به گزارش ایرنا، خاشقچی دوم اکتبر ۲۰۱۸ (۱۰ مهر ۹۷) در کنسولگری عربستان در استانبول به قتل رسید. این ستوننویس واشنگتنپست به خاطر انتقاد از سیاستهای ریاض در خصوص بحران قطر، قطع روابط با کانادا، جنگ علیه یمن و برخورد مقامات سعودی با رسانههای و فعالان مدنی بهویژه مدافعان حقوق بشر، به شدت مورد انتقاد ریاض بود و پس از آن، نقشه قتلش طراحی شد.
ریاض بعد از مدتی سکوت و فشارهای منطقهای و بینالمللی به این قتل اعتراف کرد.
بنابر تحقیقات انجام شده توسط ترکیه و سازمانهای بینالمللی، این قتل به دست نزدیکان افراد بسیار نزدیک به محمد بن سلمان ولیعهد سعودی صورت گرفت.
ترکیه بارها پیشنهاد ارجاع پرونده خاشقچی به دیوان کیفری بینالمللی را مطرح کرده بود که با بیتوجهی و مخالفت ریاض روبهرو شد.
پس از گذشت نزدیک به دو سال، بالاخره ریاض پرونده خاشقچی را بست و سخنگوی رسمی دادستانی کل این کشور دیروز دوشنبه احکام نهایی درباره هشت متهم پرونده قتل خاشقچی را اعلام کرد که طبق آن، پنج تن از محکومان هر کدام به ۲۰ سال، یک نفر به هفت سال و دو نفر هم به تحمل ۱۰ سال حبس، محکوم شدند.
اما دادگاه عاملان قاتل خاشقچی به اندازهای مبهم برگزار شد که اعتراضات و واکنشهای منطقهای و بینالمللی به همراه داشته است که آن را تمسخر عدالت، نمادین و غیرشفاف عنوان کردند.
کالامارد: دادگاه خاشقچی «تمسخر عدالت» بود
آگنس کالامارد گزارشگر ویژه سازمان ملل متحد در اعدامهای خودسرانه در اعتراض به رای این دادگاه، روند دادرسی در این پرونده را « تمسخر عدالت» عنوان کرد و گفت: این حکم مشروعیت حقوقی و اخلاقی ندارد.
وی همچنین روند محاکمه متهمان پرونده توسط نظام قضائی سعودی را فاقد انصاف، عدالت و شفافیت توصیف کرد.
کالامارد گفت: تصور اینکه محمد بن سلمان در دادگاه حاضر شود، سادگی است این موضوع در آینده نزدیک صورت نخواهد گرفت و مستلزم زمان است. باید به دولتها یادآوری کنیم که دست یکی از آمران جنایت خاشقچی به خون آلوده است.
ترکیه: با این محاکمه نمادین، عوامل اصلی قتل تبرئه شدند
فخرالدین آلتون رئیس دفتر ارتباطات ریاست جمهوری ترکیه نیز به رای دادگاه پرونده قتل خاشقچی واکنش نشان داد و آن را یک محاکمه نمادین خواند.
وی گفت: با یک محاکمه نمادین، آمر جنایت، فرستنده تیم مرگ به استانبول و افرادی که جسد مقتول را از بین بردند تبرئه شدند. آزادی بیان و مطبوعات نادیده گرفته شد.
وی با یادآوری تاکید ترکیه از ابتدای امر بر لزوم ارجاع این پرونده به دیوان کیفری بین المللی افزود: ولی این پیشنهاد هم از سوی عربستان سعودی و هم از سوی کشورهای غربی مورد توجه واقع نشد و افراد مرتبط با جنایت، در عربستان سعودی محاکمه شدند و وقایع حاضر رقم خورد. به رغم اصرار و تلاشهای ترکیه، شاهد سر پوشگذاری به این جنایت هولناک هستیم.
سازمان ملل: دادگاه خاشقچی شفاف نبود
رابرت کولویل سخنگوی کمیساریای عالی حقوق بشر سازمان ملل هم به مختومه شدن پرونده جمال خاشقچی در عربستان واکنش نشان داد و گفت که این دادگاه در روند اجرای عدالت از شفافیت لازم برخوردار نبود.
وی در جمع خبرنگاران در ژنو، احکام صادره از سوی دادگاه عربستان درباره متهمان پرونده قتل خاشقچی را فاقد شفافیت خواند و تاکید کرد: باید مسئولان قتل خاشقچی تحت پیگیرد قانونی قرار بگیرند و احکام متناسب با جرم ارتکابی برایشان صادر شود.
وکیل خانواده خاشقچی: رای دادگاه عادلانه بود!
در حالی که این دادگاه با اعتراضهای بینالمللی روبهرو شده اما در اقدامی عجیب وکیل خانواده خاشقچی رای آن را «عادلانه و بازدارنده» خواند!
روزنامه شرقالاوسط به نقل از معتصم خاشقچی وکیل خانواده خاشقچی گزارش داد، جرایمی که محکومین مرتکب شدهاند، جرائم بزرگی است و احکام صادره توسط دادگاه برای آنها «عادلانه» است!
وی گفت: این احکام برای هر مجرمی بازدارنده خواهد بود.