کرمانشاه- ایرنا- پس از چند روز آزمایش بر روی نمونه‌های آب روستای «شیخ‌صله» ثلاث‌باباجانی، آلودگی آب با فاضلاب به اثبات رسید و رییس شبکه بهداشت استان کرمانشاه اگرچه باقطعیت دلیل مسمومیت مردم را مصرف آب آلوده اعلام کرد اما مسوُولان آب و فاضلاب می‌گویند آب شبکه روستا سالم و بهداشتی است.

با اثبات ورود فاضلاب به داخل آب روستا؛ مسوولان شرکت آب و فاضلاب کشور روز جمعه از روستای شیخ صله بازدید کردند و دستور دادند که جداسازی فاضلاب به صورت اضطراری برای تامین آب شرب سالم و بهداشتی مردم روستا انجام شود.

به گزارش خبرنگار ایرنا؛ آلودگی آب روستای شیخ صله ثلاث باباجانی که از روز دوشنبه هفته گذشته آغاز و امروز وارد ششمین روز خود شد و اهالی روستا اکنون منتظر برگزاری جلسه تعیین تکلیف آن با حضور معاون شرکت آب و فاضلاب کشور و استاندار و مسوولان استانی هستند تا درباره آن تصمیم‌گیری کنند.

دوشنبه ۱۷شهریور مسمومیت اهالی روستالی شیخ صله ابتدا با ۷۰ نفر آغاز و در نهایت بعد از سه روز به ۳۲۰ نفر افزایش یافت که اغلب آن ها کودک بودند و در بیمارستان فوق تخصصی دکترمحمدکرمانشاهی شهر کرمانشاه بستری شدند. 

به گفته رییس بیمارستان فوق تخصصی دکتر محمدکرمانشاهی ۲۴ کودک مسموم شده روستای شیخ‌صله در این بیمارستان که علایم اسهال و استفراغ داشتند، بستری شدند.

فرماندار ثلاث باباجانی اولین مسوولی بود که موضوع مسمومیت ۷۰ نفر از اهالی این روستا را رسانه‌ای کرد و پس از آن معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه نیز اعلام کرد که مسمومیت این افراد به دلیل مصرف آب آلوده بوده است.

مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب کرمانشاه نیز پس از این اظهارات اعلام کرد که آب شبکه روستا آلوده نبوده و سالم است و احتمالا مردم روستا از آب چاه‌های غیرمجاز که آلوده به فاضلاب بوده استفاده کرده و مسموم شده‌اند.

همچنین شرکت آب و فاضلاب استان کرمانشاه روز پنجشنبه ۲۰ شهریور خبرنگاران را به آزمایشگاه کنترل کیفیت آب دعوت کرد و سرپرست دفتر پایش و نظارت بر کیفیت آب و فاضلاب شرکت آبفا استان کرمانشاه اعلام کرد که نتایج تمام آزمایش‌های انجام شده بر روی نمونه‌های آب روستای شیخ‌صله ثلاث‌باباجانی سلامت آب این روستا را تایید می‌کند و نشان می‌دهد هیچ‌گونه آلودگی در آب  این روستا وجود ندارد.

آب آلوده به فاضلاب شده است

پس از این اظهارات بار دیگر معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه و رییس شبکه بهداشت استان اعلام کرد که دلیل اصلی و قطعی مسمومیت مردم روستای شیخ صله مصرف آب آلوده بوده و اظهار داشت: بنابر نمونه‌برداری‌های علمی و آزمایش‌های دقیق در مراکز پیشرفته آزمایشگاهی حوزه بهداشت استان، آلودگی منابع آبی روستای شیخ‌صله در ثلاث‌باباجانی به دلیل نداشتن کلر مناسب و آلودگی آن با فاضلاب قطعی است.

دکتر «ابراهیم شکیبا» افزود: این نمونه برداری ها یک روز قبل از طغیان و روز بعد از آن از آب مصرفی در مناطق مختلف روستا جمع آوری شده و همه این آزمایش ها نشانگر آلودگی آب به دلیل نبود کلر مناسب و آلودگی آب‌ با فاضلاب است.

