مشهد- ایرنا- سال تحصیلی جدید و شروع فصل مشق و کتاب، رنگ و بوی سالهای گذشته را ندارد زیرا فعالیت مدرسه‌ها که امسال زودتر آغاز شده و از روز نخست مهر به نیمه شهریور ماه تغییر کرده است متاثر از شیوع بیماری همه‌گیر کرونا با دغدغه همگانی نسبت به سلامتی فرزندان ایران‌ زمین همراه شده است.

این وضعیت ناشی از آن است که همگان متفق‌القول بر این باورند که آموزش، تعلیم و تربیت تعطیل‌بردار نیست و نباید متوقف ‌شود و روند آماده کردن نسل آینده‌ساز کشور برای کسب دانش و ورود به میدان تصدی امور جامعه امری خطیر و حیاتی برای همه ماست.

بر این اساس گرچه شیوع ویروس همه‌گیر کرونا و بیماری کووید ۱۹ موجب نگرانی همگانی و جدی والدین، دانش‌آموزان، مدیران و معلمان، متولیان آموزش و پرورش و مسوولان عالی جمهوری اسلامی ایران شده است اما این وضعیت نه تنها از اهمیت امر آموزش همگانی کم نکرده بلکه بر حساسیت نسبت به لزوم تداوم آن افزوده است.

در چنین شرایطی آگاهی و عمل مبتنی بر شناخت، با در نظر گرفتن وضع موجود نقشی تعیین‌کننده در تصمیم‌گیری برای نحوه و کم و کیف ادامه راه آموزش و پرورش دارد که نباید از آن غافل شد.

آغاز سال تحصیلی جاری امسال رنگ و بوی کرونا به خود گرفته و سایه بیماری کووید ۱۹ بر آن سنگینی می‌کند. زدودن گرد و غبار جای خود را به ضدعفونی و حساسیت‌های ناشی از ضرورت رعایت پروتکل‌های بهداشتی داده است ولی تلاش برای زدودن گرد نادانی از نسل نو و تلاش خستگی‌ناپذیر برای تعلیم و تربیت آنان همچنان وظیفه‌ای خطیر، تعطیل‌ناپذیر و لازم‌الاجرا برای آموزش و پرورش و متولیان آن است.

بنابر بخشنامه وزارت آموزش و پرورش مبنای آغاز سال تحصیلی ۱۳۹۹ - ۱۴۰۰ در خراسان رضوی "حضور فیزیکی" دانش‌آموزان و معلمان در کلاس و مدرسه است، امری که حرف و حدیثهای فراوانی در پی داشته و موجب بروز نگرانی‌های نیازمند توجه و پاسخ شده است. 

بازگشایی مدارس که امروز آغاز شد تلاشی برای آموزش همزیستی با کروناست بیماری همه گیری که قرار نیست به این زودی با ما وداع کند و باید همزیستی با او را در شرایط مختلف تجربه کنیم و بیاموزیم. 

ضرورت همراهی آگاهانه والدین

مدیرکل آموزش و پرورش استان خراسان رضوی در این زمینه به خبرنگار ایرنا گفت: تبعیت از دستورات ستاد ملی کرونا و تصمیم‌گیری در خصوص نحوه و کیفیت برگزاری سال تحصیلی جدید را از چندی پیش مورد تاکید قرار داده بودیم و امروز نیز با صدور بخشنامه وزارت آموزش و پرورش که با هماهنگی قطعی ستاد ملی پیشگیری از کرونا صادر شده است خارج از این قاعده عمل نخواهیم کرد.

قاسمعلی خدابنده با بیان اینکه بر اساس این بخشنامه وزارتی، سال تحصیلی جدید برای دانش‌آموزان همه مقاطع تحصیلی در سطح مدارس دولتی و غیردولتی از روز ۱۵ شهریور ماه جاری بر مبنای حضور دانش‌آموزان آغاز خواهد شد افزود: این که بگوییم مبنای ما حضوری است با این که گفته شود کلا کلاس‌ها حضوری برگزار شود فرق می‌کند.

وی تاکید کرد: در استان تکلیف قانونی داریم که از نظر وزارتخانه تشکیل کلاسها به صورت حضوری باشد و این به معنای آن است که بازگشایی مدارس به معنای آمادگی تشکیل کلاس از سوی آموزش و پرورش است.

او بازگشایی مدارس را تکلیفی قانونی دانست و تاکید کرد: خانواده‌ها امکان تشخیص تامین سلامت دانش‌آموزان خود را دارند و نگرانی آنها از بابت رفت و آمد فرزندشان به مدرسه قابل احترام است و به همین دلیل تمامی دانش‌آموزانی که دارای بیماری زمینه‌ای هستند می‌توانند از آموزش مجازی بهره ببرند.

