به گزارش ایرنا، نور الدین ساتی سفیر سودان در آمریکا به اسکای نیوز عربی گفت: ما به دنبال روابط عادی با کشورهای پیرامونی در منطقه و بازسازی مسیر روابطمان با کشورهای جهان هستیم.
وی با ادعای این که "صلح به سود منطقه است، افزود: تلاش میکنیم که صلحی عادلانه و جامعه برای همه کشورهای ایجاد شود.
ساتی در بخش دیگری از اظهاراتش به موضوع تلاش دولت خارطوم برای حذف نام سودان از فهرست تروریسم آمریکا پرداخت و افزود: تحول بزرگی در سیاست آمریکا در قبال سودان رخ داده است.
وی ادامه داد: تلاشی بسیار و همکاری تنگاتنگی با آمریکا برای حذف نام سودان از فهرست تروریسم ایالات متحده در جریان است.
وزیر امورخارجه سودان اظهار کرد که تلاش میکنیم که تمام موانعی که مانع از حذف نام سودان از فهرست تروریسم میشود، برطرف شود و تلاش میکنیم که سودان به جامعه بینالملل بازگردد.
اظهارات ساتی ۲ هفته پس از آن بیان میشود که "عمر قمرالدین" سرپرست وزارت امورخارجه سودان ۱۵ شهریورماه گفته بود،دولت آمریکا وعده داده است، در مقابل عادیسازی رسمی روابط با رژیم صهیونیستی، حذف سودان از فهرست کشورهای حامی تروریسم را بررسی میکند.
قمرالدین اعلام کرد: ژنرال عبدالفتاح برهان رییس شورای حاکمیت انتقالی در سودان در پاسخ به پیشنهاد پمپئو سؤالی را مطرح کرد که مفاد این بود که سودان به لحاظ اقتصادی [با عادی سازی روابط با اسرائیل] چه منفعتی به دست میآورد یا کی از فهرست تروریسم حذف میشود که پاسخ پمپئو این بود که دولت آمریکا این موضوع را با طرف اسرائیلی مطرح خواهد کرد و سپس پاسخ خواهد داد.
سرپرست وزارت امورخارجه سودان اعلام کرد: پمپئو تعهد واضح واشنگتن برای حذف سودان را ارائه نکرده است، مثلا این که سقف زمانی برای این کار تعیین کند.
سخنان قمرالدین درحالی مطرح میشود که دولت انتقالی سودان هفتم شهریورماه اعلام کرد که با دولت آمریکا توافق کرده که در ازای پرداخت ۳۳۰ میلیون دلار غرامت به خانوادههای قربانیان دو انفجار سفارتخانه های آمریکا در نایروبی و دارالسلام در سال ۱۹۹۸ میلادی، سودان از فهرست آمریکایی «حامیان تروریسم» خارج شود.
دادگاه عالی آمریکا در ماه می گذشته حکمی در خصوص لزوم پرداخت مبلغ یاد شده از سوی خارطوم متهم به همدستی در انفجارهای یاد شده صادر کرد. سودان بر اساس این حکم باید به ۲۲۴ خانواده غرامت مالی پرداخت کند.
دونالد ترامپ رییس جمهوری آمریکا اکتبر ۲۰۱۷ تحریم های اقتصادی اعمال شده علیه سودان از سال ۱۹۹۷ را لغو کرد اما نام این کشور را از فهرست حامیان تروریسم درج شده از سال ۱۹۹۳ را حذف نکرد.
"حیدر بدوی صادق" سخنگوی مستعفی وزارت امور خارجه سودان نیز ۲۹ مردادماه با ابراز تمایل برای عادیسازی روابط کشورش با رژیم صهیونیستی اعلام کرد "دلیلی برای ادامه دشمنی میان سودان و اسرائیل وجود ندارد و خواهان امضای توافق صلح با اسرائیل بر اساس منافع سودان هستیم"، موضوعی که با فشار افکار عمومی و محکومیت احزاب و گروههای سودانی از سمت خود برکنار شد.
پس از اعلام آمادگی سودان، «بنیامین نتانیاهو»، نخستوزیر رژیم صهیونیستی از این تصمیم خارطوم برای سازش استقبال کرد.
نتانیاهو افزود: اسرائیل، سودان و کل منطقه از توافق صلح منتفع خواهند شد. ما با یکدیگر آینده بهتری برای منطقه را رقم خواهیم زد. ما هر آنچه لازم است برای عملی شدن این دیدگاه انجام میدهیم.
طی روزهای اخیر و به دنبال توافق عادی سازی روابط بین امارات و رژیم صهیونیستی، زمزمه هایی از احتمال توافق مشابه بین رژیم صهیونیستی و برخی از کشورهای عربی از جمله سودان شنیده شده است.
از سوی دیگر، حزب الامه سودان به رهبری «الصادق المهدی» و هیات علمای سودان مخالفت خود را با هرگونه تلاش خارطوم جهت عادیسازی روابط با رژیم صهیونیستی اعلام کردند.
زمزمه عادیسازی روابط کشورهای عربی و رژیم صهیونیستی به ویژه سودان پس از آن صورت میگیرد که سهشنبه ۱۵ سپتامبر (۲۵ شهریورماه) توافق سازش که از آن به عنوان «توافق خیانت» یاد میشود میان امارات متحده عربی و بحرین با رژیم صهیونیستی در حضور دونالد ترامپ رییس جمهوری آمریکا به صورت رسمی امضا شد و این دو کشور کوچک عرب حاشیه خلیج فارس رابطه چندین ساله غیرعلنی خود را با صهیونیستها آشکار و رسمی کردند.
دونالد ترامپ رییس جمهوری آمریکا شامگاه جمعه (۲۱ شهریورماه) از عادیسازی روابط بحرین با رژیم صهیونیستی خبر داد.
آمریکا، رژیم صهیونیستی و امارات متحده عربی نیز ۲۳ مرداد امسال با انتشار بیانیهای مشترک از امضای توافق برای عادیسازی روابط میان ابوظبی و تلآویو و آغاز روابط دیپلماتیک میان دو طرف خبر دادند.
بحرین و امارات در سالهای اخیر برای ارتباط با صهیونیستها تلاشهای زیادی کرده بودند که با روی کار آمدن «دونالد ترامپ» در آمریکا در سال ۲۰۱۵ میلادی، این روند سرعت بیشتری به خود گرفت.