اسلام‌آباد - ایرنا - زلمای خلیل زاد نماینده ویژه آمریکا در امور افغانستان سه روز پس از آغاز مذاکرات بین افغانی در دوحه به پاکستان سفر کرد، وی که طی دو سال گذشته ۲۲ بار از اسلام‌آباد دیدار کرد این بار به نظر می‌رسد پیچیده گی‌های نشست دوحه را برای طرف پاکستانی‌ها مطرح خواهد کرد، موضوعی که از نظر کارشناسان نشان دهنده ناتوانی امریکا در مدیریت مذاکرات بین افغان هااست.

به گزارش روز دوشنبه ایرنا، خلیلزاد امروز در اسلام‌آباد با وزیر امور خارجه پاکستان دیدار خواهد کرد

وی ساعتی قبل با ژنرال قمر جاوید باجوا، فرمانده ارتش پاکستان دیدار کرد.

رسانه‌های پاکستانی به نقل تز منابع آگاه اعلام کردند که زلمای خلیلزاد برای قدردانی از مقام‌های پاکستانی برای کمک به پیشبرد روند صلح افغانستان از جمله آغاز مذاکرات میان گروه‌های داخلی این کشور در دوحه به اسلام‌آباد سفر کرده است اما کارشناسان معتقدند که حساسیت گفت وگوهای دوحه و پیچیده گی مواضع طرف‌های مذاکره باعث شده تا آمریکایی‌ها ضمن ترس از تجربه سابق بار دیگر از طرف پاکستانی بخواهند که از نفوذ خود برای ادامه یافتن گفت وگوهای بین افغانی استفاده کند.

ناظران سیاسی در پاکستان می‌گویند که دولت این کشور در خردادماه ۱۳۹۴ نیز ابتکار عمل صلح افغانستان با گردهم آورند هیات دولت کابل و گروه طالبان در اسلام آباد را به اجرا گذاشت که بعد از مرگ ملاعمر این فرآیند متوقف شد. پس از آن تلاش پاکستان برای ازسرگیری مذاکرات میان کابل و طالبان در زمان ریاست ملامنصور نیز ادامه یافت که البته با کشته شدن سرکرده وقت طالبان در جریان حمله پهپادی آمریکا در خاک پاکستان در خرداد ۱۳۹۵ منجر به تخریب تمامی ابتکارات در این زمینه شد.

آمریکا در جایگاه تضمین نتایج مذاکرات دوحه نیست

همزمان با آغاز گفت وگوهای بین افغانستانی در دوحه سطح خشونت و درگیری در افغانستان نیز شدت گرفته و آمریکایی‌ها از هر دو طرف تحت فشار قرار گرفته‌اند که چگونه می‌توانند با مدیریت نشست دوحه جلوی عملیات‌های طالبان در افغانستان را بگیرند.

به گفته «باقر سجاد» خبرنگار ارشد خبرگزاری کیودو ژاپن در پاکستان، خلیل زاد چاره‌ای جز درخواست از طرف پاکستانی برای کمک به کاهش خشونت‌ها در افغانستان و متقاعد کردن طالبان برای آتش بس دائمی ندارد.

وی طی گفت وگو با خبرنگار ایرنا در اسلام‌آباد افزود: پاکستانی‌ها به طرف آمریکایی این موضوع را واضح کرده‌اند که اسلام‌آباد سهم خود را انجام داده و اکنون نوبت گروه‌های افغانستانی است که مسیر دستیابی به صلح دائمی را با مشارکت سازنده هموار کنند.

این کارشناس پاکستانی افزود: اسلام‌آباد در برون رفت بن بست میان کابل و طالبان بر سر آزادی زندانیان نقش مهمی ایفا کرد و اکنون آمریکایی‌ها انتظار دارند تا پاکستان برای اطمینان از نتایج سازنده نشست دوحه همچنان به نقش آفرینی خود ادامه دهد.