او گفت: از بررسـی مسـتندات و بازدیـدهای میدانی مشـخص شد که از سه ماه گذشـته نوسانات کلر باقی مانده بـه دلیل نقص فنی سیسـتم سـالم سازی آب، ثبت و به شـرکت آبفا گزارش شده؛ همچنین وجود منابع آلاینـده در پیرامون منبع تـامین کننـده آب و عـدم بهسازی و لایروبی مخزن جمع آوری آب چشـمه و رعایت نکردن حریم بهداشتی منبع تامین کننده آب مشهود بوده است.

او با بیان اینکه کلرسنجی روزانه طی ۲ هفته پیش از بروز طغیان صفر بوده است، اظهار داشت: آخرین نتیجه میکروبی قبل از بروز طغیان در تاریـخ ۱۵ شـهریور از روسـتای شـیخ صله و بازارچه مرزی از نظر «اشریشـیاکلی» (باکتری) و آلودگی آب بـا فاضـلاب توسط آزمایشـگاه آب و فاضلاب مرکز بهـداشت ثلاث باباجانی مثبت گزارش شده است.

به گفته او، منبع آب دارای دریچه نفوذپذیر بـا امکان نشت رواناب سـطحی است و از زمان ساخت مخزن جمع آوری آب چشمه، لایروبی آن انجام نشده است.

شکیبا گفت: در صـبح روز شروع طغیان میزان کلر باقی مانده در شبکه توزیع صفر گزارش و ثبت شده بود و بعدازظهر با انجام کلرزنی بصورت دستی و اسـتفاده از قرص های کلر میزان کلر به ۲ پی پی ام در ابتدای شبکه توزیع و ۰/۷ پی پی ام در فاصـله زمانی کوتاه در انتهای شـبکه رسـید که این میزان کلر خواهی می تواند نشانه وجود ماده آلی در شبکه و آلودگی آب بوده باشد.

آب دارای آلودگی و غیرقابل استفاده برای شرب بود

معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه اضافه کرد: همچنین نمونه برداری از آب شـبکه توزیع در حین طغیان در تاریخ ۱۷ شهریورماه انجام گرفت که براساس نتایج بدسـت آمده در تاریخ ۱۹ شهریورماه، دارای آلودگی باکتریولوژیکی و غیرقابل استفاده برای شرب می باشد.

او عنوان کرد: طی بررسـی های به عمل آمـده در سـطح روسـتا در چنـد روز اخیر، مراسم خاص و دارای تجمع و همچنین توزیع موادغذایی و نذورات در بین خانوارهای روسـتاییان وجود نداشـته است و بنابراین احتمال طغیان در اثر مصرف موادغذایی منتفی می باشد.

آنچنان که شکیبا گفت، مـدرسه روسـتا دارای مخزن آب است و با بازبودن مـدرسه و اسـتفاده دانش آموزان از آب لوله کشـی، موارد بیماری زیادی میان دانش آموزان مشاهـده شده که تا اطلاع ثانوی و با هماهنگی شورای تامین شهرسـتان، مدرسه تعطیل شده است.

او همچنین گفت: دفع فاضـلاب توالت در خانوارهـا بصورت چاه جـذبی است و تعـدادی از این خانوارها در بالادست مظهر چشمه تامین کننده آب روستا قرار دارند؛ بنابراین سامانه آبرسانی به دلیل عدم کلرزنی، عدم بهسازی منبع و امکان نشت فاضـلاب به علت بالا بودن سـطح آب زیرزمینی، با ریسک زیاد ارزیابی می شود.

شکیبا گفت: با دلایل و مستندات موجود بر اساس معیارهای علمی وزارت بهداشت ،آلودگی منابع آب قطعی است و با توجه به این امر در روزهای اخیر تلاش های خوبی توسط فرماندار و مجموعه آبفا برای اصلاح و بهینه سازی آب روستا انجام گرفته است.

