به گزارش ایرنا، مسعود تجریشی روز یکشنبه در نشست خبری ارائه گزارش سالانه ستاد ملی احیای دریاچه ارومیه افزود: زمانی سفیر هلند می گفت در جامعه جهانی مطرح است که اگر کسی در احیای دریاچه ارومیه کمک کند به یک برند تبدیل می شود، این به آن معنا است که احیای دریاچه وجهه بین المللی یافته است.
وی اظهار داشت: در سالهای ٧٣ - ٧٢ به حداکثر تراز آب دریاچه رسیده بودیم و در سالهای ٩٣ - ٩٢ دریاچه به مرز خشکی رسید که با ایجاد ستاد احیای دریاچه ارومیه بدون تلف کردن زمان و در مدت پنج ماه یک برنامه ریزی جامع در زمینه احیا رسیدیم که بر اساس آن قرار شد در مدت دو تا سه سال به شرایط تثبیت برسیم و بعد از آن وارد فاز احیا شویم که اکنون در این مرحله قرار داریم.
معاون محیط زیست انسانی سازمان حفاظت محیط زیست گفت: اقدامات زیادی در راستای رساندن آب به دریاچه صورت گرفته که پروژه هایی که آب زیادی را به دریاچه می رسانند دی ماه امسال به بهره برداری خواهند رسید و نتیجه کار خود را دی ماه امسال خواهیم دید.
وی ادامه داد: در زمینه تثبی گرد و غبار کارهای خوبی صورت گرفت به طوری که کانون های گرد و غبار شناسایی و مدیریت شدند و به مطلوبیت رسیده اند، دیگر جزایر دریاچه به هم متصل نیستند و با بالا آمدن آب از هم جدا شدند ، فلامینگوها برگشته اند و آرتمیا به عنوان غذای آنها در شرایط مطلوبی قرار دارد.
تجریشی افزود: طبق تصمیم ستاد احیای دریاچه ارومیه قرار بود هزار و ۴۲۰ میلیون متر مکعب آب از طریق لایروبی وارد دریاچه شود که حجم زیادی از آن محقق شده است، از طریق تصفیه و انتقال پساب نیز قرار است حدود ۸۰۰ تا ۹۰۰ میلیون متر مکعب آب وارد دریاچه شود.
وی ادامه داد: در بهمن و دی ماه امسال ۱۲ طرح تصفیه خانه، ۶ طرح در خصوص سردهنه سازی سدها، ۶ طرح مرمت و بازسازی تاسیسات ، پنج طرح ساماندهی رودخانه ها، دو طرح احیا و تعادل بخشی، هشت طرح آبیاری و زه کشی، یک طرح تحویل حجمی و سه طرح تصفیه خانه و انتقال خواهیم داشت. همچنین افتتاح پروژه بزرگ تونل زاب را خواهیم داشت که حجم زیادی آب از آن وارد بستر دریاچه می شود، این پروژه دی ماه ۹۲ آغاز شدو تا دی ماه ۹۹ به پایان می رسد که در این مدت هفت سال کارهای بسیار دشواری در مسیر اجرای آن انجام شد که در نهایت به سرانجام رسید.
مدیر دفتر برنامهریزی و تلفیق ستاد احیای دریاچه ارومیه اظهار داشت: در روند احیا ، شناسایی و تثبیب کانون های گرد و غبار اطراف دریاچه ارومیه را داشیم که در قالب قرق حدود یک میلیون هکتار با ۱۰۴ میلیارد تومان اعتبار، مدیریت شد، تثبیت ماسه های بادی کار بسیار دشواری بود که با کاشت نهال محقق شد، همچنین ۴۰ درصد از مصرف آب در بخش کشاورزی صرفه جویی شد که تمام آنها به سمت دریاچه سرازیر شد.
وی گفت: در راستای کاهش مصرف آب در بخش کشاورزی، کار شناسایی سه رقم بذر گندم کم آب از سال ۹۳ و ۹۴ آغاز شد و امسال کشت آن آغاز می شود که مصرف آب را تا حد بسیار زیادی کاهش می دهد.
تجریشی اظهار داشت: قول داده بودیم که در سال ۹۹ یک متر به حجم آب دریاچه ارومیه اضافه شود که در پایان سال به آن خواهیم رسید و در سال ۱۴۰۶ به تراز اکولوژیک می رسیم.
وی افزود: با توجه به اینکه کار در زمینه احیای دریاچه ارومیه به برند بین المللی تبدیل شده از این رو در سال ۲۰۲۰ حدود ۱۲۷ مقاله بین المللی از اقدامات صورت گرفته تهیه شده و همچنین کتابی از این فعالیت ها نیز تهیه خواهد شد.