شیراز- ایرنا- معاون فرهنگی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی فارس اعلام کرد: با توجه به شیوع کرونا و توقف برنامه‌های پیش‌بینی شده پایتختی کتاب ایران در شیراز، با ارائه طرحی به وزارت ارشاد برای تمدید این عنوان در سال ۱۴۰۰ تلاش می‌کنیم.

به گزارش ایرنا، مهم‌ترین عملکردها و برنامه‌های شیراز در دوره ششم همکاری نهادهای شهری در ترویج فعالیت‌‎های کتابخوانی، بازسازی قدیمی‌‏ترین کتابخانه در جنوب ایران، تعیین تکلیف زمین کتابخانه مرکزی شیراز، ایجاد‎ باغ کتاب، ایجاد کتابخانه تخصصی کودک و نوجوان، ایجاد شبکه شهروندان دوستدار کتاب، اعلام فراخوان انتخاب کتاب سال فارس و برنامه ویژه مفاخر اعلام شد. با شیوع کرونا، برخی از این برنامه‌ها ازجمله بهره‌برداری و افتتاح طرح‌های عمرانی و نیز اختتامیه برنامه‌های از پیش اعلام‌شده در حوزه کتاب به تعویق افتاد.

مهدی امیدبخش در گفت‌وگوی اختصاصی با ایرنا، با اشاره به اینکه تبیین چشم‌انداز خلاق برای فعالیت‌های حوزه ترویج کتابخوانی از دلایل انتخاب این شهر باعنوان پایتخت کتاب ایران در سال ۹۹ بوده است، گفت: بحران پیش‌بینی ناپذیر همه‌گیری بیماری کرونا، شیراز را در اجرای برنامه‌های این حوزه محدود کرده است.

او بیان داشت: موافقت ضمنی تمدید عنوان پایتختی کتاب را برای سال ۱۴۰۰ گرفته شده و قرار است در اوایل مهرماه سال جاری برای دفاع از این طرح جلسه‌ای تشکیل شود تا شیراز در نخستین سال از هزاره جدید بتواند برنامه‌های خود را در این زمینه به‌نحوی که درخور و شایسته مردم این شهر است اجرا کند.

امیدبخش افزود: از آنجا که رویکرد دولت در تمامی حوزه‌های فرهنگی و هنری، برگزاری برنامه‌ها و رویدادها به‌صورت برخط است، در تلاش هستیم برنامه‌های این حوزه را نیز به‌صورت مجازی برگزار کنیم.

برنده جایزه کتاب سال هفته آینده معرفی می‌شود

معاون فرهنگی و مطبوعاتی اداره کل ارشاد فارس اظهار داشت: در همین زمینه، آیین معرفی "جایزه کتاب سال استان فارس" هفته آینده به‌صورت برخط برگزار خواهد شد.

امیدبخش اذعان داشت: می‌پذیریم که برنامه‌های حوزه ترویج کتاب‌ و کتابخوانی درمقایسه با آنچه پیش‌بینی کرده بودیم، کمی دیرتر اجرا شده است؛ اما دلیل آن احتمال بهبود وضعیت شیوع کرونا در شیراز بوده که شورای سیاست‌گذاری پایتختی کتاب را در شیراز غافلگیر کرد.

او با تاکید بر نقش تعاملی شهرداری و شورای شهر شیراز در اجرای برنامه‌های فرهنگی، گفت: آنچه پایتخت کتاب ایران را از دیگر شهرها متمایز می‌کند، تعامل بین دستگاهی است، این بدان معناست که هم دستگاه‌های فرهنگی و متولی این حوزه و هم سایر دستگاه‌ها موظف به ادای سهم خود در حوزه کتابخوانی و سایر زمینه‌های فرهنگی هستند.

امیدبخش درباره تلاش دیگر شهرهای فارس برای حفظ این عنوان در استان، گفت: یکی از انتقادها به شیوه کسب عنوان پایتختی کتاب ایران در دوره‌های پیشین رقابت کلان‌شهرها با شهرستان‌ها و شهرهای کوچک بود؛ طبیعی است که پیشینه تاریخی و فرهنگی شهری همچون شیراز با بسیاری از شهرها قابل مقایسه نیست و با وجود محدودیت‌هایی که در شهرهای کوچک‌تر وجود دارد، امکان کسب این عنوان و رقابت آن‌ها با کلان‌شهرها دشوارتر است.

انگیزه شهرهای کوچک در کسب عنوان پایتختی کتاب افزایش می‌یابد

معاون فرهنگی اداره‌کل فرهنگ و ارشاد اسلامی فارس اظهار کرد: امسال محدودیت شهرستان‌ها از لحاظ امکانات و زیرساخت در نحوه داوری لحاظ خواهد شد؛ بدین‌ترتیب که کلان‌شهرها با یکدیگر رقابت می‌کنند و شهرها براساس معیارهایی همچون جمعیت، باهم رقابت خواهند کرد و این موضوع انگیزه شهرهای کوچک‌تر را افزایش می‌دهد.

امیدبخش با اشاره به تلاش‌های مستمر شهری همچون اوِز لارستان برای کسب این عنوان، گفت: کتاب و کتابخوانی امروز بخشی از فرهنگ روزمره مردم اوز شده است، به‌گونه‌ای که حتی اگر به این عنوان نیز دست نیابند، فعالیت‌های خود را متوقف نخواهند کرد.

او ادامه داد: در سال گذشته، شیراز و اوز مقام اول و دوم این رویداد را کسب کردند و ۹ روستا نیز به مرحله نهایی راه یافتند، امسال هم با وجود محدودیت‌ها امیدواریم با همت مسوولانه و جدی تمامی دستگاه‌ها این عنوان را در فارس حفظ کنیم.

انتخاب پایتخت کتاب ایران که برگرفته از طرح انتخاب پایتخت کتاب جهان است، از سال ۱۳۹۳ آغاز شد. لقب پایتخت کتاب ایران به شهری اعطا می‌شود که برای تقویت جایگاه کتاب و کتابخوانی تلاش‌هایی در خور توجه داشته است.
در دور ششم این طرح استان فارس با شهرهای شیراز و اوز لارستان در جمع پنج نامزد نهایی این دور از جشنواره در کنار شهرهای بم، ری و رفسنجان به‌ رقابت پرداخت و موفق شد این عنوان ویژه سال ۹۹ را کسب کند.