بجنورد- ایرنا- در شرایطی که اقتصاد کشور بر اثر عواملی چون کرونا و تحریم‌های ظالمانه با مشکل روبه‌رو شده است، برخی تعاون‌گران در خراسان شمالی توانسته‌اند از این کارزار سربلند بیرون آمده و بر انبوه مشکلات غلبه کنند.

کارشناسان می گویند، یکی از راه های برون رفت از مشکلات اقتصادی در شرایط کنونی اقتصادی، تشکیل تعاون و انجام کار گروهی است، این همان چیزی است که مدیر ارشد خراسان شمالی نیز بارها بر آن تاکید کرده و تشکیل تعاونی را بهترین راهکار برای حل مسائل و غلبه بر مشکلات دانسته است.

در خراسان شمالی، هزار و ۶۰۰ تعاونی در بخش های مختلف فعال است که مساله عمده تعاونی های تولیدی بازاریابی و فروش محصولات تولیدی است.  

بازاریابی بخش مهمی از فعالیت اقتصادی است، به گونه ای که تازمانی که بازار وجود نداشته باشد، تولید و اشتغال معنا پیدا نمی کند.

در این میان، برخی از شرکت های تعاونی، با انعطاف در برابر ناملایمات اقتصادی، توانسته اند در شرایط تحریم و شیوع ویروس کرونا، تولید و فعالیت خود را به خوبی به پیش ببرند.

برخی از شرکت های تعاونی، با انعطاف در برابر ناملایمات شرایط اقتصادی، در شرایط تحریم و یا شیوع کرونا، تولید و فعالیت خود را پیش برده اند

تعاون، بازوی قوی اقتصاد

مدیرعامل شرکت عشایری فرش و گلیم روژین بجنورد در گفت و گو با خبرنگار ایرنا، با تاکید بر نقش تعاون در توسعه اقتصاد گفت: تعاون، می تواند بازوی قوی در تولید و اشتغال باشد، اگر بتوان در کار گروهی، هم افزایی و همکاری مناسب میان اعضا ایجاد کرد و اگر وظایف به درستی انجام شود به یقین موفقیت بیشتری، به نسبت کار فردی حاصل می شود.

معصومه ذوالفقاری افزود: کار انفرادی شاید به موفقیت موقتی منجر شود اما موفقیتی که در سایه کار دسته جمعی و خرد جمعی حاصل می شود، برای همه سود دارد و البته این  موفقیت در تعاونی ما به منصه ظهور نشسته است.

مدیرعامل شرکت عشایری فرش و گلیم روژین اظهار داشت: کار گروهی، علاوه بر اشتغال زایی، با درآمدزایی بیشتر، اقتصاد خانواده را هم رونق می دهد.

توجه دولت به تعاون

ذوالفقاری درباره کمک دولت به توسعه تعاونی ها گفت: خوشبختانه، دولت به بخش تعاونی توجه خوبی داشته است، پرداخت تسهیلات با سود کم، سبب شده تا تعاونگران بتوانند کار را توسعه دهند، شرکت ما هم با وام های ارزان قیمت، توسعه یافت.

وی خاطرنشان کرد: البته بهترین کمک مسوولان به تعاون گران، می تواند ایجاد بازار برای عرضه محصولات تولیدی باشد، تا زمانی که بازار نباشد، رونق تولید و رونق اشتغال محقق نمی شود.

مدیرعامل شرکت عشایری فرش و گلیم روژین گفت: اگر نگرانی های بازار رفع شود، تعاونی ها نیازی به تسهیلات نخواهند داشت.  

اگر نگرانی های بازار رفع شود، تعاونی ها نیازی به تسهیلات نخواهند داشت

وی گفت: دولت در بازاریابی هم کمک کار بوده است، با شیوع کرونا که بازار را تحت الشعاع قرار داد، کمک به فروش در فضای مجازی سبب شد تا مشکلات کمتر شود.

فروش در بستر فضای مجازی 

ذوالفقاری اظهار داشت: با حمایت هایی که شده، توانستیم با مشتریان ارتباط برقرار کنیم و محصول را به طور مستقیم به دست مصرف کننده برسانیم، البته در فروش به شیوه اینترنتی، ابتدا مشکلاتی وجود داشت اما به مرور حل شده و یا کاهش یافته است.  

