به گزارش ایرنا، فرهاد عزیزی روز دوشنبه در جلسه آمادگی برای ثبت جهانی اورامان که در استانداری کردستان برگزار شد، اظهار داشت: اورامان دارای محتوای میراث معنوی و معماری خاصی است که هنوز آسیب ندیده است.
وی با بیان اینکه ثبت جهانی اورامان به موتور محرکه توسعه گردشگری غرب کشور تبدیل میشود، افزود: با ایجاد یک عزم در میان مردم و همکاری آنها میتوان بهترین امور را برای ثبت به انجام رساند البته ثبت جهانی اورامان اعتبار خاصی برای منطقه و کشور است لذا شرایط و روزهای حساسی پیش روی داریم که همه باید پای کار باشند.
عزیزی با اشاره به اینکه اکنون ٢۴ اثر کشور ثبت جهانی شده و به این ترتیب در رده دهم قرار داریم که اگر شرایط جنگی هشت ساله نبود میتوانستیم در رده اول جهان باشیم، اضافه کرد: مردم کردستان در موقعیتهای مختلف تاریخی همیشه ثابت کردهاند پای کار هستند و با همه خلوص و به شکلی صادقانه در کارها مشارکت میکنند که در خصوص ثبت جهانی اورامان نیز به مشارکت آنها نیاز داریم.
معاون هماهنگی امور اقتصادی و توسعه منابع استاندار کردستان هم در این نشست با بیان اینکه ثبت جهانی یک اثر مورد توجه گردشگران قرار میگیرد، اظهار داشت: ثبت جهانی و سپس افزایش حضور گردشگران در منطقه موجب افزایش اشتغال و درآمد شده و در نتیجه ساکنین منطقه انگیزه بیشتری برای ماندن در روستاها پیدا خواهند کرد.
خالد جعفری با اشاره به اینکه ضروری است در راه آماده سازی ثبت جهانی اورامان، مردم منطقه توجیه و آگاه شوند چرا که حفظ بافت بومی منطقه و استانداردهای مدنظر مستمر و طولانی مدت خواهد بود، تاکید کرد: باید مزایای ثبت شدن اورامان برای مردم تشریح شود که این کار مردم را همراه کرده و امور سریعتر پیش میرود.
سرپرست معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استاندار کردستان هم در این نشست گفت: زمان فداکاری و تلاش بیشتر فرا رسیده تا ثبت جهانی اورامان انجام شود در این راستا خواستهها و نیازها به صورت دقیق باید به دهیاران روستاهای منطقه و مردم ارائه شود.
محمدابراهیم زارعی با بیان اینکه داشتههای فرهنگی، تاریخی و طبیعی کردستان ثروتهای این استان است و ثبت جهانی اورامان یک سرمایه گذاری برای آینده کردستان خواهد بود، اضافه کرد: باید معماری قدیمی این مناطق حفظ شود چون مدتی اورامان تخت را رها کردیم و بافتهای ناهماهنگی در آن ایجاد شد البته نگرانی برای اعتبار به منظور ساماندهی روستاهای پایلوت اورامان نداریم و اعتبارات لازم تخصیص داده میشود.
مدیر پایگاه منظر فرهنگی، تاریخی اورامان هم در این نشست گفت: منطقه اورامان در دو استان کردستان و کرمانشاه ۱۰۶ هزار هکتار عرصه و ۳۰۳ هزار هکتار حریم دارد که در مقایسه با کشورهای دیگر هم اندازه کشوری همچون بحرین است که این اهمیت این منطقه را نشان میدهد.
پویا طالبنیا یادآور شد: منطقه اورامان با وجود ۷۰۰ روستا که نشاندهنده سکونت انسانی متمرکز این منطقه است به عنوان مهمترین اثر و سایتی است که ثبت جهانی خواهد شد.
وی اضافه کرد: سه منطقه حفاظت شده با ۱۵۰ هزار هکتار، یک هزار و ۱۰۰ اثر تاریخی و باستانی، ۶۰ میراث ناملموس ثبت شده همچون عروسی پیرشالیار و ۵۰ اثر میراث طبعی همچون کانی بل و یک باغ ۷۰۰ ساله از جمله داشتههای مهم اوارامان است.
طالبنیا با اشاره به اینکه دو طرح اضطراری ۱۵ روزه و کوتاه مدت ۶ ماهه برای مناسبت سازی روستاها در نظر گرفته شده است، اظهار داشت: ۲ میلیارد و ۵۰۰ میلیون تومان اعتبار برای این امر لازم است.
هورامان یا اورامان نام منطقهای تاریخی با بافت پلکانی و آداب و رسوم بسیار خاص است که بخشهایی از شهرستانهای سروآباد، سنندج و کامیاران استان کردستان و شهرستانهای پاوه، جوانرود، نودشه و نوسود استان کرمانشاه را شامل میشود.
منطقه اورامانات در استان کردستان دارای یک شهر (اورامان تخت) و ۷۶ روستا است که تاکنون ۱۳ روستای این منطقه در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده و پرونده ثبتی ۲۲ روستا نیز در حال پیگیری است.
واژه هورامان یا اورامان از ۲ بخش هورا به معنی اهورا و مان به معنای خانه، جایگاه و سرزمین تشکیل شده و در واقع به معنای سرزمین اهورایی و جایگاه اهورا مزدا است.
اورامانات در استان کرمانشاه به منطقه ای در شمال غربی این استان شامل شهرستان های پاوه، جوانرود، روانسر و ثلاث باباجانی اطلاق می شود که حدود ۳۰۰ هزار نفر جمعیت دارد.
بخشی از اورامانات نیز در شهرستان های مریوان، سروآباد و کامیاران استان کرمانشاه واقع شده و بخش دیگری از آن نیز در استان حلبچه عراق واقع است.