خوشبختانه در بازار چاپ و نشر در کرمانشاه نویسندگان و کتابها تنها به شعر و داستان محدود نشده است؛ در میان انبوه کتابهای منتشر شده شاهد انتشار کتابهای پزوهشی و ترجمه نیز هستیم.
این امر می تواند نوید دهنده ترقی و رشد به سوی حرفه ای شدن در تحقیق و ترجمه در زمینه های مختلف علمی و به تبع آن نویسندگی و چاپ و نشر در استان باشد.
مشروح معرفی این چهار کتاب پژوهشی در ادامه تقدیم مخاطبان میشود:
کرمانشاهان در گذر بزرگ مردان : عنوان کتابی تحقیقی تاریخی است که محسن درکه در سال ۱۳۹۸ نگاشته و توسط انتشارات طاقبستان منتشر کرده است؛ در ۴۳۲ صفحه و با شمارگان هزار نسخه به چاپ رسیده است.
این کتاب در ۱۰ فصل به شرح حال شاعران و نویسندگان، نقاشان و خطاطان، موسیقی دانان، پهلوانان و مدال آوران، پزشکان و دانشمندان، کارگزاران دولتی و مبارزان ملی، بنیانگذاران مدارس و تکایا و ابنا و تنهاترین سردار پرداخته است؛ درکه این کتاب را به شیفتگان تاریخ کرمانشاه و جامعه علمی، فرهنگی، هنری و ورزشی ایران زمین تقدیم کرده است.
درکه، زاده سال ۱۳۶۲ در کرمانشاه است؛ وی در رشته روانشناسی تا مقطع دکتری تحصیل کرده است و تاکنون بیش از ۲۰۰ مقاله پزوهشی نیز به چاپ رسانده و همچنان مشغول نوشتن کتاب و مقاله است.
او در سالهای ۱۳۸۹ و ۱۳۹۰ در دانشگاه رازی دانشجوی برتر و نخبه شناخته شده است و هم اکنون مشغول تدریس در دانشگاههای کرمانشاه است.
زندگی نامه بزرگان کرمانشاه : نام کتاب ۲ جلدی از فرشید یوسفی است که در سال ۱۳۹۵ با همکاری ۲ نشر باغ نی و دیباچه منتشر شده است؛ این کتاب در قطع وزیری و بهای ۳۵ هزار تومان و شمارگان ۲ هزار نسخه به چاپ رسیده است.
در این ۲ مجلد به شرح حال مختصری از بسیاری از فرهیختگان کرمانشاهی به ترتیب حروف الفبا پرداخته شده است؛ بعلاوه، بخشی از کتاب به نمایه و تصاویری باکیفیت مناسب اختصاص داده شده است.
یوسفی ادیب نامدار، متولد ۱۳۱۹ کرمانشاه است و به شغل آموزگاری عمر سپری کرده است؛ وی به این کار بسنده نکرده و علاوه بر تربیت شاگردان با حضوری فعال در عرصه فرهنگ و ادب به گردآوری اشعار درگذشتگانی چون تمکین، حیرت و مهجور کرمانشاهی پرداخته است.
به تازگی انتشارات سرانه کتابی را با عنوان «هزاردستان باغ هزار گل» که محتوی مقالات متعددی درباره ایشان است و به همت حجت الله مولایی فر گردآوری شد، منتشر کرده است؛ بعلاوه، ۲ مجموعه شعر هم با عناوین «شهسواران» و «بخته ورارن» که دربردارنده اشعار کُردی بسیاری از شاعران کرمانشاهی است، به زودی توسط انتشارات سرانه منتشر خواهد شد.
تاثیر دین در جامعه قبل از اسلام ایران : نام کتاب دیگری است که محمدسعید اعتمادی در سال ۱۳۹۹ به رشته تحریر درآورده و توسط انتشارات سرانه منتشر کرده است؛ این کتاب در قطع رقعی، ۱۹۸ صفحه، بهای ۵۰ هزار تومان و شمارگان هزار نسخه به چاپ رسیده است.
در این کتاب به بررسی تاثیرات ۱۰ دین نظیر زردشت، مانی، مهرپرستی، مزدک، بودا، مسیح و یهود که در جامعه ایران که مردم به آنها اعتقاد داشته اند، در ۱۰ بخش مجزا پرداخته است.
اعتمادی، زاده ۱۳۲۶ سنقر است و تحصیلات خود را با دیپلم ادبی در آن شهر به پایان برد؛ سپس در سال ۱۳۴۵ تحصیلات خود را در رشته علوم اجتماعی در دانشکده ادبیات دانشگاه تهران ادامه داد و در مقطع لیسانس فارغ التحصیل شد. پس از سربازی به استخدام وزارت کشور درآمد و ۳۰ سال در استانداری کرمانشاه و ارگانهای تابعه خدمت کرد و در سال ۱۳۷۹ بازنشسته شد. از آن پس به شغل وکالت مشغول شده است.
حقانیت ائمة اطهار: کتاب دیگری است که سجاد محمدی موحد در سال ۱۳۹۸ نوشته است و از سوی انتشارات سرانه چاپ و منتشر شده است؛ این کتاب در قطع وزیری، ۱۰۸ صفحه، بهای ۲۵ هزار تومان و شمارگان ۲ هزار نسخه به چاپ رسیده است.
این کتاب در پنج فصل به ترتیب با عناوین، پیامبر و ائمة اطهار، حضرت فاطمه (س)، امام علی و امام حسین (ع)، حضرت مهدی (ع) و احادیث متواتر نگاشته شده است.
محمدی موحد متولد ۱۳۶۷ کرمانشاه است؛ وی در رشته مهندسی برق تا مقطع فوق لیسانس تحصیل کرده است ولی به دلیل علاقه فردی در مباحث دینی و قرآنی به تحقیق و نشر کتاب در این موضوع پرداخته است.