تبریز- ایرنا- افزایش تولید محصولات کشاورزی و تضمین امنیت غذایی مردم از جمله رویکردهای راهبردی دولت تدبیر و امید در هفت سال فعالیت آن بوده که عملیات اجرایی آن در قالب «طرح ارتقای امنیت غذایی» از چهار سال قبل در آذربایجان‌شرقی کلید خورده و تا به امروز پنج درصد از برنامه زمانبندی جلوتر است.

به گزارش ایرنا، طرح‌های ارتقا امنیت غذایی در زمین های کشاورزی با استفاده از یافته های علمی روز جهان اجرا می‌شود که از جمله اهداف آن طرح ها  توسعه زراعت دیم و استفاده از آب سبز در کشاورزی است.

تغییر سیستم کشت به روش حفاظتی از مهم‌ترین دستاوردهای طرح امنیت است؛ در این روش، شخم زدن زمین حذف، مواد عالی خاک و تنوع گیاهی بیشتر، خاک‌ورزی کم و بستر انتقال طرح در مناطق کشاورزی حفاظتی می شود.

آذربایجان شرقی با تولید سالانه پنج میلیون تن محصول کشاورزی و صادرات نزدیک به ۴۰۰ میلیون دلای در این حوزه از جمله استان های کشور است که طرح ارتقای امنیت غذایی به عنوان راهکاری برای تضمین سلامت نسل های آینده در ۱۳ شهرستان آن اجرا شده است.

گفته می شود اجرای طرح ارتقای امنیت غذایی بیشترین نفع را به کشاورزان دیم کار که فقیرترین بخش فعالان کشاورزی هستند، دارد و با افزایش ۲۵ درصد عملکرد محصولات زراعی در هر هکتار می تواند علاوه بر تضمین آینده جامعه از نظر تامین محصولات کشاورزی در افزایش نسبی رفاه دیم کاران نیز مفید باشد.

اهمیت اجرای طرح ارتقای امنیت غذایی به ویژه زمانی دوچندان می شود که بدانیم از مجموع یک میلیون و ۲۲۰ هزار و ۹۸۰ هکتار اراضی کشاورزی آذربایجان شرقی، ۸۱۳ هزار و ۱۱۳ هکتار را اراضی دیم تشکیل می دهد. 

طرح امنیت غذایی در ۱۳ شهرستان آذربایجان‌شرقی در حال اجراست

مدیر پروژه امنیت غذایی آذربایجان‌شرقی در گفت و گو با ایرنا، با بیان اینکه طرح امنیت غذایی در ۱۳ شهرستان استان در حال اجراست، گفت: هدف از اجرای طرح امنیت غذایی تنوع بخشی به محصولات دیم، تناوب و حفظ سلامت و رطوبت خاک و توسعه کشاورزی حفاظتی است.

ایرج اسکندری افزود: تغییر سیستم کشت به روش حفاظتی  از مهم‌ترین دستاوردهای طرح امنیت غذایی است که در این روش شخم زدن زمین حذف، مواد عالی خاک و تنوع گیاهی بیشتر، خاک‌ورزی کم و بستر انتقال طرح در مناطق کشاورزی حفاظتی می شود. 

مدیر پروژه امنیت غذایی آذربایجان شرقی با اشاره به اینکه باید از این فرصت و ظرفیت در جهت آموزش کارشناسان و کشاورزان و معرفی بذرهای مناسب به کشاورزان بهره گرفت، اظهار داشت: اجرای طرح امنیت غذایی یک فرصت برای توسعه زراعت دیم است که باید از آن به بهترین شکل ممکن استفاده شود.

وی اشاره به اینکه اجرای درست طرح ارتقای امنیت غذایی موجب افزایش ۲۵ درصدی عملکرد محصولات کشاورزی در اراضی دیم استان می شود، اضافه کرد: این طرح در چهار سال گذشته در شهرستان هایی از قبیل مراغه، میانه، بستان آباد، هشترود، چاراویماق، ملکان، سراب، هریس، کلیبر و ورزقان اجرایی شده و امسال نیز شهرستان هوراند به جمع آنها اضافه شده است.

وی از بکارگیری ارقام جدید بذر و انتقال آخرین یافته های تحقیقاتی کشاورزی به مزرعه را از دستاوردهای طرح امنیت غذایی در آذربایجان شرقی برشمرد و ادامه داد: تاکنون بیش از ۳۰ درصد اهداف طرح در استان تحقق یافته و ما در اجرای آن پنج درصد نیز از برنامه زمانبندی جلو هستیم.

مدیر طرح ارتقای امنیت غذایی تشریح کرد: طرح ارتقای امنیت غذایی در سال زراعی گذشته در ۵۷ هزار هکتار از مزارع گندم، هفت هزار هکتار مزارع جو و پنج هزار هکتار از اراضی زیر کشت صیفی جات اجرا شد و این رقم امسال در حوزه گندم ۱۰ هزار هکتار و در بخش جو ۶۰۰ هکتار افزایش دارد. 

