شیراز - ایرنا- شرکت کنندگان در نشست مقدماتی دومین همایش بین المللی سلامت برای صلح در شیراز ، کرونا را فرصتی برای رسیدن به تعامل بین المللی و مفاهمه دولت ها و ملت ها دانستند و یاد آور شدند : کرونا نشان داد که برای داشتن زندگی سالم و ایمن مشارکت جمعی همه کشورهای بزرگ و کوچک جهان در داشتن دنیایی سالم و ایمن اهمیت دارد.

کلانشهر فرهنگی شیراز روز پنجشنبه ۲۷ شهریورماه به روی نشست مقدماتی دومین کنگره سلامت برای صلح آغوش گشود و میزبان استادان دانشگاه ، صاحب نظران و اندیشمندان و تلاشگران سلامت و صلح در همایش مقدماتی دومین کنگره سلامت و صلح بود که به صورت از راه دور و وبینار سامان یافت.

 کنگره اصلی سلامت برای صلح با حضور اندیشمندانی از کشورمان و سایر کشورها ۲۱ تا ۲۲ آبان ماه در شیراز برگزار می شود.

سید محمد کاظم سجاد پور رییس مرکز مطالعات سیاسی و بین الملل وزارت امور خارجه روز پنجشنبه در نشست مقدماتی این همایش بین المللی اظهار داشت : کرونا بسیاری از مسایل را روشن کرد ، ثابت کرد که جهان به هم پیوسته است ، اهمیت سلامت را ثابت کرد ، جهانی شدن ماسک را ثابت کرد ، همه جای دنیا ماسک بخشی از زندگی شده است .

سجاد پور با بیان اینکه اکنون  ماسک بخشی از پوشش جدید شده است گفت: این موضوع بیانگر ایجاد تغییر در زندگی و در مراودات است .به هم پیوستگی جهان در برگیرنده همه حوزه ها است ، کمتر حوزه ای مثل سلامت اینقدر جهانی شده است که اثرات فیزیکی و مادی و روانی جامعه را برجسته می سازد .

رییس مرکز مطالعات سیاسی و بین الملل وزارت امور خارجه در عین حال ماسک زدایی از سیاست بین المللی را دستاورد کرونا دانست و گفت: این موضوع نیز با کرونا آشکار شد ، کرونا از سیاست بین الملل ماسک زدایی کرد و پرده ها را کنار زد ، نشان داد که همه چیز قدرتهای بزرگ نیستند ، نشان داد که قدرت های بزرگ در راس جهان نیستند و همه جهان برای داشتن زندگی سالم مهم است ، کرونا نشان داد که تغییرات فرهنگی از همه جا می آید و جهان را تغیری می دهد ، بین روابط بین الملل و بهداشت رابطه تنگاتنگ وجود دارد.

این مقام وزارت خارجه با اشاره به اینکه در 20 سال گذشته در دنیا ادبیات سیاست خارجی و بهداشت و درمان به صورت توام شکل گرفته است گفت:  چطور می توانیم نسبت به بهداشت و درمان و سیاست خارجی بی تفاوت باشیم و زندگی سالم داشته باشیم؟

ایران در موضوع کرونا خوب عمل کرد 

کریستف هملمن نماینده سازمان جهانی بهداشت در ایران نیز در این نشست با بیان اینکه ، کرونا راهی برای یافتن تغییرات جدید در زندگی و در مراودات بین المللی است گفت: ابتدای اپیدمی کرونا در ایران مانند سایر کشورها، وضعیت بخش‌های مراقبت‌های ویژه با مشکلاتی روبرو بود اما در حال حاضر، هیچ مشکلی در این زمینه وجود ندارد و بیماران خدمات تخصصی مورد نیاز را دریافت می‌کنند.

هملمن گفت: در آن زمان در ایران نیز همانند سایر نقاط جهان، مشکلاتی در تأمین وسایل حفاظت فردی و تجهیزات مورد نیاز برای مبارزه با کرونا وجود داشت و در حال حاضر نیز تهیه این اقلام در بازار جهانی برای بسیاری از کشورها، دشوار است اما مشکلات ایران در این زمینه بسیار کمتر است.

نماینده سازمان جهانی بهداشت در ایران خاطرنشان کرد: با توجه به اینکه سازمان ملل و آژانس‌های وابسته به این نهاد از جمله سازمان جهانی بهداشت، در ابتدای شیوع کرونا کمک‌هایی به ایران داشت اما در حال حاضر با افزایش ظرفیت تولید داخلی در زمینه لباس‌های حفاظتی، ماسک و تجهیزات پزشکی از جمله ونتیلاتور و دستگاه‌های کمک تنفسی در ایران و حتی صادرات کیت‌های تشخیصی روبرو هستیم.

هملمن یادآور شد: باید توجه کنیم که کرونا به‌هیچ‌عنوان تمام نشده و اقدامات فراوانی باید انجام شود و تا زمانی که واکسن یا درمان مؤثر برای این بیماری، ساخته و عرضه نشود به‌هیچ‌عنوان نمی‌توانیم بگوییم که این بیماری را پشت سر گذاشته‌ایم و تا آن زمان باید به بهداشت فردی، فاصله اجتماعی و کاهش مراودات با سایرین توجه کنیم.

هملمن گفت: ابعاد کنترلی که برای کنترل این بیماری تا کنون در سراسر جهان انتخاب شده، به وسیله سازمان جهانی بهداشت ارائه، تبیین و عملیاتی شده است و بسیاری از آن‌ها با درنظر گرفتن وضعیت ویژه‌ای که ایران داشته و تجربه‌هایی که ایران کسب کرده، اتخاذ شده است.