بررسی وضعیت افغانستان پس از خروج آمریکا

«محمد طاهر خان» کارشناس امور افغانستان و طالبان نیز در گفت وگو با خبرنگار ایرنا گفت که خروج نظامیان آمریکا و وضعیت افغانستان یکی از دغدغه‌های واشنگتن است که به نظر می‌رسد آنان با پیشرفت در مذاکرات بین افغانی در دوحه خواستار ثبات پایدار و طولانی بعد از خروج نظامیان خارجی از افغانستان هستند.

وی افزود: با توجه به نقش پاکستان در متقاعد کردن طالبان برای آتش بس در چند ماه گذشته و کمک به عملی شدن برگزار نشست دوحه، انتظار می‌رود زلمی خلیلزاد چگونگی مدیریت افغانستان پس از خروج نظامیان آمریکایی را با دولت اسلام‌آباد مورد بحث و بررسی قرار دهد.

طاهر خان تاکید کرد: به رغم تمامی مشکلات در مسیر صله افغانستان، طرفین برای آغاز مذاکرات داخلی راضی شده‌اند اما این تمام ماجرا نیست و پیچیده گی‌های فراوانی از جمله نحوه آتش بس در افغانستان، ادامه آزادی زندانیان، قانون اساسی و مشارکت طالبان در قدرت وجود دارد.

دیپلماسی اسلام‌آباد در حاشیه نشست دوحه

پاکستان که در ماه‌های اخیر مصرانه خواستار شروع مذاکرات میان تمام گروه‌های داخلی در افغانستان برای رسیدن به صلح پایدار بوده، اکنون با شروع این فرآیند در دوحه سرعت دیپلماسی خود برای رایزنی با طرف‌های مذاکرات بین افغانی را افزایش داد.

نمایند ویژه نخست وزیر پاکستان که به نمایندگی از این کشور روزهای اخیر در جلسه افتتاحیه آغاز مذاکرات میان هیات دولت افغانستان و گروه طالبان حضور داشت در حاشیه این مراسم دیدارهای جداگانه‌ای نیز با طرف‌ها اصلی این گفت‌وگوها انجام داد.

"محمد صادق" که ۶ سال نیز به عنوان سفیر پاکستان در افغانستان خدمت کرده است، در ۳ روز گذشته با رئیس شورای عالی مصالحه افغانستان، سرپرست وزارت امور خارجه این کشور، روسای هیات دولت کابل و طالبان دیدار کرد.

وی همچنین با «ملا عبدالغنی برادر» رییس دفتر سیاسی طالبان در قطر و «ضمیر قابلوف» نماینده ویژه فدراسیون روسیه در امور افغانستان ملاقات و تحولات پیرامون مذاکرات دوحه را مورد بررسی قرار داد.

دولت پاکستان این کشور را اولین آسیب دیده از بحران افغانستان و تداوم ناآرامی‌ها در همسایگی خود می‌داند و در عین حال دستیابی به صلح پایدار و راهکار فراگیر را نیز در مرحله اول به سود پاکستان بعد از افغانستان توصیف می‌کند.

فرستاده ویژه نخست وزیر پاکستان در دوحه نیز با همین هدف دیپلماسی خود در حاشیه مذاکرات بین افغانی را تسریع کرده و از تمامی طرف‌ها انتظار دارد تا مسیر فعلی را ادامه دهند و نسبت به برخی تلاش‌های منفی برای متوقف کردن روند فعلی هوشیار باشند.

کارشناسان می‌گویند: اسلام‌آباد نگران آنچه که عوامل خرابکار برای از بین بردن تلاش‌های صلح در افغانستان می‌خواند، است و بارها از طرف آمریکایی خواسته است که ضمن چشم داشت از نقش پاکستان برای کمک به پیشبرد صلح، مراقب مخالفان فرآیند آشتی در افغانستان نیز باشد. 

برچسب‌ها