اصل مهم فاصله‌گذاری فیزیکی

مدیرکل آموزش و پرورش خراسان رضوی با بیان این که آموزش و پرورش استان تمام توان خود را به کار گرفته تا محیطی امن و سالم را برای دانش‌آموزان فراهم کند گفت: در این راستا مدارسی که جمعیت دانش‌آموزی کمتری دارند و خطری دانش‌آموزان را تهدید نمی‌کند باید به شکل حضوری و با رعایت فاصله‌گذاری، استفاده از ماسک، دستکش و کوتاه کردن زنگ آموزش تا ۳۵ دقیقه امور آموزشی خود را انجام دهند.

خدابنده افزود: تا زمانی که ستاد ملی مبارزه با کرونا تشخیص نیمه حضوری و یا مجازی شدن آموزش را اعلام نکند ملاک و مبنای آموزش در خراسان رضوی با قوت آموزش حضوری است.

وی ادامه داد: حساسیت ما برای سلامتی دانش‌آموزان و همکاران فرهنگی کمتر از خانواده‌ها نیست و اگر هر گونه احساس خطری از نظر شیوع بیماری شود تصمیم‌گیری جدید انجام می‌شود.

مدیرکل آموزش و پرورش خراسان رضوی با بیان الزام اعمال فاصله یک تا دو متری میان دانش‌آموزان گفت: این میزان فاصله در تمامی مدارس باید اعمال شود و در صورت بالا بودن جمعیت دانش‌آموزی، شیفت‌بندی انجام شود.

رعایت قطعی پروتکل‌های بهداشتی

خدابنده با بیان اینکه بخشنامه رعایت پروتکل‌های بهداشتی به مدارس استان ارسال شده و آموزش و پرورش در حد توان و مقدورات نسبت به ضدعفونی کردن فضای کلاسها و مدارس اقدام می‌کند.

وی ادامه داد: خواهشمندیم در کنار آموزشی که اولیای مدرسه به دانش‌آموزان در خصوص رعایت بهداشت ارائه می‌دهند خانواده‌ها نیز در این زمینه آموزشها را ارائه دهند تا دانش‌آموزان به اهمیت و ابعاد مختلف موضوع مسلط شوند.

مدیرکل آموزش و پرورش خراسان رضوی گفت:باز بودن پنجره کلاس درس، استفاده از ماسک و دستکش، مدت زمان کوتاه برگزاری کلاس، خودداری از تجمع و تشکیل گروه دانش‌آموزی و شستن دستها از بنیادی‌ترین موارد ضروری و الزامی در مدارس است.

خدابنده افزود: با هدف تامین سلامت دانش‌آموزان تمامی بوفه‌های مدرسه تعطیل و استفاده از مواد خوراکی و غذایی خانگی توسط دانش‌آموزان اجباری شده است.

وی با بیان اینکه استفاده از تب‌سنج در مدارس الزامی ندارد اما برای رفاه و آرامش والدین این اقدام در مدارسی که دارای این امکان هستند انجام می‌شود.

۹۴ میلیارد ریال اعتبارات ضدعفونی

معاون تربیت‌بدنی و سلامت اداره کل آموزش و پرورش خراسان رضوی با بیان این که از زمان آغاز شیوع بیماری کرونا اعتبارات ضدعفونی به مبلغ ۸۴ میلیارد ریال به مدارس داده شده است افزود: علاوه بر این در هفته اخیر مبلغ ۱۰ میلیارد ریال دیگر نیز به مدارس استان در این زمینه کمک شد.

صفدر سلطانی افزود: ستاد ملی مبارزه با کرونا مبلغ هنگفتی را برای اعطا به مدارس در زمینه اجرای ضدعفونی تصویب کرده است که سهم خراسان رضوی از این مبلغ بسیار خوب است اما تا زمان قطعی شدن و تخصیص، رقمی اعلام نمی‌کنیم.

وی ادامه داد: والدین به هیچ وجه نباید نگران مساله ضدعفونی باشند چون آمادگی مدارس استان در این زمینه بسیار بالاست.

او اضافه کرد: تمامی موارد اعلامی و پروتکلهای بهداشتی مورد تاکید وزارتخانه در بخشنامه بازگشایی مدارس اجرا می‌شود و مدارس این استان با آمادگی بالا میزبان دانش‌آموزان هستند.

افزایش جمعیت دانش‌آموزان 

رییس اداره ارزیابی عملکرد و پاسخگویی به شکایات اداره ‌کل آموزش و پرورش خراسان رضوی هم گفت: ثبت‌نام قطعی دانش‌آموزان این استان برای سال تحصیلی جدید در سامانه ملی سناد تا کنون ۱.۴ درصد نسبت به شمار دانش‌آموزان پارسال رشد دارد.

مجتبی افشار افزود: تاکنون میزان ثبت‌نام در مدارس مقطع ابتدایی خراسان رضوی ۱۰۲.۱۷ درصد و در مقطع متوسطه اول این استان۱۰۳.۳۳ درصد به معنای افزایش شمار دانش‌آموزان این پایه نسبت به پارسال بوده است. 

وی ادامه داد: هم‌اکنون ثبت‌نام در مدارس مقطع متوسطه دوم این استان نیز ۹۶.۱۵ درصد و کمتر از دیگر مقاطع تحصیلی است که این میزان کمتر ثبت‌نام در مدارس متوسطه دوم خراسان رضوی به دلیل اجرای طرح هدایت تحصیلی و انتخاب رشته است.

