تهران- ایرنا- رییس صندوق رفاه دانشجویان از افزایش قابل توجه وام‌های دانشجویی در سال تحصیلی جدید خبر داد و گفت: ۶۰۰ میلیارد تومان از مجموع اعتبارات صندوق برای پرداخت وام های دانشجویی تخصیص یافته است.

به گزارش خبرنگار گروه دانشگاه و آموزش ایرنا، ناصر مطیعی روز سه شنبه در نشست خبری اظهار داشت: نظام پرداخت و بازپرداخت وام های دانشجویی دچار تحول شده و کار گروه جدیدی باز پرداخت قبلی را مورد بازبینی قرار داد. طرح جدید وام ها به تصویب هیات امنا رسید و در سال تحصیلی پیش رو اجرایی می شود.

وی با بیان اینکه ۶۰۰ میلیارد تومان از مجموع اعتبارات صندوق برای پرداخت وام های دانشجویی تخصیص یافته است، افزود: این درحالی است که سال گذشته ۴۸۰ میلیارد تومان از مجموع منابع صندوق برای پرداخت وام دانشجویی پیش بینی شده بود.

مطیعی اظهار داشت: البته این اعداد زمانی به طور کامل پرداخت می شود که بودجه از سوی سازمان برنامه و بودجه تخصیص یابد. سال گذشته ۵۲ درصد بودجه تخصیص پیدا کرد و اگر امسال هم همچون سال گذشته باشد در پرداخت وام ها دچار مشکل می شویم. امسال نسبت به سال گذشته ۳۵ درصد افزایش بودجه داشته ایم. 

وی عنوان کرد: ۲۲ نوع وام به ۵ گروه وام های تحصیلی، شهریه، ضروری، مسکن و ویژه دانشجویان دکتری تخصیص داده شده است. 

مطیعی عنوان کرد: ضوابط پرداخت و بازپرداخت وام های دانشجویی بازنگری و تسهیل شد و در حوزه ضمانت نامه پیش بینی تسهیل گرانه انجام شد. 

وی تاکید کرد: هیچ وامی حذف نشده و وام ها دسته بندی شده اند. به عنوان مثال هزینه مسکن، وام زیارت ذیل وام تحصیلی قرار داده شده است. وام های ضروری شامل بیماری های خاص، سوانح، سیل، زلزله، فوت پدر ذیل وام ضروری است. 

رییس صندوق رفاه گفت: دانشگاه با سیستم جدید می تواند منابع خود را بین رویدادهای متفاوت تقسیم کند. مبالغ وام ها افزایش قابل توجهی پیدا کرده و رویکرد اصلی را تقویت وام ها از لحاظ مبلغ گذاشته ایم. به عنوان مثال وام تحصیلی سال های گذشته ۶۰۰ هزار تومان بوده و در طرح بازنگری به ۱.۵ تا ۲ میلیون افزایش یافت. همچنین وام ضروری از یک میلیون تومان به ۲ میلیون و در موارد خاص برای افراد بهزیستی تا ۵ میلیون تومان افزایش پیدا کرد. وام شهریه افزایش خوبی پیدا کرده و از یک میلیون تومان برای دانشجویان شاغل به تحصیل در دوره کاردانی و کارشناسی تا ۵ میلیون تومان برای دانشجویان دکتری افزایش یافت.  

مطیعی گفت: سال گذشته در حوزه وام مسکن متاهلان ۱۰ میلیون تومان در تهران پرداخت می شد که حالا به ۲۵ میلیون تومان افزایش پیدا کرده است. این مبلغ در کلان شهرها تا ۲۰ میلیون تومان و در سایر شهرها ۱۰ میلیون تومان است. قبلا ۶ شهر کلان شهر بود، اما در سیستم جدید ۱۰ کلان شهر در نظر گرفته شده است. سیستم قبلی در دوره ۳۰ ساله تناقض درونی داشت و به دانشجویان در مقاطع مختلف به صورت های مختلف برای مسکن پرداخت می شد، اما در سیستم جدید وام ودیعه مسکن، مقطع مورد توجه نیست. سال گذشته ۱۲۶ میلیارد تومان برای وام شهریه تخصیص پیدا کرد که امسال حدود ۱۹۱ میلیارد تومان برای وام شهریه در نظر گرفته شده است. 

وی عنوان کرد: در حوزه وام تحصیلی امسال ۲۲۰ میلیارد تومان در نظر گرفته شده است. 

مطیعی در خصوص نظام باز پرداخت وام های دانشجویان عنوان کرد: در خصوص ضمانت نامه تا سطح ۱۵ میلیون با یک ضامن و بیش از ۱۵ میلیون تومان با معرفی ۲ ضامن است. همچنین دامنه افرادی که می توانند ضمانت کنند گسترش یافته است. به صورتی که در نظام قبلی کارمندان دولتی می توانستند ضمانت کنند و حالا کارمندان قراردادی دولت نیز می توانند ضامن شوند. برخی کارکنان موقت بانک ها، دامپزشکان، اعضا مراکز مشاوره حقوقی، پزشکان، سر دفتران و اعصای هیلت علمی آزاد و غیر انتفاعی ها و .... نیز می توانند این وام ها را ضمانت کنند.

وی ادامه داد: همچنین مذاکراتی با دانشگاه ها انجام شد و خوشبختانه سازمان بهزیستی و کمیته امداد کمیته امداد و سازمان بهزیستی با ارائه ضمانت نامه کتبی ضامن دانشجویان تحت پوشش خود  می شوند. 