مدیرعامل شرکت عشایری فرش و گلیم روژین افزود: این شرکت که در زمینه تولید صنایع دستی، گلیم و بافته های داری فعالیت دارد از سال ۸۵ تشکیل شده و ۸۰ نفر را جذب اشتغال کرده است.

وی افزود: سالانه ۲ هزار مترمربع بافته های داری در این شرکت تولید می شود که البته امسال به علت شیوع کرونا و تبعات آن، میزان تولید و فروش ضعیف شده است به طوری که میزان فروش تا ۸۰ درصد و میزان تولید تا ۳۰ درصد کم شده است.

ذوالفقاری گفت: محصولات تولیدی ما در استان های تهران، سمنان، شیراز، اصفهان و استان های شمالی به فروش می رسد که البته تا سال گذشته، بخشی از تولیدات، به خارج کشور هم صادر می‌شد اما امسال با پیدایش کرونا صادراتی به خارج کشور انجام نشده است.

یکی از دلایل موفقیت این شرکت در اشتغال زایی و تولید، انعطاف در برابر مشکلات است، ما تلاش داشته ایم در شرایط تحریم و یا شیوع کرونا، تولید و فعالیت خود را مطابق بازار، پیش ببریم

وی افزود: یکی از دلایل موفقیت این شرکت در اشتغال زایی و تولید، انعطاف در برابر مشکلات است، ما تلاش داشته ایم در شرایط تحریم و یا شیوع کرونا، تولید و فعالیت خود را مطابق بازار، پیش ببریم.

وی گفت: یکی از اساسی ترین موضوعات در تولید، تامین بازار است، اکنون مواد اولیه موجود است و بافنده باسابقه و ماهر داریم، امید می رود با حل شدن مشکلات کرونایی، صادرات این محصولات به خارج از کشور هم رونق گیرد.

مدیرعامل شرکت عشایری فرش و گلیم روژین افزود: البته مشکلات برای بازار کم و بیش هست، اما با کرونا تشدید شده است، اما در این زمینه، نحوه روبه رو شدن با مشکل تعیین می کند که چگونه بر آن غلبه کرد.

تداوم فعالیت در شرایط کرونا

مدیرعامل شرکت تعاونی یقین اصیل بجنورد هم با اشاره به اینکه تشکیل تعاونی ها با رویکرد دریافت تسهیلات یکی از آسیب ها است، گفت: رویکرد ما در فعالیت، دریافت تسهیلات نبوده است و هیچگاه روی تسهیلات، حساب باز نکردیم.

حسین کرباسی اظهار داشت: البته دولت حمایت هایی در زمینه پرداخت تسهیلات دارد، اما تعاونی باید بتواند روی پای خود بایستد و برای دیگران هم اشتغال زایی داشته باشد.

وی گفت: زمینه فعالیت این شرکت در تولید نبات و شکرپنیر است که ظرفیت اسمی تولید روزانه چهار تن محصول را  داریم و البته اکنون متاثر از کرونا و شرایط بازار، میزان تولید به ۲ تن در روز رسیده است.

کرباسی اظهار داشت: محصولات ما به کشورهای عراق و افغانستان صادر می شود، صادرات ما در سال جاری در شرایط کرونایی هم انجام شده است، هر ماه یک کانتینر، معادل سه هزار کارتن به وزن ۲۷ تن، محصول تولیدی ما به خارج از کشور صادر می شود.

صادرات ما در سال جاری در شرایط کرونایی هم انجام شده است، هر ماه یک کانتینر، معادل  سه هزار کارتن به وزن ۲۷ تن، محصول تولیدی ما صادر می شود

وی با اشاره به انتخاب این شرکت تعاونی، به عنوان برتر، گفت: با وجود شیوع کرونا و شرایط سخت اقتصادی، تولید ما کاهش نیافت، توانسته ایم بازار خود را داشته باشیم و در این سال ها نه تنها نیروی ما کاهش نیافته که نیروی بیمه شده ما بیشتر هم شده و تولید افزایش یافته است.

مدیرعامل شرکت تعاونی یقین اصیل بجنورد اظهار داشت: این شرکت هفت عضو دارد و توانسته است برای ۲۵ نفر اشتغال مستقیم ایجاد کند.

