شارلی ابدو همزمان با رسیدگی به پرونده حمله ۵ سال پیش به دفتر این نشریه فرانسوی با تیتر همه چیز به خاطر این مجددا کارتونهای اهانت آمیز به پیامبر گرامی اسلام (ص) را منتشر کرده است.
در حمله مشکوک به دفتر این نشریه و چند حمله مشابه چند روز بعد آن در سال ۲۰۱۵ که بعد از لجبازی شارلی ابدو در انتشار دوباره کاریکاتور موهن صورت گرفت، چند نفر از جمله ژان کابو کاریکارتوریست موهن کشته شدند.
ژان ماری لوپن، رهبر سابق حزب جبهه ملی فرانسه در همان زمان این حمله را کار سرویسهای مخفی غرب دانست.
بیتردید این نوع حملات مشکوک و همچنین ادامه اقدامات توهین آمیز و خطرناک احتمالا موجب تحریک مسلمانان برای اقدامات خشن، تقویت گفتمان و راهبرد اسلام هراسی و بهره برداری صهیونیست ها و گروه های افراطی ضداسلامی در جهان خواهد شد.
توهین به مقدسات مسلمانان و اسلام هراسی پدیده جدیدی نیست و غرب پس از فروپاشی شوروی و افزایش گرایش به اسلام در بسیاری از کشورهای غربی، به شکل گسترده ای آن را در دستور کار خود قرار داده است.
انتشار کاریکاتورهای موهن در نشریات مختلف دانمارکی، تهیه و انتشار فیلم های گوناگون از جمله فتنه، رستلر و بیگناهی مسلمانان و کاریکاتور موهن درباره پیامبر گرامی اسلام (ص) در نشریه فرانسوی کلوزر و انتشار مکرر کاریکاتورهای اهانتآمیز به پیامبر رحمت و مهربانی در نشریه شارلیابدو از نمونههای این راهبرد است.
در این خصوص، به ویژه راه های مقابله با راهبرد اسلام هراسی غرب چند نکته مهم وجود دارد:
۱- غرب ادعا میکند آزادی بیان از ارکان لیبرال دموکراسی است و نمیتوانند «آزادی بیان» را محدود کنند و جلوی این اقدامات را بگیرند اما نمونههای زیادی وجود دارد که نشان میدهد غرب در این زمینه «برخورد دوگانه» میکند.
فقط یک نمونه آن در همین نشریه رخ داده است؛ برکناری موریس سینت اسنثت. به نوشته روزنامه تلگراف انگلیس در ۲۷ ژانویه ۲۰۰۹، سینت، کاریکاتوریست شارلی ابدو، به دلیل انتشار مطلب و نقل لطیفهای در مورد پسر نیکولا سارکوزی، نخست وزیر وقت فرانسه، برکنار شد؛ جرم موریس برانگیختن نفرت علیه یهودی ها اعلام شد.
ممنوع بودن انتقاد از همجنسگرایی یا اظهارنظر، سوال و تحقیق و تردید درخصوص هولوکاست در برخی کشورهای غربی از دیگر نمونه های برخورد دوگانه با آزادی و حقوق بشر است، به گونهای که انتقاد از هولوکاست در فرانسه تا یک سال زندان و حدود سه هزارفرانک جریمه دارد.
۲-توهین به ادیان مختلف، غیراخلاقی و خلاف مقررات بینالمللی از جمله بند ۳ ماده ۱۹ و ۲۰میثاق بینالمللی حقوق مدنی است. در بند ۳ماده۱۹، حق آزادی بیان نامحدود نیست و باید به حقوق حیثیت دیگران و حفظ نظم عمومی توجه شود. در ماده ۲۰همین میثاق، تبلیغ برای جنگ و ترغیب کینه ورزی از هر نوع ملی، مذهبی و نژادی ممنوع است. علاوه براین مواد، در اعلامیه حقوق بشر ملل متحد مصوب ۱۹۴۸، اعلامیه کمیسیون حقوق بشر سازمان ملل متحد ۱۹۹۶، بیانیه اجلاسیه سران سازمان ملل متحد در ۱۲ دسامبر ۲۰۰۳ و بیانیه مصوب اجلاسیه دوربان سال ۲۰۰۳ نیز بندهایی به محکومیت توهین به ادیان و چهره های آسمانی اختصاص یافته است.
۳- نخبگان و مسلمانان باید با استفاده از ظرفیتهای مختلف، مستند و پیوسته، مرز خود را از این نمایندگان جعلی جدا کنند و ریشههای تروریسم را خود بشناسند و به دیگران بشناسانند. افزایش سواد رسانهای، مخاطبان را در مقابل تبلیغات ضداسلامی رسانه های غربی واکسینه می کند.
۴- رسانه های غربی در چنین مواردی از تاکتیک هایی مانند تعمیم استفاده کرده و اقدامات گروه های تندرو نظیر القاعده و داعش را به عموم مسلمانان تعمیم می دهند. برای مقابله با این تاکتیک لازم است تفاوت این گروهها با اسلام و مسلمانان راستین بیان و نقاط قوت تمدن اسلامی بزرگنمایی شود. ضمن اینکه از تاکتیکهای حساسیت زدایی، تقدم و تاخر، تحریف و ترس رسانههای غربی نیز نباید غافل بود.
۵- مسلمانان و رسانههای کشورهای اسلامی ضمن اینکه باید به وظایف خود در قبال این اقدامات موهن عمل کنند، نباید ناخواسته در مسیر اهداف استراتژیست های ضد اسلامی غرب گام بردارند. یکی از اهداف و محتوای مصرح در اهانت های مختلف (فیلم، کاریکاتور و...) به پیامبر رحمت (ص) و انعکاس واکنش های مسلمانان، نسبت دادن خشونت و بی منطقی به مسلمانان و اسلام هراسی است. در پوشش خبری اعتراضات مسلمانان باید از نشان دادن اقدامات خشن و غیرمعقول خودداری شده و با برجسته کردن تصاویر منظم، شعارهای منطقی، مصاحبه ها و تظاهرات علما، دانشجویان و فرهیختگان و افراد آرام، منطقی و مطلع و استناد به مقررات بین المللی، هوشیاری کشورهای اسلامی به تصویر کشیده شود تا غربی ها نتوانند هم اهانت کنند و هم اینکه خود را مظلوم معرفی سازند.
۶- معمولا در پوشش اخبار کشورهای اسلامی و مسلمانان، ارزش خبری، برخورد غالب است، که باید با واقع نمایی و بزرگنمایی اقدامات مثبت این کشورها و کوچک نمایی جنگ، خشونت و درگیری و اختلافات آنها، اصل توازن در پرداخت به ارزش های خبری رعایت شده و شعارها و باورهای حقوق بشری مسلمانان (مثل فرهنگ صلح، قانونمداری، نوع دوستی، بخشش و...) ترویج شود.