سمنان- ایرنا- کاروانسرای تاریخی سمنان واقع در مرکز شهر تا چندی پیش با کارکرد زندان چهره شهر را دچار خدشه کرده بود، اما اکنون با انتقال زندان، یکی از لازمه های آزاد سازی این بنای تاریخی انجام شده است و با تعیین تملک می‌توان به رفع خدشه از چهره شهر امیدوار بود.

استان سمنان دارای ظرفیت‌های زیادی در زمینه میراث فرهنگی و تاریخی است که استفاده از این ظرفیت‌ها، نقش مهمی در توسعه و رونق گردشگری دارد و براساس گزارش‌ها بیش از یک هزار و ۸۳۳ اثر تاریخی، فرهنگی، طبیعی و معنوی در استان شناسایی شده و ۸۵۶ اثر از این تعداد در فهرست آثار ملی ثبت شده است.

یکی از این آثار تاریخی ارزشمند کاروانسرای تاریخی واقع در مرکز شهر سمنان است که به دلیل کارکرد زندان چهره مرکز شهر را دچار خدشه کرده بود و ماه گذشته با حضور وزیر میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی و قول‌های مساعد وی امید است این گره کور باز شود.
کاروانسرای سمنان که به عنوان یکی از ۹۹۹ کاروانسرای ساخته شده در دوران شاه عباس صفوی در شهر سمنان احداث شده  دارای ۴۰۰ سال قدمت است که در سال ۱۳۵۲ به ثبت ملی رسید و پس از سه دهه تغییر کاربری و تبدیل آن به زندان مرکزی شهر سمنان با تلاش پیگیر و مستمر استاندار سمنان و همراهی شورای تامین استان و همکاری مدیرکل و کارکنان اداره کل زندانها و اقدامات تامینی استان و سایر دستگاههای اجرایی همکار خرداد امسال از بند زندان خارج و آزاد سازی شد.

کاروانسرای سمنان تعیین تکلیف شود

استاندار سمنان امروز شنبه ۲۲ شهریور در دیدار ابوالفضل حجتی‌پور سرپرست معاونت توسعه و مدیریت منابع سازمان زندان‌های کشور با وی ضمن اشاره به مالکیت کاروانسرای سمنان به نام قوه قضاییه ابراز داشت: تملک کاروانسرای سمنان تعیین تکلیف شود.

علیرضا آشناگر ابراز داشت: کاربری کاروانسرای سمنان فرهنگی تعریف شده است و ضرورت دارد سازمان زندان‌های کشور مشخص کند می‌خواهد کاربری فرهنگی ایجاد کند یا تملک را به بخش‌ دیگری واگذار کند.

وی ادامه داد: شهرداری سمنان آماده همکاری با سازمان زندان‌ها برای تملک کاروانسرای سمنان است و لازم است این سازمان برای تعیین تملک کاروانسرا همکاری کند.

استاندار سمنان بیان کرد: کاروانسرای سمنان در مرکز شهر واقع شده و آزادسازی آن برای فعالیت‌های فرهنگی مطالبه ای مردمی است.

برای تملک کاروانسرای سمنان همکاری می‌شود

سرپرست معاونت توسعه و مدیریت منابع سازمان زندان‌های کشور نیز در این نشست ابراز داشت: پیگیری و نامه‌نگاری برای تعیین تکلیف کاروانسرای سمنان در دست بررسی است.

ابوالفضل حجتی‌پور ابراز داشت: برنامه‌ریزی‌هایی برای تعیین تکلیف کاروانسرای سمنان مطرح است و باید منتظر نتیجه بود.

وعده وزیر میراث فرهنگی برای تملک کاروانسرای سمنان

وزیر میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی نیز پیش از این گفته بود: نامه‌نگاری و رایزنی با سید ابراهیم رییسی رییس قوه قضاییه برای تملک کاروانسرای سمنان توسط شهرداری را انجام می‌دهم.

علی اصغر مونسان مرداد گذشته در جریان بازدید از کاروانسرای سمنان در گفت و گو با خبرنگاران استان سمنان را دارای ظرفیت تاریخی زیادی ذکر کرد و افزود:بهره گیری از کاروانسرای سمنان به عنوان زندان در فضای شهری کارکرد خوبی نبود.

وی ادامه داد: با همکاری شهرداری سمنان و توافق اولیه انجام شده، روند آزادسازی کاروانسرای سمنان با هدف تقویت مسیر گردشگری در شهر سمنان آغاز شد.
وی بیان کرد: شخصا پیگیر می‌شوم تا با مساعدت و دستور رئیس قوه‌قضاییه کاروانسرا که اکنون در مالکیت اداره کل زندان‌ها و دادگستری سمنان است به تملک شهرداری سمنان در آید.
وزیر میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی تصریح کرد: شهرداری آمادگی پرداخت هزینه تملک را دارد و لازم است با شهرداری برای تملک همراهی شود.
وی ابراز داشت: میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی آمادگی همکاری با شهرداری سمنان برای بازسازی و مرمت را دارد.
 

کاروانسرای سمنان در مسیر گذر فرهنگی شهر

رییس شورای شهر سمنان گفت: کاروانسرای شاه عباسی این شهر حدود ۴۰ سال به عنوان زندان در مرکز شهر مورد استفاده قرار می‌گیرد و پس از آزادسازی، به طرح گذر فرهنگی تاریخی شهر سمنان اضافه می‌شود.

سید مسعود سیادتی ابراز داشت: کاروانسرای شاه عباسی سمنان از بناهای تاریخی مهم سمنان و دارای قدمت صفوی است، آروزی دیرینه مردم سمنان آزادسازی این کاروانسرا از داخل زندان بود.

وی خاطر نشان کرد: این بنای تاریخی در گذشته مورد استفاده نادرست قرار گرفت و اضافه شدن بناهای دیگر به آن هزینه بازسازی این بنا را افزایش خواهد داد، این بنا پس از خروج زندان مرکزی، بر اساس طرح کارشناس اصلاح و در راستای حفظ بناهای تاریخی و اهداف فرهنگی، گردشگری بازسازی می شود و مورد استفاده عموم قرار می گیرد.

وی، با تاکید بر ویژگی های این بنای تاریخی در مرکز شهر گفت: انتظار جامعه ای بدون زندان دست نیافتنی است و در کشورهای پیشرفته نیز مکانی با کارکرد زندان وجود دارد، اما مکان یابی زندان اهمیت دارد و وجود آن در مرکز شهر چهره مناسبی نداشت.

رییس شورای شهر سمنان اضافه کرد: گذر فرهنگی این منطقه از کاروانسرای صفوی  آغاز می شود و با هدایت آب و ایجاد فضای سبز در مکان خالی بین کاروانسرا و فرهنگسرای کومش ادامه می یابد، موزه سلامت در مرکز بهداشت تدین، بوستان خانواده، باغ فیض و میدان ارگ ادامه این گذر فرهنگی را تشکیل می دهد.