند. 

سال تحصیلی جدید سه هزار و ۹۰۰ واحد آموزشی شهری و روستایی با ۱۵ هزار کلاس درس در استان کردستان برای حضور دانش آموزان سازماندهی شده است.

در سال تحصیلی جدید ۲۸۹ هزار و ۸۰۳ دانش‌آموز مقاطع مختلف تحصیلی مشغول به تحصیل خواهند شد که ۱۳۹ هزار و ۴۷۷ از این تعداد دختر و ۱۵۰ هزار و ۳۲۶ نفر نیز پسر هستند.