وی اضافه کرد : انسان‌های زیادی به خاطر این اپیدمی از بین رفته‌اند و تلاش‌های زیادی از طرف سازمان جهانی بهداشت به عنوان یک سازمان جهانی و بین‌المللی انجام شده است که بتوانند مردم را نجات دهند ولی همانطور که می‌دانید هنوز در وسط این ماجرا هستیم و فازهای مختلفی از این بیماری را داریم تجربه می‌کنیم.

  هملمن اضافه کرد: همانطور که انتظار داریم بعد از چین، یکی از اولین کشورهایی که با این بیماری درگیر بود، ایران بود که همزمان کره جنوبی و ایتالیا را هم به این بیماری مبتلا شدند و فازهای مختلفی را در تمامی کشورها تجربه کردیم. ما برای اصول اولیه بهداشتی تلاش‌های زیادی کردیم و داریم فازهای مختلفی را باز هم تجربه می‌کنیم.

وی تاکید کرد : یکی از مشکلات اصلی کادر بهداشت و درمان از ابتدای همه گیری ویروس کرونا، کمبود تجهیزات حفاظت فردی بود که با توانمندی ایجاد شده در حال حاضر این مشکل رفع شده است.

هملمن افزود: مردم باید بدانند و آگاه باشند که هنوز کرونا تمام نشده و شرایط به حالت عادی بازنگشته بلکه باید همچنان شرایط قرنطینه رعایت شود.

وی ادامه داد: انسان های زیادی به خاطر شیوع ویروس کرونا جان خود را از دست دادند در عین حال تلاش‌های زیادی برای نجات جان انسان ها توسط بهداشت جهانی صورت گرفته در حالیکه هر روز مرحله جدیدی از بیماری را تجربه می‌کنیم.

صلح و سلامت به هم پیوسته اند 

امیر حسین تکیان استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران نیز در این نشست صلح و توسعه پایدار را دو موضوع به هم پیوسته دانست و گفت: فعالیت نهادهای مدنی در زمینه صلح و دوستی و برای رسیدن به توسعه به هم پیوسته است ، صلح مثبت و صلح منفی را باید از هم متمایز کنیم ، صلح مثبت بسیار مهمتر از صلح منفی است ، در صلح مثبت نگرش مردم و نهادها کمک می کند که صلح دایمی ایجاد شود و اقتصاد و جامعه در مدار صلح بنشیند و توسعه یافته باشد.

این استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران در ادامه اظهار داشت : کسانیکه دغدغه زیستن در جهان عاری از خشونت دارند باید به صلح و سلامت نگاه ویژه داشته باشند.کرونا افرادی را کشت و این افراد جان خود را از دست دادند ،اما  تعداد بیشتری از فقر و از جنگ ها جان خود را از دست دادند ، بنا بر این باید نگاه جهانی به سمت تعامل و همزیستی شکل گیرد.

دکتر تکیان ادامه داد : تهدیدات زیست محیطی و کمبود منابع ، افزایش جمعیت ، بلایای طبیعی سلامت جهان را تهدید می کند ، اگر رشد جمعیت همین طور ادامه یابد 10 میلیارد نفر جمعیت خواهیم داشت در آینده نزدیک ، رشد جمعیت در کشورهایی که منابع کافی ندارند بسیار بیشتر است ، در ایران و در همه جهان ممکن است تحت تاثیر این افزایش جمعیت باشیم .

این استاد دانشگاه به خاور میانه اشاره کرد و گفت: ما در منطقه ای هستیم که هر چند اکنون وضعیت پایداری داریم اما ممکن است بخاطر بدتد شدن شرایط صلح جهانی در شرایط سخت و چرخه معیوب قرار گیرد ، جنگ در منطقه می تواند به کشورهایی که تاب آوری کمتری دارند و منابع محدود دارند بیشتر تاثیر بگذارد .کشور ما در جایی قرار دارد که از لحاظ ساختار اکولوژیک در شرایط ریسک قرار دارد ، عمده کشورهای همسایه ما هم دچار ریسک و تهدید هستند ، مهاجرت ها به این شرایط ریسک افزوده است ، همسایه شرقی و غربی ما شرایط بدتری دارند و  افزایش مهاجرت ها به ایران شرایط را برای ما سخت تر می کند.

وی ادامه داد : باید تلاش کنیم که جامعه را در برابر تهدیدهای دست ساز تاب آور کنیم ، باید مفاهمه و گفت و گو را افزایش دهیم تا کشورمان در برابر تهدیدهای جهانی مقاوم باشد ، جامعه دانشگاهی باید در این زمینه تلاش کند تا برای تهدید سلامت راهکار بیابد ، در اتفاقات بد جمعیت فقیر و نابرخوردار بیشتر آسیب می بینند .

دومین کنگره بین المللی "سلامت برای صلح" با هدف تقویت تلاش های جامعه متخصصین سلامت برای گسترش صلح و گفتمان صلح در سطح جهان طراحی شده است. این کنگره در تاریخ ۲۲-۲۱ آبان ماه  ۱۳۹۹ در شهر شیراز برگزار خواهد شد. شهر شیراز، شهری تاریخی با پیشینه نوع دوستی و آرامش گستری است و شاعران به نامی همچون حافظ و سعدی نماد صلح و دوستی در تاریخ شیراز هستند.

 تقویت صلح توسط متخصصین سلامت از اهداف این کنگره است.

نخستین کنگره بین المللی سلامت برای صلح  ۲۱ تا ۲۴ آبان ماه ۱۳۹۷ همزمان با ۱۴ تا ۱۶ نوامبر ۲۰۱۸  در شیراز برگزار شد.