بجنورد- ایرنا- رییس اداره بهداشت و مدیریت بیماری‌های طیور اداره‌کل دامپزشکی خراسان شمالی گفت: طرح تشدید نظارت و پایش زیستگاه پرندگان مهاجر در این استان از نیمه مهرماه آغاز می‌شود.  

فرزین حسینی روز شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: در این طرح که با رویکرد پایش و بررسی بیماری آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان انجام می شود، گروههایی مشترک از دامپزشکی و حفاظت محیط زیست استان، سدها، آبگیرها و رودخانه های استان را مورد پایش و بررسی قرار می دهند.  

وی افزود: خوشبختانه در سال های اخیر، گزارشی از ابتلای پرندگان وحشی به آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان در استان به دست ما نرسیده است.

حسینی گفت: در انجام پایش، زیستگاه های پرندگان مهاجر در حاشیه روستاها در اولویت قرار دارد، همچنین این پایش ها در اطراف واحدهای صنعتی پرورش طیور بیشتر مورد توجه خواهد بود.

وی افزود: یکی از دغدغه ها، شکارچیان هستند که ممکن است با شکار پرندگان، خود و دیگران را در معرض بیماری آنفلوآنزا قرار دهند.  این افراد گاهی پرندگان را به فروش می رسانند که این امر هم به لحاظ بهداشتی می تواند مشکل آفرین باشد.  

رییس اداره بهداشت و مدیریت بیماری های طیور اداره کل دامپزشکی خراسان شمالی گفت: پایش زیستگاه های پرندگان مهاجر، از نیمه مهرماه آغاز می شود و معمولا تا اسفندماه ادامه دارد.  

آبگیرهای خراسان شمالی آماده حضور پرندگان مهاجر 

رییس اداره نظارت بر امور حیات وحش محیط زیست خراسان شمالی گفت: مهاجرت پرندگان غیربومی با سرد شدن هوا آغاز می شود و هر ساله در اوایل مهرماه دسته های اردک سرسبز و خوتکا، به عنوان پیشقراولان آنها در استان فرود می آیند.  

بهروز جعفری درباره پایش زیستگاه های پرندگان مهاجر در استان گفت: در این زمینه هماهنگی لازم با اداره کل دامپزشکی استان انجام شده و پایش و مراقبت این زیستگاه ها انجام می شود.

وی خاطرنشان کرد: این طرح با رویکرد پیشگیری از انتقال بیماری آنفلوانزای فوق حاد پرندگان انجام می شود و بر این اساس نظارت بر آبگیرهای استان تشدید می شود.

رییس اداره نظارت بر امور حیات وحش محیط زیست خراسان شمالی گفت: خوشبختانه با توجه به بارندگی های خوب یکی دو سال گذشته،  آبگیرهای استان وضعیت مناسبی دارد و می تواند شرایط زیست خوبی را برای پرندگان فراهم کند.

به گزارش ایرنا هرساله پرندگان مهاجر از اواسط فصل پاییز از مناطق سردسیر سیبری به تالاب ها و آبگیرهای خراسان شمالی وارد می شوند و پس از زمستان گذرانی در اوایل بهار برای زادآوری به سیبری باز می گردند.

بیشتر پرندگان مهاجر که به استان وارد می شوند در سدهای شیرین دره، بیدواز، بارزو و حاشیه رودخانه های اترک و کال شور جاجرم فصل سرما را سپری می کنند.

گروهی از پرندگان مهاجر آبزی و کنارآبزی، گذری و گروهی زمستان گذر هستند، تعداد کمی از پرندگان از جمله اکراس، حواصیل ارغوانی و آبچلیک پاسرخ مهاجر عبوری هستند که بعد از توقف کوتاه ۱۰ تا ۱۵ روزه به مسیر خود به سمت مناطق گرم جنوبی ادامه می دهند اما بیشتر گونه ها زمستان گذر هستند که فصل سرما را در استان سپری می کنند.

بیشترین پذیرش پرندگان مهاجر در سد شیرین دره به عنوان آبگیری مناسب است، با توجه به کاهش جریان آب در رودخانه های اترک و کال شور در سال های گذشته، تعداد پرندگان مهاجر آبزی و کنارآبزی در حاشیه این رودخانه ها کاهش یافته است و پرندگان بیشتر به سمت آبگیرها و پشت سدها تمایل پیدا کرده اند.

در خراسان شمالی ۵۶ گونه پستاندار از ۱۹۷ گونه موجود در کشور، ۱۵۰ گونه پرنده از ۵۳۲ گونه موجود، ۶۸ خزنده از ۲۲۸ گونه، چهار گونه دوزیست از ۲۰ گونه و هشت گونه ماهی و آبزی از مجموع ۱۶۰ گونه آبزی موجود در کشور زیست می کنند که برخی از این گونه ها نظیر یوزپلنگ، پلنگ، بالابان، و کرکس مصری در طبقه بندی اتحادیه جهانی حفاظت از طبیعت (IUCN) در رده‌های بحرانی و در حال انقراض قرار دارند.

اداره کل حفاظت محیط زیست خراسان شمالی مناطق حفاظت شده و دو پارک ملی سالوک و ساریگل، مناطق حفاظت شده قرخود، گلول، سرانی و پناهگاه حیات وحش میاندشت جاجرم را با گستره ۱۹۴ هزار و ۱۴۱ هکتار مدیریت می کند.