توسعه تعاونی، توسعه روحیه همکاری 

مدیرعامل شرکت تعاونی اعلابافان آپادانا درباره نقش تعاونی ها در رونق اقتصاد، گفت: روح همکاری در تعاونی، بیشتر است و رسیدن به هدف و رونق اقتصاد، در کار گروهی بسیار سریع تر حاصل می شود، البته کار گروهی بعضا در جامعه ما، کمرنگ است اما هر جا هم افزایی و همکاری بوده، کارها بهتر پیش رفته است.

سیدمحمدمهدی خوانساری اظهار داشت: این شرکت در سایه همکاری گروهی، ۱۳۲ دار قالی را برای بافندگان فعال کرده است که این دارهای قالی در دست بافندگان مناطق مختلف استان از ایور و درق گرمه تا سلولی و مناطقی از شیروان فعال است.  

وی گفت: ظرفیت این شرکت برای توسعه دارهای قالی خیلی بیشتر از این میزان است و اکنون به دنبال توسعه تعاونی و راه اندازی مجتمع قالیبافی در بجنورد هستیم.

خوانساری خاطرنشان کرد: حمایت های دولت هم در قالب پرداخت تسهیلات ارزان قیمت، توانسته است کمک کار تعاون گران استان باشد.

وی اظهار داشت: تولیدات ما صادرات محور است و کشور آمریکا، یکی از مقاصد صادراتی ما بود اما اکنون محصول تولیدی ما به چین صادر می شود.

مدیرعامل شرکت تعاونی اعلابافان آپادانا گفت: سالانه ۸۰۰ مترمربع انواع فرش در این شرکت تولید می شود.

کمک به بازاریابی تعاونی ها 

معاون امور تعاون اداره کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی خراسان شمالی هم در این باره گفت: در یکی دو سال اخیر، توجه به رونق تعاونی ها بیشتر شده است.  رویکرد دولت بر این است که در شرایط کنونی، اگر قرار است رونق اقتصادی محقق شود، باید به دست مردم و با استفاده از سرمایه های خرد باشد.

سعید ملایی اظهار داشت: در شرایط کنونی اقتصادی با توجه به وجود تحریم‌های ظالمانه بین‌المللی، تلاش باید بر این باشد که با تشکیل و تقویت تعاونی‌ها، نقدینگی و دارایی خرد به آن سمت هدایت شود و از این طریق، به کسب‌ وکارها و کارآفرینی کمک شود.

وی خاطرنشان کرد: در یکی دو سال گذشته تلاش شده است با ارائه آموزش های لازم، مشکلات تشکیل و فعالیت تعاونی ها کاسته شود و در این زمینه اعتبارات ترویج و آموزش هم بیشتر شده است.

معاون امور تعاون اداره کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی خراسان شمالی افزود: تعاونی ها با شرکت در دوره های مختلف از جمله مدیریتی، حقوقی و حسابداری آموزش های لازم را فرا می گیرند و این دوره ها برای تعاونگران رایگان است.

ملایی با اشاره به کمک های دولت برای بازاریابی تعاونی های تولیدی گفت: حضور تعاونی ها در نمایشگاه ها داخلی و یا خارجی با کمک های دولتی، یکی از حمایت هایی است که می تواند در رونق فعالیت این بخش اثرگذار باشد.

وی اظهار داشت: سال گذشته، تعاونی های استان در چند نمایشگاه داخلی و خارجی حضور یافته و محصولات خود را عرضه کردند.

کمک به فروش محصول در بستر فضای مجازی،  از ۲ سال قبل در دست پیگیری است، سال گذشته طراحی سایت و کمک به ارائه محصول در فضای مجازی، به صورت رایگان برای چند شرکت انجام شد، امسال هم این اقدام در دستور کار است

معاون امور تعاون اداره کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی خراسان شمالی در باره کمک این اداره کل به بازاریابی تعاون گران گفت: کمک به فروش محصول در بستر فضای مجازی،  از ۲ سال قبل در دست پیگیری است که سال گذشته طراحی سایت و کمک به ارائه محصول در فضای مجازی، به صورت رایگان برای چند شرکت انجام شد و امسال هم این اقدام در دستور کار است.

اکنون هزار و ۶۰۰ تعاونی در خراسان شمالی فعال و مجامع آن به روز است.   

۱۳ شهریور، سالروز تصویب قانون بخش تعاونی اقتصاد جمهوری اسلامی ایران (مصوب ۱۳۷۰) به عنوان روز ملی تعاون نامگذاری شده است.