وی گفت: اجرای طرح ارتقای امنیت غذایی، بودجه مشخصی ندارد و اعتبارات آن در قالب یارانه به کشاورزان و نیز تامین ادوات کشاورزی برای آنان ارایه می شود. 

وی با بیان اینکه مرکز تحقیقات کشاورزی دیم کشور در مراغه با ارایه ارقام جدید بذر و علم و فناوری از اجرای طرح ارتقای امنیت غذایی حمایت می کند، افزود: همکاران ما در سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان شرقی نیز در دهستان ها با تمام وجود برای پیشبرد طرح از جان مایه می گذارند.

محمد حسین صومی، رییس دانشگاه علوم پزشکی تبریز

تحقق امنیت غذایی در آذربایجان‌شرقی نیازمند هماهنگی بین‌بخشی است

رییس دانشگاه علوم پزشکی تبریز نیز در این خصوص گفت: تحقق کامل امنیت غذایی در جامعه نیازمند هماهنگی بین‌بخشی است.

محمدحسین صومی با اشاره به اهمیت موضوع دفاع از حقوق مردم در سلامتی و امنیت غذایی، افزود: سلامت مردم مقوله ای است که نیاز به هماهنگی های بین بخشی دستگاه های ذیربط را می طلبد و حمایت و پشتیبانی سایر دستگاه های دولتی و غیردولتی نیز در پیشبرد اهداف این کمیته موثر خواهد بود.

وی ادامه داد: کمیته صیانت از حقوق مردم در سلامت و امنیت غذایی طبق تفاهم نامه چندجانبه دادستانی کل کشور و دستگاه های مختلف مرتبط با مسئولیت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و به تبع آن دانشگاه های علوم پزشکی استان ها به منظور رفع نواقص اجرایی و رعایت قوانین، مقررات، ضوابط و استانداردهای تعریف شده برای تحقق اهداف سلامت تشکیل شده است.

وی ابراز امیدواری کرد مشکلات سلامت و امنیت غذایی استان با مطرح شدن در کمیته یاد شده و با استفاده از اهرم اجرایی دادستانی و با حکم قضایی برای دفاع از حقوق عامه مردم حل شوند.

غلامرضا نوری، عضو کمیسیون کشاورزی و نماینده مردم بستان آباد در مجلس شورای اسلامی

تامین مواد غذایی آینده جهان در معرض تهدید است

عضو کمیسیون کشاورزی و نماینده مردم بستان آباد در مجلس شورای اسلامی نیز گفت: کسری منابع آبی، افزایش فرسایش خاک، کاهش مساحت جنگل‌ها و افزایش مساحت بیابان، نشانگر این است که تامین امنیت غذایی جهان در آینده در معرض تهدید است.

غلامرضا نوری اظهار کرد: رفع این تهدید و تامین امنیت غذایی با افزایش بهره وری امکان پذیر است.

 وی افزود: جمعیت کشور رو به پیری است و این موضوع نیز تامین مواد غذایی را در آینده دچار مشکل می کند بر این اساس اکنون طرح افزایش جمعیت از دغدغه های کشور محسوب می شود و در دستور کار قرار گرفته است.

نماینده مردم بستان آباد همچنین با تاکید بر جمع آوری آمار و اعداد درست و قابل اتکا در حوزه کشاورزی، گفت: هر برنامه ریزی نیازمند آمار و ارقام صحیح است، تا مشکلات به درستی ارزیابی و رفع شوند.

وی ادامه داد: لازمه توسعه بخش کشاورزی، اجرای قانون تمرکز وظایف است و یکی از اشکالات قوانین حاضر، این است که این قوانین برای میدان عملیاتی در نظر گرفته نشده اند.

اکبر فتحی، رییس سازمان جهادکشاورزی آذربایجان شرقی

لازمه توسعه بخش کشاورزی، اجرای قانون تمرکز وظایف است

رییس سازمان جهادکشاورزی آذربایجان شرقی نیز با اشاره به رسالت اصلی این سازمان و وزارت متبوع که تامین امنیت غذایی است، گفت: تامین این مهم به همکاری همه و همکاری وزارت نیرو، اقتصاد و دارایی، بانک مرکزی و محیط زیست گره خورده است.

اکبر فتحی یادآور شد: هماهنگ کردن دستگاه های فرابخشی از عهده وزارت کشاورزی برنمی آید، و مجلس شورای اسلامی به خصوص کمیسیون کشاورزی باید کمک حال بخش کشاورزی باشد.

وی ادامه داد: همه مشکلات که بیان می کنند بیشتر ریشه در عدم وجود نظام بهره برداری کارآمد در بخش کشاورزی وعدم کارایی بازرگانی محصولات کشاورزی دارد و از کمیسیون کشاورزی انتظار داریم، برای اصلاح این ساختارها عالمانه وارد شود.

فتحی اظهار کرد: رسالت اصلی بخش کشاورزی تامین امنیت غذایی است، اما با این همه زنجیرها و مشکلاتی که در پای تولید این بخش است، نمی تواند به وظیفه خود عمل کند.