به گزارش ایرنا، اتحادیه اروپا نسبت به طرح جدید دولت بوریس جانسون برای اصلاح بند موسوم به پروتکل ایرلند شمالی به طور جدی ابراز نگرانی کرده است. ماروس سفکوویچ نایب رئیس اتحادیه اروپا امروز برای دیدار با مایکل گوو معاون نخست وزیر و مغز متفکر برگزیت از بروکسل راهی لندن شده تا نسبت به عواقب اقدام دولت انگلیس هشدار دهد.
بوریس جانسون نخست وزیر انگلیس دیروز لایحهای را با هدف آنچه «تضمین پویایی و امنیت بازار داخلی» این کشور نامید، منتشر کرد و از نمایندگان مجلس خواست تا از آن حمایت کنند. او با ارائه این لایحه قصد دارد تا پروتکل ایرلند شمالی را که ۷ ماه پیش با اتحادیه اروپا درباره آن توافق کرد، نادیده بگیرد.
براساس این پروتکل تبادل کالا میان انگلیس و ایرلند شمالی، از ۱۲ دیماه ۱۳۹۹ مطابق با قوانین اتحادیه اروپا صورت میگیرد. همچنین شرکتهای تجاری انگلیس مستقر در ایرلند شمالی تابع قوانین اتحادیه اروپا و ناگزیر به تکمیل برگه گمرکی خواهند بود.
«مایکل گوو» خرداد ماه گذشته گفته بود که دولت برای دستیابی به توافق با اتحادیه اروپا ناگزیر به این طرح تن داد. وی با این حال مدعی شد که بازرسیهای مرزی تا حد امکان حداقل خواهد بود و دولت تلاش میکند تا از حجم فرآیندهای اداری بکاهد.
به گزارش ایرنا، آینده وضع ایرلند شمالی یکی مناقشههای اصلی انگلیس و اتحادیه اروپا در جریان مذاکرات برگزیت بود. این منطقه از نظر جغرافیایی در جزیره ایرلند اما در قلمرو سیاسی انگلیس است.
اتحادیه اروپا اصرار دارد که بعد از برگزیت امکان تردد آزاد در آن جزیره وجود داشته باشد. این درخواست به دلایل اقتصادی و مهمتر از آن حفظ توافق صلحی است که به چند دهه خشونت بین ناسیونالیستهای ایرلندی و وفاداران به انگلیس پایان داد.
به همین خاطر طرح جدید دولت جانسون برای نادیده گرفتن پروتکل ایرلند شمالی با انتقادهای زیادی در داخل و خارج مواجه شده است. «اورسولا فون درلاین» رئیس کمیسیون اروپا هشدار داده که اگر لایحه جدید دولت انگلیس در پارلمان این کشور به تصویب برسد، قوانین بینالملل نقض خواهد شد.
«دیوید ساسولی» رئیس پارلمان اروپا هم گفته که این تصمیم تبعات بسیار بدی را برای انگلیس در پی خواهد داشت. همچنین آلمان به عنوان رئیس دورهای شورای اروپایی خواستار اجرای کامل تعهدات انگلیس بر اساس توافق میان دو طرف شده است.
در آن سوی اقیانوس اطلس هم نانسی پلوسی رئیس دمکرات مجلس نمایندگان آمریکا، هشدار داده که اگر انگلیس پیمان صلح موسوم به «جمعه نیک» میان ایرلند و ایرلند شمالی را تضعیف کند، کنگره توافق تجاری میان آمریکا و انگلیس را تصویب نخواهد کرد.
در داخل هم علاوه بر احزاب سیاسی مخالف دولت، همحزبیهای جانسون حملات تندی روانه طرح یادشده کردهاند. جان میجر نخست وزیر اسبق انگلیس از حزب محافظه کار هشدار داده که طرح جنجال دولت، اعتبار بینالمللی کشور را تضعیف کرده و آن را سرکش نشان میدهد.
در همین حال یک دیپلمات اروپایی که خواست نامش فاش نشود به خبرگزاری رویترز گفته که اگر مذاکرات امروز دو طرف به نتیجه نرسد، اتحادیه اروپا علیه لندن اقدام حقوقی خواهد کرد. بر اساس برنامه اعلام شده قرار بود «سفکوویچ» و «گوو» امروز حوالی ساعت ۱۲ به وقت محلی لندن در چارچوب کمیته مشترک برگزیت که بر روند خروج انگلیس از اتحادیه اروپا نظارت دارد، ملاقات کنند.
هم زمان دور هشتم مذاکرات «پسابرگزیت» درباره آینده همکاریهای تجاری انگلیس و اتحادیه اروپا میان نمایندگان دو طرف از سهشنبه آغاز شده است. دو طرف، رسما تا پایان دسامبر برای رسیدن به یک توافق دادوستد آزاد مهلت دارند.
نتیجه مذاکرات امروز هرآنچه باشد، به نطر میرسد که شوک جانسون به اولین و بزرگترین شریک تجاری کشورش دستکم تاکنون کار ساز بوده و توانسته طرف مقابل را به تکاپو وادار کند. جانسون به خوبی آگاه است که انگلیس در اوج بحران کرونا و فشارهایی که در سه سال گذشته بر اثر ابهامات ناشی از برگزیت تحمل کرده، تاب برگزیت بدون توافق را ندارد.
انگلیس ۳۱ ژانویه گذشته (۱۱ بهمن ۹۸) به طور رسمی اتحادیه اروپا را پس از ۴۷ سال عضویت ترک کرد و تا آخر سال جاری میلادی تابع قوانین دوره گذار است. در کل، دو طرف امیدوار هستند تا پیش از پایان این دوره، درباره آینده همکاریهای دوجانبه به توافق برسند. در غیر این صورت، روابط تجاری انگلیس و اتحادیه اروپا از سال آینده میلادی مطابق با مقررات سازمان تجارت جهانی پیگیری میشود که با توجه به چهار دهه روابط ۲ طرف خسارتهای مالی هنگفتی را به طرف انگلیسی تحمیل خواهد کرد.