«کاظم خاوازی» روز چهارشنبه در صحن علنی مجلس شورای اسلامی در پاسخ به نمایندگان مجلس درباره طرح خودکفایی و خوداتکایی گندم، افزود: با توجه به تولیدات صورت گرفته تولید گندم مورد نیاز کشور در پنج سال گذشته تثبیت شده است.
وزیر جهاد کشاورزی اضافه کرد: این موضوع مربوط به سالهای ۹۳ و ۹۴ است و من از اردیبهشت ماه وارد وزارت جهاد کشاورزی شدم و تلاش کردم همه اسناد را عادلانه مورد بررسی قرار دهم.
وی اظهارداشت: براساس ماده ۷ قانون تنظیم مقررات مالی دولت، طرح تملک های دارایی های سرمایه ای در یک زمان مشخص شروع شده و خاتمه می یابد، یعنی این طرح خودکفایی گندم در فاصله سالهای ۸۲ تا ۹۳ اجرا شده است و سازمان برنامه و بودجه این طرح را خاتمه یافته می داند.
وزیر جهاد کشاورزی تصریح کرد: دراین طرح، رسیدن به هدف تجمعی تولید ۱۱۷.۳ میلیون تن گندم پیش بینی شده که در نهایت این عدد به ۱۴۱ میلیون تن رسیده است. طرح خودکفایی گندم به اتمام رسیده است و طرح دیگری تحت عنوان ضریب خوداتکایی در تولید محصولات راهبردی کشاورزی توسط سازمان برنامه و بودجه به تصویب رسید.
خاوازی ادامه داد: در فاصله پنج سال بعد و پنج سال قبل این طرح را مورد بررسی قرار دادم که بر اساس آن، به صورت تجمعی در مدت پنج سال ۴۹.۵ میلیون تن گندم با میانگین سالانه ۹.۹ میلیون تن تولید شد. اما در مدت یاد شده، ردیف ارتقای ضریب خود اتکایی در محصولات راهبردی ۶۵.۲ میلیون تن با میانگین تولید ۱۳ میلیون تن در سال بوده است.
وی افزود: میزان واردات در پنج سال منتهی به پایان طرح، ۱۹ میلیون تن با متوسط ۳.۸ میلیون تن بوده است.
وزیر جهاد کشاورزی با بیان اینکه طرح خودکفایی و خود اتکایی مورد حمایت است، اضافه کرد: در طرح خودکفایی گندم مربوط به سالهای ۸۲ تا ۹۳ به طور متوسط ۵۵ درصد اعتبار، صرف ناظرین گندم شد به طوری که در دو و سه سال آخر طرح، همه ناظرین با تصویب مجلس جذب وزارت جهاد کشاورزی شدند.
وی اظهارداشت: در عمل، طرح ضریب خوداتکایی و خودکفایی گندم برای بحث پرسنلی صرف شده است.
واردات ۳ تا ۵ میلیون گندم برای حفظ ذخایر
خاوازی اضافه کرد: هر کشوری باید ذخایر استراتژیک خود را داشته باشد که بر این اساس، بین سه تا پنج میلیون تن گندم توسط شرکت بازرگانی دولتی ایران وارد می شود.
وی اظهارداشت: البته این موضوع از مردادماه سال ۹۸ رخ داده است.
به گفته وزیر جهاد کشاورزی، مدیریت واردات با وزارت جهاد کشاورزی نیست، اما این واردات برای تامین ذخایر استراتژیک کشور است و باید کشور ذخایر استراتژیک داشته باشد.
وی ادامه داد: تولید گندم به اندازه نیاز و مصرف داخل وجود دارد.
ضایعات ۷ درصدی در گندم
خاوازی با بیان اینکه هیچ کشاورزی اجباری برای فروش گندم به دولت ندارد، افزود: آنچه خرید را تضمین می کند قیمت های محصولات دیگر در بازار است، به عنوان مثال اگر قیمت ذرت و جو بالا باشد به طور قطع گندمکار، محصول خود را نمی فروشد.
وزیر جهاد کشاورزی با بیان اینکه گندم هفت درصد ضایعات دارد، افزود: اکنون حدود ۱۷هزار کمباین در این بخش داریم اما به ۱۴هزار کمباین دیگر نیاز است زیرا در پنج ماه تا کمباین ها به استان های مختلف منتقل شوند باد موجب ریزش گندم می شود که این مهم نیازمند کمک دولت و مجلس شورای اسلامی است.
