به گزارش ایرنا، قمرالدین در گفت وگو با روزنامه "التیار" سودان افزود: مایک پمپئو وزیر امورخارجه آمریکا که ۲۵ آگوست گذشته به خارطوم آمد، دو موضوع را بررسی کرد، نخست مسأله عادی سازی روابط میان سودان و اسرائیل و دوم حذف سودان از فهرست کشورهای حامی تروریسم و هر دو پرونده را در یک سبد قرار داد.
قمرالدین افزود: ژنرال عبدالفتاح برهان رییس شورای حاکمیت انتقالی در سودان در پاسخ به پیشنهاد پمپئو سؤالی را مطرح کرد که مفاد این بود که سودان به لحاظ اقتصادی [با عادی سازی روابط با اسرائیل] چه منفعتی به دست میآورد یا کی از فهرست تروریسم حذف میشود که پاسخ پمپئو این بود که دولت آمریکا این موضوع را با طرف اسرائیلی مطرح خواهد کرد و سپس پاسخ خواهد داد.
وزیر امورخارجه سودان افزود: علاوه بر پیشنهاد پمپئو برای حذف سودان از فهرست گروههای حامی تروریسم، وی همچنین بر ورود سرمایههای کلان آمریکاییها به سودان پرده برداشت و برخی شرکتها را نام برده است.
قمرالدین با تعجب افزود: "پمپئو در مورد طرف اسرائیلی که به مسأله عادی سازی مربوط است صحبت نکرد و تعهد واضح واشنگتن برای حذف سودان را نیز ارائه نکرده است، مثلا این که سقف زمانی برای این کار تعیین کند، هرچند طبیعتا از کمکهای آمریکاییها در مقابل عادیسازی روابط با اسرائیل سخن گفت که چیز قابل توجهی نیست."
وی اظهار کرد: مسأله حذف سودان از فهرست تروریسم آمریکا مسألهای است که به افکار عمومی و رسانههای مؤثر آمریکایی بستگی دارد و این دو موضوع تعیین میکند که زمان خارج شدن سودان از فهرست تروریسم چه زمانی خواهد بود.
سخنان قمرالدین درحالی مطرح میشود که دولت انتقالی سودان هفتم شهریورماه اعلام کرد که با دولت آمریکا توافق کرده که در ازای پرداخت ۳۳۰ میلیون دلار غرامت به خانوادههای قربانیان دو انفجار سفارتخانه های آمریکا در نایروبی و دارالسلام در سال ۱۹۹۸ میلادی، سودان از فهرست آمریکایی «حامیان تروریسم» خارج شود.
دادگاه عالی آمریکا در ماه می گذشته حکمی در خصوص لزوم پرداخت مبلغ یاد شده از سوی خارطوم متهم به همدستی در انفجارهای یاد شده صادر کرد. سودان بر اساس این حکم باید به ۲۲۴ خانواده غرامت مالی پرداخت کند.
دونالد ترامپ رییس جمهوری آمریکا اکتبر ۲۰۱۷ تحریم های اقتصادی اعمال شده علیه سودان از سال ۱۹۹۷ را لغو کرد اما نام این کشور را از فهرست حامیان تروریسم درج شده از سال ۱۹۹۳ را حذف نکرد.
«حیدر بدوی صادق» سخنگوی مستعفی وزارت امور خارجه سودان نیز ۲۹ مردادماه با ابراز تمایل برای عادیسازی روابط کشورش با رژیم صهیونیستی اعلام کرد "دلیلی برای ادامه دشمنی میان سودان و اسرائیل وجود ندارد و خواهان امضای توافق صلح با اسرائیل بر اساس منافع سودان هستیم"، موضوعی که با فشار افکار عمومی و محکومیت احزاب و گروههای سودانی از سمت خود برکنار شد.
پس از اعلام آمادگی سودان، «بنیامین نتانیاهو»، نخستوزیر رژیم صهیونیستی از این تصمیم خارطوم برای سازش استقبال کرد.
نتانیاهو افزود: اسرائیل، سودان و کل منطقه از توافق صلح منتفع خواهند شد. ما با یکدیگر آینده بهتری برای منطقه را رقم خواهیم زد. ما هر آنچه لازم است برای عملی شدن این دیدگاه انجام میدهیم.
طی روزهای اخیر و به دنبال توافق عادی سازی روابط بین امارات و رژیم صهیونیستی، زمزمه هایی از احتمال توافق مشابه بین رژیم صهیونیستی و برخی از کشورهای عربی از جمله سودان شنیده شده است.
از سوی دیگر، حزب الامه سودان به رهبری «الصادق المهدی» و هیات علمای سودان مخالفت خود را با هرگونه تلاش خارطوم جهت عادیسازی روابط با رژیم صهیونیستی اعلام کردند.
زمزمه عادیسازی روابط کشورهای عربی و رژیم صهیونیستی به ویژه سودان پس از آن صورت میگیرد که آمریکا، رژیم صهیونیستی و امارات متحده عربی ۲۳ مرداد امسال با انتشار بیانیهای مشترک از امضای توافق برای عادیسازی روابط میان ابوظبی و تلآویو و آغاز روابط دیپلماتیک میان دو طرف خبر دادند.