«دیوید سانسن» مدیر تارنمای«جهان ورای جنگ» روز پنجشنبه در گفتگوی اختصاصی با ایرنا درباره حملات یازدهم سپتامبر به برجهای دوقلوی تجارت جهانی در نیویورک، افزود: هزینهای که در تمام این سالها برای جنگ به اصطلاح علیه تروریسم انجام شد، میتوانست صرف حل مشکلات داخل کشور و کسب خوشنامی برای آمریکا شود.
وی در پاسخ به اینکه چرا با گذشت سالهای طولانی از حملات ۱۱ سپتامبر و آغاز جنگ آمریکا با تروریسم، شاهد پدیدهای به نام داعش بودهایم، اظهار کرد: زیرا که با بمباران، اشغال، یورش به خانههای مردم و کشتار هیچ وقت نمیتوان به تروریسم پاسخ داد. نمیتوان با کاربرد جنگ افزارهای ممنوعه و شکنجه زندانیان با خشونت مقابله کرد. این کارها خود خشونتزا بوده است.
در ۱۱ سپتامبر ۲۰۰۱ مصادف با ۲۰ شهریور۱۳۸۰ ، ۹ عضو گروه تروریستی القاعده که اتباع سعودی بودند و از پشتیبانی مالی و فکری این رژیم هم برخوردار بودند، با ربایش ۲ فروند هواپیمای مسافربری، به ساختمانهای بلند و ۲ قلوی مرکز تجارت جهانی در نیویورک کوبیدند که در اثر آن این ۲ ساختمان به طور کامل تخریب و گفته میشود هزاران نفر جان باختند.
گروه هواپیماربایان، هواپیمای سوم را به پنتاگون، واقع درارلینگتون در ویرجینیا زدند. هواپیمای چهارم اما در زمینی نزدیک شنکسویل، در ایالت پنسیلوانیا، سرنگون شد.
واکنش ایالات متحده به این حملات، شروع جنگ با تروریسم با حمله به افغانستان و برکنار کردن طالبان از قدرت بود. هرچند که پس از حدود ۲۰ سال بار دیگر مذاکره با این گروه را آغاز کرده است.
این نویسنده آمریکایی تاکید کرد: از ابتدا اساس کار به گونهای گذاشته شد که خشونتزا بود و با واکنش بمبگذاری و حملات انتحاری روبرو شد. ما همان سال ۲۰۰۴ که با این حملات در عراق روبرو شدیم باید از آن کشور خارج میشدیم اما با اقداماتی که آمریکا کرد، شاهد افزایش فعالیتهای تروریستی بودهایم.
سانسن با تاکید بر اینکه خروج کامل نیروهای آمریکایی از افغانستان همین امروز هم ممکن است، تصریح کرد: اوباما و خود ترامپ بارها قول خروج داده بودند. این کار پیچیدهای نیست و اگر این کار انجام شود، ولو اینکه یک بحران به وجود آید، پس از مدتی افغانستان از پس مشکلاتش بر خواهد آمد. تداوم حضور آمریکاست که چشمانداز پس از خروج را میتواند تیرهتر کند.
وی خاطرنشان کرد: اما به دلیل منافع برخی جریانها و سیاست رسانههای اصلی آمریکا و همینطور مسائل انتخاباتی داخلی از جمله کسب رای گروههای نژادپرست و نظامیگرا، سیاستمداران برای خارج شدن از افغانستان و عراق بهانه تراشی میکنند.
این فعال ضد جنگ افزود: مجموع عوامل ایدئولوژیک، رسانهای، منافع مالی و حماقت سیاسی و تکبر دست به دست هم داده است که آمریکا درگیر جنگهای پرهزینه بماند.
سانسن درباره نقش رسانههای اصلی آمریکا در آغاز جنگها و توجیه ادامه حضور در آن چه بوده است، اظهار کرد: آنها بخش جداییناپذیر این جنگها بوده و هستند. بدون آنها، توجیه کردن و تبلیغات برای این جنگها عملی نمیشد.
وی یادآور شد: رسانههای اصلی آمریکا همچون نیویورک تایمز، واشنگتن پست و شبکههای مهم تلویزیونی بودند که این جنگها را زمینهسازی کردند. دروغپردازیهای این رسانهها برای جنگهای آمریکا، در هماهنگی کامل با پنتاگون و وزارت خارجه صورت میگیرد و نقش آنها کلیدی بوده است.
نویسنده چند کتاب درباره جنگافروزیهای آمریکا ادامه داد: برخی از این رسانهها بعدها عذرخواهی رسمی کردند. از جمله نیویورک تایمز از پشتیبانی خود برای حمله و اشغال عراق عذرخواهی کرد اما دیگر دیر شده بود.
دیوید سانسن به عنوان یک فعال ضد جنگ در جامعه مدنی آمریکا شناخته میشود و تاکنون چند کتاب در نقد سیاستهای جنگافروزانه کاخ سفید منتشر کرده است که از جمله آن "زمانی که جهان جنگ را غیرقانونی کرد" است. وی هم اکنون مدیر تارنمای ضد جنگ «جهان ورای جنگ» است که با هدف افزایش آگاهی شهروندان آمریکایی درباره هزینههای انسانی و مالی سیاستهای پنتاگون و کاخ سفید فعالیت میکند.