مجلس یازدهم ابتکارات تازهای را در پیش گرفته که برخی از این ابتکارات با انتقاداتی در فضای رسانهای مواجه شده است. منتقدان میگویند این ابتکارات چندان با وظایف مجلس و کارکرد نمایندگان مرتبط نیست. یکی از این اقدامات پرسر و صدای نمایندگان مجلس یازدهم، سفرهای استانی تعدادی از نمایندگان تهران به استانهای دیگر از جمله خوزستان و استان سیستان و بلوچستان است. اقداماتی که با پوشش رسانهای گسترده همراه بود و با کلیدواژه نظارت میدانی انجام شده در حالی که مجلس یازدهم در بیش از چهارماه فعالیت خود هنوز نتوانسته قانونی به تصویب برساند.
هر چند این نمایندگان اعلام کردهاند که با قصد بررسی مشکلات این دو استان محروم و تلاش برای استفاده از ظرفیت مجلس برای حل آنها اقدام به این سفرها کردهاند اما در مقابل منتقدان اعتقاد دارند که نمایندگان تهران در ابتدا باید توان و اولویت خود را برای حل مشکلات شهر و استان تهران اختصاص دهند و بعد اگر فرصتی داشتند به پیگیری مشکلات دیگر استانها بپردازند. چرا که این نمایندگان از مردم تهران رای گرفتهاند و باید در مقابل این مردم پاسخگو باشند. از طرف دیگر استان تهران با انوع مشکلات و آسیبهای اجتماعی مواجه است که باید به سرعت مورد رسیدگی قرار گیرد.
طیف دیگری از منتقدان هم بیان میکنند که این استانها خود نماینده دارند و این نمایندگان وظیفه دارند مشکلات استان خود را پیگری کنند و اگر در این زمینه کمکاری صورت گرفته این کمکاری باید رفع شود نه اینکه نماینده استانهای دیگر مسئول رسیدگی به مشکلات حوزه انتخابیه آن نماینده شود.
البته این انتقادات باعث شد این سفرها تنها محدود به تعدادی از نمایندگان تهران باشد. «محمد باقر قالیباف» رئیس مجلس هم با شعار "نظارت میدانی" سفری مفصل به خوزستان داشت که با وجود حمایتهای اصولگرایانه، با انتقادات گستردهای هم روبرو شد چرا که منتقدان این سفر را تبلیغات زودهنگام قالیباف برای انتخابات ۱۴۰۰ ارزیابی کردند. البته اطرافیان قالیباف این گمانه زنیها را رد کردند.
طبق اعلام مجلس قرار است این سفرها ادامه پیدا کند و خبرها حاکی از برنامهریزی برای سفر قالیباف به استان سیستان و بلوچستان است. البته هنوز نه قالیباف و نه نمایندگان تهران که به این دو استان خوزستان و سیستان وبلوچستان سفر کردهاند در مورد نتایج سفر خود اطلاع رسانی شفافی انجام ندادهاند. همچنین مشخص نیست با چه سازوکاری قرار است مشکلات این استانها در نتیجه این سفرها کمتر شود و این سفرها در جایگاهی فراتر از سفرهای نمادین قرار گیرد. از سوی دیگر اگر وعدههایی به مردم داده میشود با توجه به شرایط کشور آیا منابع انجام این وعدهها هم مشخص میشود یا خیر، چرا که در این صورت باعث یاس و ناامیدی بیشتر در مردم و تضعیف جایگاه مجلس خواهد شد.
برای بررسی پیامدها و آثار این سفرها و اینکه آیا این نوع رویکرد برخی از نمایندگان تهران تداخلی در وظایف نمایندگان و قوای سه گانه کشور ایجاد نمیکند با «اسماعیل حسین زهی» نماینده شهر خاش در استان سیستان و بلوچستان و عضو کمیسیون عمران گفتگو کردهایم.
اگر هر نماینده به دنبال منافع شهر خود باشد؛ سنگ روی سنگ بند نمیشود
حسین زهی در پاسخ به این پرسش که نظر شما در مورد سفر تعدادی از نمایندگان تهران به استان خوزستان و سیستان و بلوچستان و همچنین سفر رئیس مجلس به خوزستان و در آینده به سیستان و بلوچستان چیست، گفت: من با این رویکرد موافق هستم. به نظر من این اقدام ایرادی ندارد چرا که نماینده مجلس که تنها مختص به حوزه انتخابیه خود نیست و کسی که وارد مجلس می شود طبق قانون اساسی نماینده کل ملت ایران است و نباید صرفا معطوف به حوزه انتخابیه خود باشد. او باید نسبت به مشکلات همه استانها و شهرها حساسیت داشته و تلاش کند که آن مشکلات را حل کند. اگر هر کس به دنبال منافع و مسائل شهر خود باشد که سنگ روی سنگ بند نمیشود و منافع ملت ایران تضعیف میشود.
وی در پاسخ به این پرسش که مگر شما مشکلات حوزه انتخابیه خودتان را پیگیری نمیکنید که نمایندگان استانهای دیگر وارد میشوند، هم بیان داشت: چرا پیگیری میکنیم و حضور نمایندگان دیگر به این معنا نیست که ما اقدامی نکردیم بلکه حل مشکلات برخی استانها از توان خود آن استان خارج است و کل کشور و توان کل نهادها باید جمع شود تا اقدام مثبتی صورت گیرد.
چشم امید بستن به این سفرها برای تخصیص بودجه بیشتر به مناطق محروم
وی با اشاره به سفر رئیس مجلس به خوزستان گفت: در حال برنامه ریزی هستیم که در یکی دو هفته آینده آقای قالیباف بازدیدی هم از استان سیستان و بلوچستان داشته باشند چرا که در آستانه برنامه هفتم توسعه و همچنین تدوین برنامه بودجه سال آینده هستیم و در این دو برنامه مجلس باید توجه جدی به مناطق محروم و کم برخوردار داشته باشد و استان ما هم از جمله مناطق محروم است که بدون این توجه نمیتواند از مشکلات خود عبور کند. امیداور هستیم این سفرها باعث تخصیص بودجه هایش بیشتر به مناطق محروم شود.
نماینده مردم خاش در مجلس یازدهم در پاسخ به این سوال که آیا این رویکرد برخی نمایندگان تهران و حتی رئیس مجلس اختلال در وظایف دیگر نمایندگان و قوه مجریه نیست هم گفت: نه تنها اختلالی به وجود نمیآورد بلکه ما این را باید به فال نیک بگیریم. چرا که هر طرح و لایحهای در مجلس با اکثریت رای نمایندگان به تصویب میرسد. بنابراین اطلاع بقیه نمایندگان از مشکلات استانهای محروم به نفع مردم این استانها است.