وی اظهار داشت: بنابراین ۶۷ درصد گندم خرید تضمینی، ۸.۵ درصد بذر مصرفی، ۷ درصد ضایعات از مزرعه تا کارخانه آرد، ۱۰ درصد خوراک دام و طیور، دو درصد خود مصرفی، نیم درصد صادرات و مابقی برای تولید ماکارونی و مشتقات استفاده می شود.
وزیر جهاد کشاورزی با بیان اینکه کارخانجات آرد ۵۰۰ هزارتن معادل پنج درصد گندم را جدا از سهمیه خود از کشاورزان خرید کرده اند اضافه کرد: بنابراین به اندازه نیاز کشور گندم تولید می شود و این مهم در پنج سال گذشته تثبیت شده است.
خاوازی گفت: با وجود محدودیت منابع آبی ۷۰ درصد گندم مورد نیاز کشور از کشت آبی تامین می شود بنابراین انتظار می رود دولت و مجلس کمک کنند زیرا با سرمایه گذاری در این بخش می تواند بیش از ۱۵ تا ۱۶ میلیون تن تولید گندم داشته باشیم که می توان ذخایر استراتژیک را از این محل تامین کرد.
وی با بیان اینکه وضعیت مکانیزاسیون بخش کشاورزی باید ارتقا یابد افزود: در مکانیزاسیون خیلی عقب هستیم زیرا اکنون حدود ۵۳ هزار کارنده غلات داریم که باید به ۸۰ هزار کارنده افزایش یابد و همچنین در تراکتور و سمپاش کمبود داریم.
خاوازی ادامه داد: این درحالی است که در این چند سال مکانیزاسیون بخش کشاورزی ارتقا یافته اما تا ایده آل فاصله داریم.
وزیر جهاد کشاورزی درباره انتقال تکنولوژی های نوین گفت: شرایط ما در کشور از لحاظ مواد آلی و تبخیر شکننده است و انچه امروز می تواند به ما کمک کند بحث قیمت و قیمت گذاری است بنابراین تلاش داریم که امسال دولت قیمتی را تعیین کند که همه کشاورزان برای کشت گندم ترغیب شوند.
وی درباره نفوذ ارقام جدید گندم از جمله پیشگام، مهرگان و رخشان افزود: اکنون نفوذ ارقام پرمحصول گندم آبی بین ۴۵ تا ۵۰ درصد است که رقم پایینی است و باید حداقل در گندم آبی به ۶۵ درصد و دیم ۴۵ درصد برسد.
خاوازی اظهارداشت: همچنین آبیاری میکرو و تیپ را در بحث آب پیشنهاد داده ایم زیرا کشاورزانی داریم که به ازای هر مترمکعب ۱.۷ کیلوگرم ماده خشک گندم برداشت می کنند یعنی برای ۱۰ تن گندم ۶ هزارو ۲۰۰ متر مکعب آب مصرف می کنند.
وی درباره طرح یاوران تولید گفت: بنابراین تلاش داریم که از طریق یاوران تولید دانش را به کشاورزان منتقل کنیم.
پیگیری متعادل سازی قیمت کود هستیم
وی دربحث قیمت گذاری کود اظهارداشت: بحث کود را با جدیت پیگیری می کنیم زیرا کودهای نیتروژنی که ۲.۴ میلیون تن و بخش قابل توجه کود مصرفی کشور است، ریالی افزایش قیمت نخواهیم داشت.
وی با بیان اینکه در کودهای فسفاته و پتاسه وابسته هستیم، افزود: ۴۰۰ هزارتن کود فسفاته و ۲۰۰ هزارتن کود پتاسه وارد می شود که اکنون قراردادهایی در داخل کشور بسته ایم و خاک فسفات وارد می کنیم.
به گفته وی، اکنون کودهای ترکیبی را طراحی می کنیم که کودهای ام تی کی است که پیگیر هستیم که به اندازه کافی یارانه دریافت کنیم تا قیمت ها به حد تعادل برسد.
وزیر جهاد کشاورزی از نمایندگان مجلس و دولت خواست تا در بودجه سال ۱۴۰۰ بخش کشاورزی در بحث تسهیلات، اعتبارات و سرمایه در گردش کمک کنند.
خاوازی همچنین از بانک مرکزی خواست تا در هر شرایطی منابعی را برای نهاده های بخش کشاورزی قرار دهند تا کشاورزان با مشکل روبرو نشوند.