او با تشکر از مسوولان استان در پیگیری این موضوع در پایان گفت: اعزام تیم واکنش سریع معاونت بهداشتی، اقدامات درمانی به موقع و مناسب برای درمان بیماران بستری و سرپایی، تهیه نقشه اپیدمیولوژی و گروه های سنی، نمونه برداری باکتریولوژیک آب در مراحل متعدد، تهیه نمونه های التور و ارسال به آزمایشگاه شهرستان، تهیه نمونه های استول برای آزمایشات باکتریولوژیک، انگل شناسی و کشت مدفوع، تهیه و ارسال به آزمایشگاه تحقیقات گوارش و کبد تهران، بیماریابی فعال بصورت خانه به خانه، تشدید نظام سندرمیک بیماری های واگیر در منطقه بروز طغیان و کل شهرستان، درمان همه بیماران بستری سرپایی و پیگیری آنها تا حصول نتیجه قطعی، اعزام و استقرار اتوبوس آمبولانس در شهرستان و اعزام بیماران و پذیرش و درمان بیماران در بیمارستان های مربوطه از جمله اقدامات دانشگاه علوم پزشکی در این مدت بوده است.

۳۴۰ نفر مسموم شدند

رییس شبکه بهداشت استان کرمانشاه همچنین در ادامه به شست و شو و کلرزنی مخازن و لوله‌های آب روستای شیخ صله اشاره کرد و گفت: که به مردم تاکید کرده‌ایم از آب لوله کشی فعلی تا زمان تایید نتیجه آزمایش‌های جدید برای آشامیدن، فقط برای استحمام و شست و شو استفاده کنند.

شکیبا، مجموع بیماران مسموم شده روستای شیخ صله بر اثر استفاده از آب آلوده را  حدود ۳۴۰ نفر اعلام کرد و افزود: اکثر این افراد به صورت سرپایی درمان و کمتر از ۵۰ نفر نیز در بیمارستان های جوانرود، ثلاث و کرمانشاه بستری شده اند و هم اکنون مشکل خاصی وجود ندارد.

تاکید بر جداسازی فاضلاب و بهسازی با کیفیت چشمه

در نهایت روز پنجشنبه ۲۰ شهریور هیاتی متشکل از معاون و مدیران کل دفاتر شرکت مهندسی آبفا کشور به منظور بازدید میدانی و بررسی وضعیت آب شرب روستای شیخ صله شهرستان ثلاث باباجانی استان کرمانشاه در این روستا حضور یافتند و از نزدیک به بررسی شرایط و وضعیت منبع تأمین آب، مخزن و شبکه توزیع آب روستا پرداختند.

سرپرستی این هیات را سید«حمیدرضا کشفی» معاون راهبری و نظارت بر بهره‌برداری شرکت آب و فاضلاب کشور بر عهده داشت که در این بازدید بر جداسازی فاضلاب به صورت اضطراری و در ۲ فازجداگانه، بهسازی با کیفیت چشمه و انجام مطالعات و اجرای حفاری چاه عمیق به منظور تأمین آب مطمئن روستا تأکید کرد.

این هیات قرار است در جلسه ای با حضور استاندار و مسوولان استانی در استانداری کرمانشاه وضعیت آب این روستا را به صورت تخصصی مورد بحث و بررسی قرار دهند و برای آن تصمیم گیری کنند.

تامین آب شرب با تانکر و آب بسته‌بندی تا تعیین تکلیف نهایی

فرماندار ثلاث باباجانی نیز در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: آب لوله کشی روستا اکنون وصل است اما به دلیل تامین سلامت مردم از آنها خواسته‌ایم فعلا برای مصارف شرب از این آب استفاده نکنند.

«یدالله شکری» افزود: هر روز ۲ تانکر آب سالم و بهداشتی را در روستا توزیع می‌کند و تاکنون نیز ۱۰ هزار بسته آب معدنی بین مردم روستا برای مصارف شرب توزیع شده است.

وی با بیان اینکه دیگر مسمومیتی را در روستا شاهد نبودیم، گفت: مردم روستا بعد از بروز بیماری و مسمومیت دیگر از آب لوله کشی استفاده نمی‌کنند و خوشبختانه بیمار جدیدی نداشته ایم.

شکری اظهار داشت که تاکنون چندین مرتبه مخزن آب روستای شیخ صله شست و شو شده و کلرزنی نیز انجام گرفته است.

روستای شیخ صله با ۵۰۴ خانوار ۲ هزار و ۲۰۰ نفر جمعیت دارد و در نقطه صفر مرزی با کشور عراق واقع شده است.