کشورهای اروپایی همه گیری کووید-۱۹ را نادیده گرفته و با وجود وضعیت نگرانکننده شیوع این بیماری، تصمیم به بازگشایی مدارس در تاریخ معمول هر سال گرفتهاند.
تاریخ آغاز سال تحصیلی جدید در بسیاری از کشورهای اروپایی یکم سپتامبر (۱۱ شهریور) و در برخی دیگر از آنها مانند آلمان، یک ماه زودتر است.
دولتها برای پیشگیری از شیوع بیماری تصمیمهایی را اتخاذ کردهاند؛ از جمله براساس تصمیم دولت فرانسه، ماسک زدن برای مربیان و کارکنان مهدهای کودک درون کلاس اجباری نیست، اما پدر و مادرها هنگام ورود به آموزشگاه باید ماسک بزنند.
دولت فدرال آلمان در حالی اقدام به بازگشایی مدارس کرده که برگزاری رویدادهای ورزشی و کنسرت موسیقی در آموزشگاهها را ممنوع اعلام کرده است.
دولت بریتانیا هم تصمیم گرفته در مناطقی که آمار کرونا در آنها بالاست، مقررات بهداشتی سختگیرانهتری را به اجرا در آورد.
در اسکاتلند، پارلمان این کشور برای بازگشایی مدارس و مقررات مربوط به کرونا در آموزشگاهها مستقلا تصمیم میگیرد؛ در این کشور ماسک زدن برای تمام دانشآموزان بالای ۱۲ سال در هنگام جابجایی در مدرسه اجباری است.
در بحبوحه شیوع کرونا و انتقادات اتحادیههای معلمان، مقامات اسپانیا نیز تدابیر تازهای را پیش از بازگشایی مدارس پیشبینی کردهاند. مهمترین تصمیم مقامهای دولتی در این زمینه استخدام ۱۱ هزار معلم جدید برای مدارس است. در حیاط مدارس نیز فضاهایی موسوم به «حباب» برای کلاس درس ساخته شده تا دانشآموزان هر کلاس با افراد دیگر در تماس مستقیم نباشند.
در حالی که آمار مبتلایان به کرونا روز به روز در اروپا رو به افزایش است و سازمان جهانی بهداشت به کشورهای کانون کرونا توصیه کرده بود که مدارس را در تاریخ معمول هر سال بازگشایی نکنند، مدارس به روی دانشآموزان گشوده شده و تاکنون در برخی کشورها از جمله فرانسه و کانادا تعدادی از مدارس به دلیل شناسایی موارد جدید ابتلا در بین دانشآموزان تعطیل شدهاند.
در فرانسه ۲۲ مدرسه و در کانادا حدود ۵۰ مدرسه در این چارچوب تعطیل شدهاند. در برلین هم در ۴۱ مدرسه مواردی از ابتلا به کرونا در بین دانشآموزان و کارکنان گزارش شده است.
در زمان حاضر شروع سال تحصیلی به دلیل شیوع کووید-۱۹ در فرانسه مختل شده است. در کلانشهر فرانسه ۱۲ ساختمان آموزشی، مدرسه، کالج یا دبیرستان به دلیل گزارش مواردی از ابتلا به کرونا تعطیل هستند. وزیر آموزش ملی فرانسه میگوید: این رقم اندکی است. به گفته او فراتر از این تعطیلیها، حدود یکصد کلاس درس هم به حال تعلیق درآمده است.
به گزارش شبکه رادیویی «اوروپ ۱» فرانسه، «ژان میشل بانکه» از تدوین ۲۵۰ پروتکل به طور روزانه در فرانسه خبر میدهد و میگوید رقمی که هر روز متفاوتتر است.
«ژان کستکس» نخست وزیر فرانسه هم میگوید: نمیتوان گفت که مدارس بیشتری در حال تعطیلی هستند، مکانهایی وجود دارد اما اینها کاملا برنامهریزی شده بودند.
«ژان میشل بلانکه» وزیر آموزش ملی فرانسه روز جمعه به رادیو «اوروپ ۱» گفته با اضافه شدن ۱۰ مدرسه دیگر در «رئونیون» به ۱۲ مدرسه پیشین در پاریس، تعداد مدارسی که از هفته گذشته تاکنون به دلیل شناسایی موارد ابتلا به کرونا تعطیل شدهاند به ۲۲ مدرسه رسید.
فرانسه ۶۰ هزار مدرسه دارد که اگرچه تعداد مدارس تعطیل شده به دلیل شناسایی موارد ابتلا در آنها تنها ۲۲ مدرسه است اما احتمال شیوع بیماری در دیگر مدارس نیز میرود.
سهشنبه هفته گذشته ۱۲ میلیون و ۴۰۰ هزار دانشآموزان در فرانسه پس از ۶ ماه تعطیلی به دلیل شیوع کرونا به کلاسهای درس خود بازگشتند؛ این مساله نگرانی والدین و اتحادیههای معلمان به دلیل تداوم شیوع کرونا در این کشور را در پی داشته است.