رییس اداره ارزیابی عملکرد و پاسخگویی به شکایات اداره ‌کل آموزش و پرورش خراسان رضوی گفت: در مجموع تعداد ثبت‌نام شدگان در سامانه یک میلیون و ۲۵۳ هزار و ۵۲۰ نفر بوده است که به معنای ۱۰۱.۴ درصد ثبت‌نام نسبت به آمار سال گذشته است.

افشار افزود: تا امروز بیشترین درصد ثبت‌نام در پایه نهم با ۱۰۶.۸۱ درصد (افزایش شمار دانش‌آموزان این پایه نسبت به پارسال) و کمترین میزان در پایه دهم با ۸۵.۹۶ درصد ثبت شده که دلیل آن انتخاب رشته توسط دانش‌آموزان این پایه و مسائل مربوط به آن است.

او اضافه کرد: بیشترین درصد ثبت‌نام دانش‌آموزان استان خراسان رضوی مربوط به سه شهرستان‌ باخرز، میان‌جلگه و خواف است.

وی ادامه داد: در سال تحصیلی جدید افزایش ۵۰ هزار نفری برای جمعیت دانش‌آموزی خراسان رضوی پیش‌بینی شده است.

ورود نومعلمان به مدارس خراسان رضوی

مدیرکل آموزش و پرورش خراسان رضوی گفت: همزمان با مهرماه امسال هزار و ۷۵۶ نفر از دانش آموختگان دانشگاه فرهنگیان در مدارس این استان مشغول به کار می‌شوند.

خدابنده افزود: این تعداد فارغ‌التحصیل و نیروی متخصص دانشگاه فرهنگیان بخش زیادی از مشکل کمبود نیروی انسانی در استان را برطرف می‌کنند.

وی با اشاره به کمبود حدود ١٩ هزار معلم در سال تحصیلی جدید ادامه داد: به منظور مدیریت و ساماندهی نیروی انسانی پنج هزار و ٣٠٠ نفر از طریق خرید خدمات آموزشی، سه هزار و ۶٠٠ نفر از طریق نیروهای حق التدریس آزاد، حدود ۶٠٠ نفر سرباز معلم و طلبه وظیفه و بقیه با اختصاص ساعات حق التدریس به نیروهای شاغل و بازنشسته به کار گرفته شدند.

وی ادامه داد: مجوز ما برای به کارگیری نیروهای ماده ۲۸ در سال ۱۳۹۷ ، ۴۶۰ نفر بود که در سال گذشته به ۹۶۰ نفر رسید و امسال نیز این رقم به دو هزار و ۶٠٠ نفر رسید و این تعداد از طریق آزمون استخدامی که احتمالا شهریور ماه برگزار می‌شود جذب آموزش و پرورش استان خواهند شد.

۴۹۳ واحد آموزشی جدید 

مدیرکل نوسازی، توسعه و تجهیز مدارس خراسان رضوی هم از بهره‌برداری از ۴۹۳ واحد آموزشی همزمان با آغاز سال تحصیلی جدید در این استان خبر داد و افزود:این تعداد مدرسه از محل اعتبارات دولتی و با حمایت‌ و مشارکت خیران استان آماده سازی و در مراحل پایانی ساخت قرار دارد.

جاسم حسین‌پور افزود:این واحدها دارای هزار و ۷۰۰ کلاس درس و زیربنای ۲۵۰ هزار متر مربع هستند که همزمان با سال تحصیلی جدید در اختیار دانش‌آموزان استان قرار می‌گیرند.

وی اضافه کرد: بر اساس سند تحول بنیادین، اهداف و طرح‌های این سازمان استفاده از طرح‌های پژوهشی و اجرای طرح تحولی آجر به آجر در سال جاری است.

مدیرکل نوسازی، توسعه و تجهیز مدارس خراسان رضوی گفت: بر این اساس ساخت فضاهای آموزشی در استان خراسان رضوی بدون وقفه از محل اعتبارات دولتی و خیران مدرسه ساز و با جذب حمایت خیران به هر میزان ممکن انجام می‌شود.

حسین‌پور افزود: طرح آجر به آجر با هدف گسترش فرهنگ مشارکت مردمی و بسترسازی برای جلب کمک آحاد مردم در امر مقدس مدرسه‌سازی در دستور کار این اداره کل قرار گرفته است.

وی ادامه داد :۸۰۰ طرح آموزشی نیمه‌تمام در استان خراسان رضوی منتظر تامین اعتبار و ارائه کمک نیکوکاران مدرسه‌ساز است.

بنا بر اعلام سخنگوی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی تاکنون ۳۸۲ هزار و ۷۷۲ نفر در کشور به طور قطعی به ویروس کرونا مبتلا شده اند و تعداد جان باختگان کرونا در کشور به ۲۲ هزار و ۴۴ تن رسیده است.

برچسب‌ها