به گزارش خبرنگار سیاسی ایرنا، انتخابات یازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی اسفند گذشته در ۲۰۸ حوزه انتخابی برای تعیین ۲۹۰ نماینده برگزار شد. مردم با رفتن به پای صندوق رای ۲۷۹ نماینده را انتخاب کردند و ۱۱ نماینده هم قرار شد در فروردین امسال با برگزاری انتخابات دور دوم به مجلس راه یابند. همان روزهای اسفند با شیوع ویروس کرونا همراه شد و انتخابات فروردین هم به دلیل همین ویروس و حفظ جان شهروندان به تعویق افتاد.
کرسیهای بدون تصدی مجلس
اما این همه ماجرا نبود، کرونا که هر روز جان تعدادی از انسانها را میگرفت در جمع منتخبان مردم در خانه ملت هم نفوذ کرد. «فاطمه رهبر» منتخب مردم تهران، ری، شمیرانات، پردیس و اسلامشهر، «علی رمضانی دستک» منتخب مردم آستانه اشرفیه و همچنین «عیسی جعفری» منتخب مردم بهار و کبودرآهنگ بر اثر کرونا درگذشتند و بدین ترتیب سه کرسی به ۱۱ کرسی خالی بهارستان اضافه شد.
با شروع به کار مجلس یازدهم، اخباری مبنی بر معتبر نبودن مدارک علمی «سینا کمالخانی» منتخب مردم تفرش و آشتیان منتشر و همین امر موجب عدم تایید او از سوی نمایندگان مجلس شد. داستان پرچالش دیگر، موضوع «غلامرضا تاجگردون» منتخب مردم گچساران بود که از همان نخست در تایید صلاحیت او ابهاماتی ایجاد شد. نهایت اینکه نمایندگان در صحن علنی مجلس وی را هم تایید نکردند و این دو منتخب در این دوره از مجلس شورای اسلامی نتوانستند مهر تایید نمایندگان را دریافت کنند.
بنابراین ۱۶ کرسی مجلس بدون تصدی ماند که قرار شد ۱۱ کرسی در ۲۱ شهریور امسال با برگزاری انتخابات دور دوم تعیین تکلیف شوند و وضعیت آن ۵ کرسی دیگر نیز همزمان با انتخابات ریاست جمهوری در ۲۸ خرداد ۱۴۰۰ در میان دوره ای مشخص شود.
انتخابات میان دوره ای و دور دوم
۲ نامزد در هر ۱۱ حوزه انتخابیه "لنجان"، "سمیرم"، "بیجار"، "کرمانشاه"، "ایلام، دره شهر و آبدانان"، "اسلام آباد غرب و دالاهو"، "کرج، فردیس و اشتهارد"، "کردکوی، بندرگز، بندرترکمن و گمیشان"، "میانه"، "اهواز، حمیدیه، باوی و کارون"، و "زنجان و طارم" که حدنصاب ۲۰درصد آرا را کسب نکرده و بیشترین رای را نسبت به سایر رقبا داشتند، قرار شد در دور دوم باهم رقابت کنند.
«جمال عرف» معاون وزیر کشور و رییس ستاد انتخابات روز جمعه-۲۱ شهریورماه- در حاشیه برگزاری دور دوم انتخابات مجلس یازدهم شورای اسلامی با تشریح تفاوت انتخابات میان دوره ای با دوره دوم مجلس گفت: در انتخابات دور دوم، ۲ نامزدی که یک بار رقابت کردند و بیشترین رای را به دست آوردند، شرکت میکنند.
تبلیغات یک هفته ای ۲۲ نامزد ۱۱ حوزه انتخابیه در ۹ استان درحال انجام بود که خبر ردصلاحیت یکی از نامزدهای حوزه انتخابی میانه از سوی شورای نگهبان در رسانهها منتشر شد و این حوزه طبیعتا با یک نامزد نمیتوانست در این دوره از رقابتها رایگیری داشته باشد.
بنابراین حوزه انتخابی میانه به پنج حوزه انتخابی تهران، آستانه، تفرش، گچساران و کبودرآهنگ اضافه شد و نماینده این حوزه هم در انتخابات ۱۴۰۰ مشخص میشود. اما یک سوال اینجا وجود دارد که آیا نامزد مردم میانه هم مانند پنج حوزه انتخابی دیگر بهشکل میاندورهای انتخاب میشود؟
عرف در این باره گفته است که به شورای نگهبان پیشنهاد کردیم انتخابات این حوزه در دور دوم برگزار شود چون نمیخواهیم حق کسی ضایع شود. شورای نگهبان هنوز پاسخ قطعی به این پیشنهاد وزارت کشور نداده است اما «عباسعلی کدخدایی» سخنگوی شورای نگهبان روز گذشته در حاشیه برگزاری انتخابات از برگزاری انتخابات میاندورهای ۶ حوزه در سال ۱۴۰۰ خبر داد.
تبلیغات در فضای مجازی
یکی از تفاوتها و ویژگیهای انتخابات روز گذشته با انتخابات گذشته، انجام تبلیغات در فضای مجازی بود. به دلیل خطر شیوع ویروس کرونا، دستورالعملی در ستاد ملی مقابله با کرونا تدوین و به نامزدها ابلاغ شد که طبق آن نامزدها باید تبلیغات را در فضای مجازی انجام میدادند و همچنین از ظرفیت صدا و سیمای استانی استفاده میکردند. آنان حق برپایی تجمع و راهاندازی کاروناوال نداشتند.
«عبدالرضا رحمانی فضلی» وزیر کشور روز جمعه در جمع خبرنگاران با بیان اینکه برای نخستین بار در چنین شرایط در انتخابات قرار گرفتهایم، خاطرنشان کرد که در صورت تداوم شیوع ویروس کرونا از این دور از انتخابات و فرصتها و برنامههای آن را میتوان در انتخابات ۱۴۰۰ به کار گرفت.
رعایت پروتکل های بهداشتی
یکی دیگر از مهمترین مشخصههای انتخابات روز جمعه ۲۱ شهریور، رعایت کامل پروتکلهای بهداشتی بود. به این شکل که همه حاضران در شعبهها باید از ماسک و دستکش استفاده میکردند. از رای دهندگان هم خواسته شد حتما با ماسک وارد شعبهها شده و همراه خود خودکار داشته باشند. همچنین از خانوادهها خواسته شد به دلیل خطر شیوع کرونا کودکان را با خود سر صندوق های رای نبرند.
درمجموع انتخابات روز گذشته اگر چه متفاوت با سایر انتخابات، برگزار شد و ۱۰ نماینده دیگر به جمع ۲۷۶ نماینده دیگر اضافه شدند. اما در این میان، این حوزه انتخابی «میانه است» که در میانه راه در برزخ انتخابات دور دوم یا میاندورهای مانده است!