بازگشایی مدارس فرانسه در شرایطی صورت گرفته که علاوه بر افزایش تعداد مبتلایان، موارد بستری به دلیل بیماری کووید–۱۹ هم در این کشور رو به تزاید است.
به گزارش سی. ان. ان، کارشناسان میگویند اگرچه تاکنون شیوع بسیار کمی در مدارس اروپا به ثبت رسیده اما هنوز هم مشخص نیست که آیا تعطیلی مدارس در کنترل شیوع کووید ۱۹ موثر خواهد بود یا نه؟
در ماههای گذشته بیشترین موارد ابتلا مربوط به فرانسه، آلمان و ایتالیا بوده و در اسپانیا هم میزان ابتلا در هفته گذشته به رکورد جدیدی دست یافت.
یونان و کرواسی هم در ماه گذشته به دنبال تعطیلات تابستانی و بازگشایی مرزهای داخلی اروپا شاهد شدت ابتلا به بیماری کووید ۱۹ بودهاند.
به گزارش رسانههای آلمانی، انجمن معلمان این کشور هفته گذشته از دولت خواسته بود که کلاسهای دانشآموزان ۱۰ ساله به بالا به صورت آنلاین برگزار شود زیرا از سویی احتمال انتقال ویروس از کودکان خردسال بسیار کمتر است و از سوی دیگر امکان برگزاری کلاس آنلاین برای آنها تقریبا وجود ندارد.
در برلین، هفته گذشته اعلام شد که ۴۱ مدرسه وجود مواردی از ابتلا به کرونا در میان کارکنان و دانشآموزان را گزارش کردهاند.
بازگشایی مدارس در اروپا در شرایطی صورت گرفته که مواردی از جمله کمبود تجهیزات پزشکی، ضرورت استفاده از ماسک در سر کلاسهای درس با وجود برخی مقاومتها در رعایت نکردن آن از جمله در بریتانیا و اسکاتلند، آزاد و یا اجباری بودن پوشیدن کلاه در مدارس بویژه در بریتانیا، فضاهایی موسوم به «حباب» برای کلاس درس در اسپانیا و ... همچنان موجی از نگرانیها را در کنار احتمال شیوع موجی خطرناکتر از موجهای قبلی همهگیری موجب شده است.
سازمان جهانی بهداشت روز چهارشنبه گذشته با توجه به بازگشایی مدارس در انگلیس گفت: بازگشایی مدارس و شروع فصل آنفلوانزا میتواند به معنی افزایش بیماران کرونایی در بیمارستانها باشد.
به گزارش دیلی میل، «هانس کلوگه» مدیر اروپایی سازمان بهداشت جهانی گفت: اگر سطح پذیرش بیماران در بیمارستانها در ماه نوامبر (آبان) به میزان بدترین روزهای دوران کرونا برسد، وی متعجب نخواهد شد.
او هشدار داد که انگلیس در ماههای سرد همزمان با ویروس کرونا با سه پدیده دیگر از جمله بیمار شدن کودکان در مدارس، افزایش موارد ابتلا به آنفلوانزا و مرگ و میر بیش از حد در افراد مسن رو به رو خواهد شد.
کلوگه تاکید کرد: برخلاف ماه مارس(فروردین) قرنطینه ملی این بار مطرح نشد زیرا تأثیر منفی آن بر مدارس، اقتصاد و جامعه به طور کلی بسیار زیاد بود.
کلیه مدارس انگلیس نیز به اصرار بوریس جانسون نخست وزیری از اول سپتامبر (۱۱ شهریور) آغاز به کار کردند.
جانسون با انتشار مقالهای در نشریه میل نوشت: بازگشایی مدارس یک اولویت ملی است. مدارس باید آخرین مکانهایی باشند که در اعمال قرنطینههای آینده، بسته میشود.
او افزود: هزینههای اقتصادی برای والدینی که به خاطر تعطیلی مدارس، قادر به یافتن شغل نیستند، بسیار دردناک و سخت است و اگر کودکان فرصت آموزش را از دست بدهند، این مساله کشور را با مشکلات بزرگی رو به رو خواهد کرد.
مدارس انگلیس در ماه مارس و در جریان اعمال قرنطینه ملی تعطیل شد و مجددا در ماه ژوئن برای تعداد محدودی از کودکان بازگشایی شد.
از سوی دیگر اگرچه در کشورهای مختلف جهان موسسهها و انیستیتوها در تلاش برای رسیدن به نتایج موثری از ساخت واکسن کرونا هستند اما با توجه به این که به گفته دولتها دسترسی به این موفقیت ممکن است تا چند ماه آینده و حتی سال آینده میلادی هم زمانبر باشد، بیشک شاهد موارد بسیار ابتلا در بین دانشآموزان خواهیم بود.
با وجود این که ساعتهای حضور در کلاسهای درس و مدارس به نسبت قبل کاهش یافته اما در عین حال خانوادهها و والدین از نظر روانی و مهمتر از آن پایین آمدن سطح آموزشها و وخیمتر شدن اوضاه همهگیری نگران هستند.