مطیعی تصریح کرد: در حوزه قیمت غذا و نرخ اجاره بها بررسی های مختلف انجام شد و در نهایت برای غذاهای کم هزینه ۱۵۰۰ تومان (۹ درصد هزینه تمام شده را دانشجو پوشش می دهد)، ۲۱۰۰ برای غذای متوسط هزینه (۱۱ درصد قیمت تمام شده از دانشجو اخذ می شود) ، و ۲۵۰۰ تومان برای غذای پرهزینه است.

اختصاص ۱۰۰ میلیارد تومان برای ارتقای طرح تعمیر و تجهیز خوابگاه های دانشجویی

رییس صندوق رفاه دانشجویان تصریح کرد: شیوع بیماری کرونا عواقب مختلفی در ابعاد اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی بر جای گذاشته و بیشتر نهادهای تصمیم گیر را با دشواری هایی رو به رو کرده است. مقابله با این بیماری پروتکل هایی را ایجاد می کند و معیشت مردم با محدودیت هایی مواجه شده است.  

وی ادامه داد: توجه به پروتکل ها آثار مثبتی در مدیریت بیماری دارد، اما پیامدهای منفی بر معیشت آحاد مردم از جمله دانشجویان دارد. بنابراین پیدا کردن مرز متعادل که فعالیت های موثر جامعه را متوقف نکند با دشواری رو به رو شده است. 

رییس صندوق رفاه دانشجویان عنوان کرد: در سال تحصیلی پیش رو، آموزشی ترکیبی از آموزش مجازی و حضوری است؛ به صورتی که دروس به صورت مجازی و حضوری ارائه می شود.  

مطیعی گفت:‌ صندوق رفاه نیز با همین رویکرد برای دانشجویانی که برای فعالیت در دانشگاه حضور پیدا می کنند پیش بینی لازم را داشته است و برای دانشجویان که آموزش مجازی نیز دارند برنامه ریزی کرده است. بنابراین طرح های حمایتی برای دانشجویان در حوزه تغذیه و خوابگاه به دانشگاه ها ابلاغ شده است. اما به دلیل کاهش منابع صندوق مقارن شیوع بیماری، بعد از ۴۵ سال برای اولین بار سراغ خیرین رفتیم و در سه جلسه تعدادی از خیرین را با حضور وزیر علوم برای حمایت از دانشجویان دعوت کردیم.

وی تصریح کرد: ۱۰۰ میلیارد تومان برای ارتقا و تعمیر و تجهیز خوابگاه های دانشجویی در سطح ۴ و ۵ تعیین شد. قدر السهم هر کدام ۳۰ درصد خیرین، ۳۰ درصد دانشگاه ها و ۴۰ درصد صندوق رفاه بود.  


مطیعی توضیح داد: صندوق سهم خود را پرداخت کرده و دانشگاه ها برخی تعهدات را عمل کرده اند و اواسط مهر ماه تمام طرح ها به نتیجه می رسد.  


مطیعی گفت: ۱۲۵ خوابگاه سطح ۴ و ۵ با مساحت ۳۱۳ هزار و ۷۰۰ مربع مربع تحت ارتقا قرار گرفته و ۳۰ هزار نفر ظرفیت متعارف خوابگاه ها است. البته امسال به دلیل مصوبه ستاد ملی کرونا، ۳۰ تا ۵۰ درصد ظرفیت  اشغال می شود. از مجموع ۱۲۵ خوابگاه در دست ارتقا، ۹۵ خوابگاه با مشارکت خیرین در دست ارتقا قرار گرفته است.  

ارتقای ۱۴۱ آشپزخانه دانشجویی به آشپزخانه صنعتی

وی ادامه داد: اگرچه به دلیل شرایط کرونایی آشپزخانه ها همچون سال های گذشته فعال نیستند، اما برخی دانشگاه ها معتقدند تهیه غذا از بیرون نسبت به عقد قرار داد پیمانکاری به صرفه تر است و برخی دانشگاه ها از آشپزخانه ها استفاده نمی کنند. برای ارتقای ۱۴۱ آشپزخانه به سطح صنعتی، ۶۰ میلیارد تومان صرف شد. ۴۲ آشپزخانه سطح سه به سطح یک و ۴۱ آشپزخانه سطح ۲ به سطح یک ارتقا پیدا می کنند. ۱۳ آشپزخانه جدید التاسیس نیز داریم. همچنین ۴۵ آشپزخانه ذیل دانشگاه فنی حرفه ای ارتقا پیدا می کند.

موافقت با افزایش ۲۵ درصدی اجاره‌بهای خوابگاه‌ها

مطیعی با بیان اینکه دانشجویان در ترم جدید تحصیلی به صورت نوبت بندی اسکان داده می شوند، گفت: در سال تحصیلی جدید دانشگاه ها برای ۴۰ تا ۵۰ روز که دانشجو در خوابگاه اقامت دارد، اجاره بها دریافت خواهند کرد و امسال اجاره بهای یک ترم دریافت نمی شود. 
رییس صندوق رفاه با بیان اینکه هیات امنا امسال با افزایش ۲۵ درصدی اجاره بها موافقت کرده است، عنوان کرد: در سال جاری دانشگاه ها باید ۳۰ درصد و حداکثر تا ۵۰ درصد از ظرفیت خوابگاه های خود را اسکان دهند. ممکن است اتاقی ۵ نفر ظرفیت داشته باشد، اما به دلیل رعایت فاصله گذاری اجتماعی تنها دو یا یک دانشجو در اتاق ساکن شوند.